Ηλεία Πολιτισμός

Πύργος: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» με «Ιδανικό σύζυγο» και «Φον Δημητράκη»

Ακούστε το άρθρο

Τι θα δούμε φέτος από τις θεατρικές ομάδες του Πύργου…

Το να διαθέτει μια πόλη 30.000 κατοίκων -και 48.000 σε όλο το δήμο- τρείς θεατρικές ομάδες δεν είναι κάτι που το συναντάς εύκολα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αναμφίβολα πρόκειται για προτέρημα που δίνει τη δυνατότητα στους κάτοικους μιας επαρχιακής πόλης όπως ο Πύργος –αλλά και όλης της Ηλείας- να ψυχαγωγούνται μέσω της θεατρικής Τέχνης

Η ύπαρξη των θεατρικών ομάδων είναι αυτή που δημιουργεί κάθε χρόνο ένα διάστημα συνεχόμενων παραστάσεων διάρκειας –περίπου- δυο μηνών, την «σεζόν». Ένα διάστημα στο οποίο οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και όλοι οι συντελεστές κάθε ομάδας που συνεργάστηκαν για το ανέβασμα της παράστασης τους καταθέτουν επί σκηνής το «αποτέλεσμα» της συνεργασίας τους…

Ας δούμε παρακάτω τι έργο επιλέγει να ανεβάσει την φετινή θεατρική σεζόν η κάθε μια από τις τρείς ομάδες, με την υποσημείωση πως και οι τρείς παραστάσεις –όπως κάθε χρόνο- θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» του Πύργου, χώρος στον οποίο «χτυπά» η καρδιά της θεατρικής σκηνής της πόλης…

Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο»:
Γενέθλια (20 χρόνια) με τον
«Ιδανικό σύζυγο» του Όσκαρ Γουάϊλντ

Η ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο» συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια της στο ερασιτεχνικό θέατρο, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη και δημιουργική πορεία της, επιλέγοντας να παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο ενός εκ των κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων του 19ου αιώνα, τον «Ιδανικό σύζυγο» του Όσκαρ Γουάϊλντ.

Η θεατρική ομάδα, η οποία αποτέλεσε τη συνέχεια της θεατρικής ομάδας του πρώην Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Πύργου, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000, έχει σφραγίσει με την παρουσία της το θεατρικό γίγνεσθαι της ευρύτερη περιοχής κι έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα με πολύ μεγάλη επιτυχία 18 παραστάσεις με έργα σπουδαίων συγγραφέων του διεθνούς δραματολογίου (Ίψεν, Τενεσσί Ουίλλιαμς, Ο’ Νηλ, Μίλλερ, Στρατίεβ, Γουάιλντερ) αλλά και παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων (Ψαθάς, Μποστ, Ρέππα – Παπαθανασίου, Ρήγα – Αποστόλου).

Το έργο

Το έργο που επιλέχθηκε για φέτος, ο «Ιδανικός σύζυγος» του Όσκαρ Γουάιλντ αποτελεί ένα θαυμαστό μείγμα φαρσικής κωμωδίας και πολιτικού θρίλερ, καθώς μελετά την ανθρώπινη υποκρισία και τους ύποπτους ελιγμούς των υψηλών κέντρων αποφάσεων της κοινωνίας σε κάθε εποχή. Το επτασφράγιστο μυστικό του βουλευτή Ρόμπερτ Τσίλτερν θα βγει στην επιφάνεια και θα τον εκθέσει ανεπανόρθωτα: κατηγορείται πως στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας εκμεταλλεύτηκε κυβερνητικά μυστικά για δικό του όφελος. Το έργο εξετάζει κατά πόσο η ηθική των πολιτικών – και των πολιτών γενικότερα– υποτάσσεται στη σκοπιμότητα και στους μηχανισμούς της κρατικής μηχανής.

