Ηλεία

Πύργος: Αφιέρωμα στον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, έκθεση φωτογραφίας και τραγούδι

Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες καλοκαιρινές δράσεις που διοργανώνονται από τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δεξαμενή» στον Πύργο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (20 Ιουνίου), με αφιέρωμα στον Πυργιώτη συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, έναν από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ου αιώνα. Μέλη της Λέσχης ανάγνωσης «Δεξαμενή αναγνώσεων», που ολοκλήρωσε το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της στη Δεξαμενή, παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του.

Αρχικά η υπεύθυνη οργάνωσης της Λέσχης, Μαρία Κουτσούκου, έκανε απολογισμό της χρονιάς συμπληρώνοντας πως η Λέσχη θέλησε να παρουσιάσει τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο (ΗΧΠ), γιατί το έργο του, αν και πολύ σημαντικό κι αναγνωρισμένο, είναι γενικά, δυστυχώς, άγνωστο στον Πύργο αλλά και στη γειτονιά της Δεξαμενής που είναι και δική του γειτονιά, αφού το κτήμα που μεγάλωσε ήταν στην περιοχή της.

Η φιλόλογος και μέλος της «Δεξαμενής αναγνώσεων» Αιμιλία Νικολακοπούλου παρουσίασε τη ζωή του ΗΧΠ ο οποίος μαζί με τους στενούς του φίλους Τάκη Σινόπουλο και Γιώργη Παυλόπουλο αποτελούν «ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην πολιτιστική γεωγραφία του ελληνικού νότου». Τόνισε επίσης πως έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, το 2010 με το βραβείο «Πέτρου Χάρη» της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου και το 2015 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.

Ακολούθως, η φιλόλογος και μέλος της Λέσχης ανάγνωσης Βάσω Διαμαντοπούλου παρουσίασε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου του ΗΧΠ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ολιγογράφο συγγραφέα και δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας, συνέχεια αλλά και τομή στη διηγηματογραφική μας παράδοση.

Στη συνέχεια τα μέλη της Λέσχης ανάγνωσης Κανέλλα Δεσποτοπούλου, Ελισάβετ Ρουμπίνη, Φρόσω Συριοπούλου, Χρήστος Μπελόκας και Σοφία Καφύρα διάβασαν χαρακτηριστικά διηγήματά του ΗΧΠ. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ΗΧΠ.

Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσει περιλαμβανόταν και η λειτουργία της Έκθεσης φωτογραφίας από το Τμήμα Φωτογραφικής Ομάδας Ηλείας (Πέμπτη και Παρασκευή,20 και 21 Ιουνίου, με υπεύθυνο τον Λάμπρο Τσακριλή). Ο επισκέπτης μπορούσε ν` αντικρίσει μια συλλογή από φωτογραφικά καρέ των μελών της Ομάδας με ελεύθερη θεματολογία…

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Ομάδα Τραγουδιού της Δεξαμενής «πλημύρισε» το χώρο με αγαπημένα τραγούδια. Με την υπεύθυνη της ομάδας Τζένη Παπαδοπούλου να δίνει το σύνθημα και τα μέλη να ακολουθούν η βραδιά κύλησε σε όμορφη και κεφάτη ατμόσφαιρα δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα στη γειτονιά της Δεξαμενής.

Ο επίλογος των εκδηλώσεων ήταν… φυσιολατρικός, με τα μέλη και τους φίλους του Κοινωνικού Πολιτιστικού Πολυχώρου της Δεξαμενής να συμμετέχουν σε πεζοπορία (και στη συνέχεια σε γεύμα) στο δάσος της Φολόης.

Όλη η επικαιρότητα