Ηλεία

Πύργος: Αποκαλυπτήρια προτομής Αθανάσιου Κανελλόπουλου στο πάρκο ΣΠΚ

Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες στον Πύργο, στο πάρκο ΣΠΚ, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, παρουσία μελών της οικογένειας του εξέχοντα Ηλείου πολιτικού.

Πλέον η προτομή του Αθανάσιου Κανελλόπουλου βρίσκεται -δημόσια θέα- δίπλα σε άλλες πολιτικών της Ηλείας «υπενθυμίζοντας» το σημαντικότατο στίγμα που άφησε εκπροσωπώντας τον τόπο του που τόσο αγαπούσε…

Κρατώντας στην αγκαλιά την κόρη του Κρινιώ, ο δήμαρχος Πύργου τράβηξε την ελληνική σημαία για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, υπό το βλέμμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανού.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Πύργου, έδωσαν το παρόν η σύζυγος του αείμνηστου Αθανάσιου Κανελλόπουλου, Χρυσή, η κόρη του Κρινιώ (σ.σ. πρ. βουλευτής Ηλείας), με τον σύζυγο της Μικέλε Μπαρόνε και τον γιό τους Νεοκλή, δικηγόρο.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο εγγονός του αείμνηστου πολιτικού, Νεοκλής, ο οποίος φανερά συγκινημένος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ήταν μια πολιτική και πνευματική προσωπικότητα που αγωνίστηκε και συνέβαλε καθοριστικά πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας προς την Δημοκρατία, την ανάπτυξη και την Ευρώπη. Την σκληρή περίοδο της κρίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδέες του γίνονται ξανά σημείο αναφοράς. Είχε στο επίκεντρο της πολιτικής του σκέψης και πράξης τον άνθρωπο, ενώ ήταν βαθιά συναισθηματικός, με ενθουσιασμό για τη ζωή και τον αγώνα του. Όταν σκέφτομαι τον παππού μου η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μου είναι η λέξη θυσία, γιατί πάντα έβαζε το κοινό συμφέρον πάνω από τον εαυτό του και εκείνο της οικογενείας του. Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του είναι πολύ μεγάλη».

«ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, 1923 – 1994» αναγράφεται στην προτομή του επιφανούς Ηλείου πολιτικού, δίπλα από την οποία διακρίνονται η σύζυγός του Χρυσή, με την κόρη της Κρινιώ, τον εγγονό της Νεοκλή και τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, τόνισε πως «Το μέγεθος του Αθανάσιου Κανελλόπουλου έγινε αντιληπτό αφότου έφυγε από τη ζωή. Η πολιτική δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της παρά μόνο όταν ακουμπά, πάνω στην ανθρωπιά και το ήθος έλεγε ο ίδιος. Η Ηλεία ήταν η λατρεία της ζωής του κι εγώ υπήρξα ταπεινός μαθητής του στο εργαστήρι της πολιτικής που δίδασκε καθημερινά. Είχα τη μεγάλη τιμή να με περιβάλει με τη φιλία του και τον ακολούθησα σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Μου έλειψε όταν έφυγε από κοντά μας. Φτώχυνε αθεράπευτα το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου αφαίρεσε την ελληνική σημαία που κάλυπτε την προτομή -που φιλοτέχνησε αδαπάνως ο Πύργιος γλύπτης Βασίλης Λίγγας– μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους εκπροσώπους της Βουλής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, της Κυβέρνησης Τάσο Πετρόπουλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Τζαβάρα, της οικογένειας Αθανασίου Κανελλόπουλου (σ.σ. από την κόρη του Κρινιώ) και τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.

Πλήθος κόσμου στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε δήλωση της είπε πως «Τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο τον αντιμετωπίσαμε, μέσα από την οικογένεια μου, και παρ` ότι διαφέραμε ιδεολογικά αφού ο πατέρας μου ήταν αντάρτης, με σεβασμό. Διότι ήταν Ηλείος και γιατί γνώριζε το έργο του Θανάση του Κανελλόπουλου. Η δική μου εμπειρία λέει ότι ήταν πάντα αρωγός στους αγώνες για την Ηλεία».

Δήλωση στην ΠΑΤΡΙΣ για τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο έκανε και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας που ανέφερε πως «Η Ηλεία εξοφλεί ένα χρέος τιμής απέναντι σε έναν από τους πολιτικούς που την υπηρέτησαν πιστά. Ένα απαράμιλλο παράδειγμα πολιτικού ανθρώπου και αγωνιστή που πριν ασχοληθεί με την Πολιτική είχε έρθει από τους αρίστους της Κοινωνίας. Αυτό είναι που λείπει σήμερα που όλοι μιλάνε με ψέματα… για να ξαναζήσουμε αληθινά πρέπει να ξαναμιλήσουμε αληθινά και στην πολιτική για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι του αναστήματος του Θανάση του Κανελλόπουλου. Χωρίς αυτόν είμαστε φτωχοί».

Όλη η επικαιρότητα