Όπως σχολιάζει στο έργο του ο Γουάιλντ, «αργά ή γρήγορα όλοι πληρώνουμε για ό,τι κάναμε στο παρελθόν, μια και είμαστε το παρελθόν μας».

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν, ο οποίος συνεργάζεται για έκτη χρονιά με την ομάδα, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί για την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»:
Θα “αυτοσχεδιάσουν”
επί σκηνής με Πιραντέλλο

Έναν αντικατοπτρισμό του ίδιου του θεάτρου επιχειρεί φέτος η ομάδα τέχνης «Δούρειος Ίππος» με το  ανέβασμα  της παράστασης «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου.

Ήδη η ομάδα έχει ξεκινήσει δυναμικά τις πρόβες του έργου από τον Σεπτέμβριο ώστε τον ερχόμενο Φεβρουάριο να είναι συνεπής στο καθιερωμένο ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων». Και το ραντεβού αυτό φέτος θα είναι πολύ ιδιαίτερο καθώς οι θεατές θα μάθουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις πρόβες και τα παρασκήνια ενός θιάσου. Την αγωνία του συγγραφέα, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, το πόσο “ελεύθερος” τελικά είναι ο ηθοποιός να αυτοσχεδιάσει επί σκηνής ή να ακολουθήσει πιστά το κείμενο. Και όλα αυτά διανθισμένα με τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων.

Το έργο

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο «Λεονόρα, Αντίο!». Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η παράσταση – ανοιχτή πρόβα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετά σημεία προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών. Είναι οι αναγκαίες αφορμές για να εξεταστούν διάφορα ζητήματα ουσίας για τη σκηνική τέχνη και την υποκριτική.

Ο Πιραντέλο μεταγράφει με μεγάλη μαεστρία φιλοσοφικές σκέψεις χρησιμοποιώντας την τέχνη των μεταμορφώσεων και των αντικατοπτρισμών . Στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στήνει τους καθρέπτες του εντός του ίδιου του θεάτρου…

Θεατρική Ομάδα Πύργου:
Με «Φον Δημητράκη» στη σκηνή…

Η Θεατρική Ομάδα Πύργου (σ.σ. η παλαιότερη στην πρωτεύουσα της Ηλείας, ιδρύθηκε το 1993), καταπιάνεται για πρώτη φορά με τον συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και επιλέγει για την νέα θεατρική σεζόν ένα από τα κορυφαία και γνωστά του έργα, το «Φον Δημητράκης».

Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο που μας μεταφέρει στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής και πραγματεύεται την δίψα για εξουσία και την κατάκτηση αυτής με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό επιδιώκει και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Δημήτρης Χαρίτος. Ένας πολιτευτής που ονειρεύεται να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, με την βοήθεια ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών. Όταν επιτέλους καταφέρνει να αναρριχηθεί στην εξουσία, γαντζώνεται από την υπουργική καρέκλα αρνούμενος να την αφήσει, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν πλέον. Τα μέλη της οικογένειας του που αποτελούνται από πατριώτες, μετέχουν ενεργά στην αντίσταση από διάφορα πόστα, δημιουργώντας έτσι μια αντίθεση που κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση.

Ο Δημήτρης Ψαθάς δημιουργεί μια σάτιρα με γλυκόπικρη αίσθηση που σχολιάζει καυστικά το πάθος για την εξουσία. Ντύνει προσεκτικά έναν – έναν τους χαρακτήρες του έργου και δημιουργεί διαλόγους που περνούν ξεκάθαρα μηνύματα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Το έργο γράφτηκε μέσα στην περίοδο της Κατοχής και ανέβηκε στην περίοδο του Εμφυλίου, από τον Αιμίλιο Βεάκη και τον θίασο του, τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» το 1946.

Η παράσταση θα ανέβει τον Μάρτιο του 2020.

Η σκηνοθεσία είναι της Ευανθίας Στιβανάκη (σε συνεργασία με το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Γιάννη Μανώλη).

Όλη η επικαιρότητα