Πολιτισμός

Πύργος: 3…2…1…”Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας”!

3.2.1.parakalo_as_meinei_metaxy_mas_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δυο 24ωρα έχουν απομείνει για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» που ανεβάζει φέτος η Θεατρική Ομάδα «Προσκήνιο». Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της φετινής θεατρικής σεζόν στην πρωτεύουσα της Ηλείας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό της περιοχής μας…

Το «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» χαρακτηρίζεται ως μια θεότρελη «μαύρη» σουρεαλιστική κωμωδία που έγραψε το δίδυμο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Αλέξανδρο Κοέν, που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με την θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» (σ.σ. η πρώτη ήταν στο έργο «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν Ο’ Νηλ, που «ανέβηκε πέρισυ).

Οι πρόβες των τελευταίων ημερών στο θέατρο «Απόλλων» για τα μέλη και τους συντελεστές της παράστασης είναι κάτι παραπάνω από έντονες αφού ο πήχης και φέτος είναι τοποθετημένος αρκετά ψηλά. Άλλωστε είναι κοινή παραδοχή πως οι παραστάσεις που έχει ανεβάσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια ξεφεύγουν αρκετά από τα όρια του ερασιτεχνικού αναζητώντας κάθε χρόνο το βήμα παραπάνω, στόχος που επιτυγχάνεται.

 

Οι πρόβες και μια επικείμενη αποχώρηση…

 

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, βρέθηκα στο θέατρο «Απόλλων» παρακολουθώντας την πρόβα της ομάδας. Σε ένα μικρό διάλλειμα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Νίκο Λαινόπουλο, ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας, που έχει ερμηνεύσει πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στο παρελθόν, κάτι που κάνει και φέτος και φυσικά «κινητήριο μοχλό» της παράστασης μιας και διαθέτει την γενική επιμέλεια της παραγωγής.  

«Η επιλογή του έργου έγινε για να περάσει καλά ο κόσμος και να γελάσει παρακολουθώντας το. Το προσφέρουμε ως ένα θέαμα με όλη μας την αγάπη, με όλο μας το κέφι και με όση δύναμη μας έχει απομείνει ακόμα… και το λέω αυτό γιατί προσωπικά κρίνω ότι χρειάζομαι ένα διάλλειμα. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται και πιο δύσκολα αλλά η ομάδα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει αυτό που προσφέρει στον κόσμο»… δήλωσε αποκλειστικά στην ΠΑΤΡΙΣ προαναγγέλλοντας την αποχώρηση του από τα θεατρικά δρώμενα μετά την λήξη των παραστάσεων του «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας»…

Η υπόθεση του έργου…

 

Η πλοκή του έργου, συναρπαστική. Ένα δίδυμο τηλεοπτικών σεναριογράφων προσπαθεί να βρει θεατρικό έργο για μια μεγάλη κυρία του θεάτρου, συνηθισμένη σε άλλου είδους ρεπερτόριο. Το κοινό γίνεται μάρτυρας των αρχικών συναντήσεων της ντίβας με τους συγγραφείς, των αντιρρήσεων της συνεργάτιδος της ντίβας, , καθώς επίσης και των αμφιβολιών των δύο πλευρών, μέχρι τελικώς να «κλείσει» η συμφωνία. Ένας έρωτας, μια προδοσία, ένα μυστικό από το παρελθόν των δύο γυναικών, ένας πυροβολισμός, ένας φόνος, μια αλήθεια που βγαίνει στην επιφάνεια συνθέτουν το σκηνικό του έργου. Το «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» είναι μια κωμωδία για τα παρασκήνια του θεάτρου και της ζωής, όπου ο καθένας μας για άλλα ψάχνει, άλλα θέλει πραγματικά, και άλλα τον βρίσκουνε.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Μουσική – Στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνοθεσία των βίντεο της παράστασης: Χαράλαμπος Κοντοπανάγος
Μουσική διδασκαλία: Μαρία Κορομηλά
Σκηνική κίνηση – χορογραφία: Φωτεινή Λαϊνοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Γιώργος Χαλικιάς – Αντώνης Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη
Εκτέλεση σκηνικού: Νίκος Σακκούλης
Επιμέλεια αφίσας: Βαλεντίνος Γιαννακόπουλος
Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής
Ζωγραφική σκηνικού: Ηλιάνα Χρήστου
Επιμέλεια – δημιουργικό προγράμματος: Νίκος Λαϊνόπουλος – Βαλεντίνος Γιαννακόπουλος
Επιλογή κειμένων: Αλέξανδρος Κοέν
Επιμέλεια ηχητικών εφέ: Ρούλα Ξαρχάκου
Εκτέλεση παραγωγής video: Realpeople (εξοπλισμός whitestudio)
Γενική επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Λαϊνόπουλος

Η διανομή των ρόλων (με σειρά εμφάνισης) έχει ως εξής:

 
Αφηγητής: Μαρία Μαντά
Κάτια (πρωταγωνίστρια του θεάτρου): Πατρίτσια Κάββουρα
Γρηγόρης (ηθοποιός στο θίασο της Κάτιας): Σάκης Τσάμης
Κατιάνα (επιστήθια φίλη της Κάτιας): Γιώτα Πατρινού
Ολυμπία (βοηθός σκηνοθέτη στο θίασο της Κάτιας): Φανή Ζάγκλη
Μαρία Καραφώτη (επιχειρηματίας του θεάτρου): Φανή Δασκοπούλου
Κωστής Βαφειάς (θεατρικός συγγραφέας Α`): Λουί Ραμαροσόν
Γιώργος Δαλάκος (θεατρικός συγγραφέας Β`): Διονύσης Ζάγκλης
Λιζέτα (ερωμένη του Γιώργου): Αντιγόνη Μαρούντα
Αλέξης Γώγος (ένας ζεν πρεμιέ): Νίκος Λαϊνόπουλος

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου και θα είναι καθημερινές -εκτός από Δευτέρας και Τρίτης- με ώρα έναρξης στις 9.30 μμ.

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα