Κόσμος

Ψηφίζουν οι Γάλλοι – Κάλπες ορόσημο για ολόκληρη την Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο

Οι γάλλοι πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες στον πρώτο γύρο των πιο αμφίρροπων προεδρικών εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Μιας εκλογής που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα υπεξαίρεσης, τρομοκρατικές ενέργειες, κατάρρευση των κλασσικών διαχωριστικών γραμμών, μεταξύ άλλων.

Όπως όλα δείχνουν, τη μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο αναμένεται να δώσουν τέσσερις υποψήφιοι. Ο ανερξάρτητος κεντρώος υποψήφιος του “En Marche” Εμανουέλ Μακρόν, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος των Ρεπουμπλικών Φρανσουά Φιγιόν και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Το βράδυ της Κυριακής, όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, θα γνωρίζει εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα έχει υποκύψει στο λαϊκιστικό κύμα που δείχνει να χτυπά την τελευταία περίοδο τη Δύση, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Περίπου 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 8 το πρώι μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Γαλλίας) που θα κλείσουν οι κάλπες, ενώ τα πρώτα exit poll αναμένονται την ίδια ώρα. Δεδομένης της μάχης στήθος με στήθος που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την ανακοίνωση μιας ασφαλούς πρόβλεψης.

Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν το σημερινό αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι το πώς θα κινηθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος. Και το δεύτερο είναι το ποσοστό της αποχής. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου 30% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, ενώ οι μισοί από αυτούς τόνιζαν ότι ακόμη και αν πάνε δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 2002, όταν ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί, είχει προκριθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών απέναντι από τον Ζακ Σιράκ.

Γιατί είναι ορόσημο αυτές οι κάλπες

Οι γαλλικές εκλογές, ωστόσο, αποτελούν ορόσημο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για όλοκληρη την Ευρώπη, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Και αυτό για αρκετούς λόγους.

Πρώτον, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και στον δεύτερο γύρο δεν περάσουν ούτε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ούτε εκείνος των Ρεπουμπλικών, θα πρόκειται για την πρώτη χώρα στην ΕΕ που ο παραδοσιακός δικομματισμός θα έχει καταρρεύσει και μάλιστα και από τις δύο μεριές. Σημειώνεται ότι για το Σοσιαλιστικό Κόμμα η επιλογή του Μπενουά Αμόν αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη, καθώς ο υποψήφιος δεν κατάφερε να ποτέ να κερδίσει το απαραίτητο πολιτικό momentum.

Δεύτερον, η Γαλλία αποτελεί το πρώτο πραγματικό crash-test για την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Η Μαρίν Λεπέν έχει σαφώς μεγαλύτερη εκλογική διείσδυση και πολιτική ανταπόκριση από τον ολλανδό Γ. Βίλντερς, και σε μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από τη χώρα της τουλίπας. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κάλπη θα σηματοδοτήσει εάν ο ακροδεξιός κίνδυνος είναι πράγματι τόσο ισχυρός όσο δείχνει αλλά και εάν οι ιδέες του απομονωτισμού, του οικονομικού προστατευτισμού και της ξενοφοβίας θα επικρατήσουν στη δεύτερη πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.

Τρίτον, εάν οι εκτιμήσεις των γκάλοπ αποδειχθούν σωστές, τότε, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, θα έχουμε έναν τελείως ανεξάρτητο υποψήφιο από το μετριοπαθές κέντρο, τον Μακρόν, να περνά στον δεύτερο γύρο και να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία. Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο τεστ για το εάν τέτοιες υποψηφιότητες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Τέταρτον, οι γαλλικές κάλπες θα καταδείξουν εάν η τάση προς τον ευρωσκεπτικισμό που καταγράφηκε με το Brexit θα συνεχίσει να ταλανίζει τη συνοχή της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι σχετικά κινήματα, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, συνεχίζουν να αμφισβητούν την ικανότητα της ένωσης να εκπληρώνει τους στόχους της ευημερίας για τους λαούς της Ευρώπης. Μένει να αποδειχθεί εάν οι κάλπες στη Γαλλία θα διαψεύσουν τις σχετικές εκτιμήσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Προβάδισμα Μακρόν στον α’ γύρο «βλέπουν» 2 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Πέμπτης.

Ηγείται της κούρσας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 24,5%, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις – της Ifop Fiducial και της Odoxa – που δόθηκαν στη δημοσιότητα την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά αστυνομικών στο Παρίσι.

Δεύτερη ακολουθεί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της Odoxa για λογαριασμό του Le Point μετά τα συμβάντα της νύχτας της Πέμπτης, κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 23%, ενώ η Ifop Fiducial την τοποθετεί στο 22,5%.

Τρίτος ακολουθεί με ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 19 και 19,5%, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Τέταρτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο αριστερός υποψήφιος, Ζαν – Λουκ Μελανσόν, με 18,5 – 19%.

Στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν προβλέπεται ότι θα επικρατήσει άνετα επί της Λεπέν με ποσοστό τουλάχιστον 60% έναντι ενός 39% της αντιπάλου του.

«Ο Μακρόν έχει καλές πιθανότητες να έρθε πρώτος στον α’ γύρο και κατ’ επέκταση είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί», σχολίασε ο Γκαελ Σλίμαν της Odoxa.

Παράλληλα, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν, με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA. Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.

http://www.thetoc.gr/

Όλη η επικαιρότητα