Αρθρογραφία

Ψάρια… αυτός ο διατροφικός θησαυρός

nature-fish_00378772.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η μεσογειακή διατροφή αντικατοπρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου. Στην πυραμίδα μεσογειακής διατροφής οι ομάδες τροφίμων ιεραρχούνται απο την βάση μέχρι την κορυφή της , ανάλογα με την συχνότητα που πρέπει να βρίσκονται στο διαιτολόγιο μας. 

Το ψάρι αποτελεί μια απο τις πιο πλήρης και υγιεινές τροφές. Ιδανικό για δίαιτα, για ισορροπημένη διατροφή, για την καρδιά και τα αγγεία μας, συστήνεται απο όλους τους ειδικούς του χώρου της διατροφής και της υγείας. 
 
 
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Τα ψάρια είναι πηγές α) φωσφόρου και ασβεστίου, που συμβάλουν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και των οστών β) σελήνιου και ψευδαργύρου που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α ( ενίσχυση φυσικής άμυνας) D ( απορρόφηση ασβεστίου ), Β6 ( σύνθεση αμινοξέων ), Β12 ( βιταμίνη που βοηθά στην υγεία των νευρικών ιστών ). 
 
 
Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Την αξία τους την αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός φυσιολόγος Hugh Sinclair σε άρθρο του το 1956. Πολύ αργότερα επιβεβαιώθηκε και σήμερα τα ω-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Επειδή όμως ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει πρέπει η πρόσληψη τους να γίνεται μέσω της τροφής. Τα ψάρια, λοιπόν, και κυρίως τα λιπαρά είναι μια άριστη πηγή ω-3. Τόνος, σολομός,γαύρος,σαρδέλα,σκουμπρί,αθερίνα αποτελούν ιδανικές επιλογές.  
 
 
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙΑ
Την συχνότητα κατανάλωσης της κάθε τροφής μας την δίνει η πυραμίδα μεσογειακής διατροφής. Ψάρι πρέπει να τρώμε 2 ίσως και τρείς φορές την εβδομάδα.  Είναι μια τροφή που προάγει την υγεία και ταυτόχρονα είναι πολύ νόστιμη. Ας βάλουμε λοιπόν τα ψάρια στο τραπέζι μας, είναι σίγουρα μια καλή “επένδυση” για την υγεία μας. 
 
Μάρθα Μπακοπούλου
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Όλη η επικαιρότητα