Κόσμος

Πυρά στην Κίνα από τον Τραμπ για την στάση της απέναντι στη Β.Κορέα

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Παρασκευή την Κίνα ότι έκανε «πολύ λίγα» για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι η στρατιωτική επιλογή δεν αποκλείεται.

«Η Βόρειος Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. “Ξεγελά” τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει!» ανέφερε σε ένα tweet ο Τραμπ.

Μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων την οποία παρουσίασε η Πιονγκγιάνγκ ως άσκηση που είχε στόχο τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, που περιοδεύει στην Ασία, δήλωσε πως η λεγόμενη πολιτική «στρατηγικής υπομονής» έχει τελειώσει.

«Θα διερευνήσουμε ένα νέο φάσμα διπλωματικών, οικονομικών μέτρων και μέτρων ασφαλείας. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» είπε.

Ο Τίλερσον επισκέπτεται το Σάββατο την Κίνα, τον κυριότερο διπλωματικό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της Πιονγκγιάνγκ και αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο ανησυχεί όπως και η Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του γείτονά της, αλλά εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παίξει ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad.

Η Σεούλ όπως και η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι οι βλέψεις της είναι καθαρά αμυντικές, αλλά το Πεκίνο θεωρεί πως το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad και το ισχυρό ραντάρ του μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των δικών του πυραυλικών συστημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα