Ηλεία

Πύργος – Αμαλιάδα: Ζωντανεύουν τα υποθηκοφυλακεία!

Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία τρία περίπου χρόνια από την ημέρα που έπαψε την λειτουργία του το Υποθηκοφυλακείο Πύργου, φαίνεται να «εξομαλύνονται» και επιτέλους να επιλύονται, ύστερα από την έκτακτη Νομοθετική Ρύθμιση που καταθέτει στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Σταύρος Κοντονής και η οποία ορίζει την μετατροπή των άμισθων Υποθηκοφυλακείων – που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας – σε έμμισθα.

Ο κ. Κοντονής με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εκπομπή της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης «Μεσημέρι Μαζί» και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Αργυρόπουλο, τονίζει πως για το σοβαρό αυτό ζήτημα έχουν ήδη ζητηθεί ευθύνες από το υπουργείο για την απραξία μηνών, όπως τόνισε, την οποία έπρεπε να είχαν λύσει κατά το νόμο υπεύθυνα κρατικά όργανα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο να οριστικοποιηθεί η κατάσταση με τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας, καταθέτει άμεσα στο Κοινοβούλιο την έκτακτη νομοθετική ρύθμιση – που έχει ετοιμασθεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο αλλά μέχρι σήμερα παρέμενε στα συρτάρια λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων – που επιλύει το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργίας τους. Όπως επεσήμανε με τη νομοθετική ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα μετατροπής άμισθων Υποθηκοφυλακείων, που σήμερα λειτουργούν μέσω αναπλήρωσης από συμβολαιογράφους (ενδεικτικά: Πύργου, Αμαλιάδας, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, κλπ), σε έμμισθα…

«Για το ζήτημα αυτό θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του Υποθηκοφυλακείου, θα συνιστώνται οι οργανικές θέσεις, θα καθορίζονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμονται και θα επιλύονται ζητήματα μετάβασης στο νέο καθεστώς, όπως η άσκηση των καθηκόντων προϊσταμένου Υποθηκοφυλακείου από πτυχιούχο Νομικής ή, εφόσον δεν υπάρχει, από Ειρηνοδίκη, τηρουμένης της οικείας νομοθεσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αορίστου χρόνου το προσωπικό

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ως προς το προσωπικό του Υποθηκοφυλακείου που μετατρέπεται σε έμμισθο, προβλέπεται η τοποθέτησή του σε προσωποπαγείς θέσεις, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα στέγασης των Υποθηκοφυλακείων και παράδοσης των αρχείων και του εξοπλισμού που είχε αποκτηθεί.

Ενιαίος Φορέας Υποθηκοφυλακείων

και Κτηματολογικών Γραφείων

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επεσήμανε συγκεκριμένα ότι:

«Την έκτακτη αυτή Νομοθετική ρύθμιση την είχαμε έτοιμη από τον Δεκέμβρη. Δυστυχώς όμως υπήρξαν προσκόμματα προς την επίλυση αυτής της κατάστασης και δυσκολίες που δεν οφείλονταν ούτε σε εμάς ούτε στην Κυβέρνηση. Ευτυχώς επείσθησαν αυτοί που έπρεπε να πεισθούν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση μέχρι να κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Διότι δεν ήταν δυνατόν να παρατηρούμε την οικονομική ζωή ενός τόπου αλλά και τις νομικές διαδικασίες να «παγιδεύονται» στην ουσία από αυτή την απραξία μηνών την οποία έπρεπε να είχαν λύσει κατά το νόμο υπεύθυνα κρατικά όργανα τα οποία όμως δεν είχαν κάνει αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό έχω ήδη ζητήσει ευθύνες».

Δέσμευση άμεσης επαναλειτουργίας

Επίσης ο κ. Κοντονής συνέχισε: «Δεν γίνεται να ακυρώνεται η οικονομική ζωή μιας ολόκληρης περιοχής, να υπάρχουν πλείστα όσα προβλήματα στην διαχείριση νομικών υποθέσεων και να υπάρχει αυτή η ανασφάλεια γιατί τα Υποθηκοφυλακεία έχουν θεσμοθετηθεί για να υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές των πολιτών και να μην υπάρχουν παρατράγουδα. Γνωρίζω τις συνέπειες που υπήρχαν από τη μη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου. Επί είκοσι χρόνια άσκησα συνεχώς το επάγγελμα του δικηγόρου και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για μια περιοχή να είναι κλειστό το Υποθηκοφυλακείο».

Ο κ. Κοντονής, δεσμεύθηκε τέλος, ότι με την ψήφιση της έκτακτης Νομοθετικής Ρύθμισης τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία που τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη λειτουργία τους, θα επαναλειτουργήσουν άμεσα ως έμμισθα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Πηγή Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα