Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: Αγρότες εναντίον Κουρεμπέ για τον ΕΛΓΑ – Διαμαρτυρία στην ημερίδα του ΕΒΕ Ηλείας (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ένταση επικράτησε για περίπου μισή ώρα χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας, λίγο πριν από την έναρξη της ημερίδας για τον ΕΛΓΑ, καθώς αγρότες της Ηλείας εισήλθαν στην αίθουσα και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός, με πανό και συνθήματα.

Όπως τόνισαν, ο ΕΛΓΑ δεν είναι δημόσιος υπό την έννοια ότι δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και μέμφθηκαν την ηγεσία του οργανισμού για ταξική πολιτική που επιβαρύνει με ασφάλιστρα τους αγρότες και δεν τους αποζημιώνει πλήρως και εγκαίρως. Μάλιστα, ένας αγρότης κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ισχυρίστηκε ότι ο ΕΛΓΑ απέρριψε την αίτησή του ως εκπρόθεσμη, παρότι αρχικά τη δέχθηκε και ενώ έχει πληρώσει ο ίδιος τα ασφάλιστρά του.

Ο κ.Κουρεμπές τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε διάλογο με τους αγρότες για να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν με την εύρεση των κατάλληλων εργαλείων για την αντιμετώπισή τους, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο κανονισμός και να εξυπηρετεί τους αγρότες ταχύτερα και επαρκέστερα.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για «κυβερνητική φιέστα με τους συμμάχους της κυβέρνησης» και τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ιδιωτικός οργανισμός, καθώς πληρώνεται από τα ασφάλιστρα που δίνουν οι αγρότες.

«Δεν έχει καμία από την έννοια που θέτουμε εμείς στα αιτήματά μας, δηλαδή κρατικό φορέα ασφάλισης από το πρώτο ευρώ και για όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλες τις καλλιέργειες. Τα χαράτσια είναι υπέρογκα, και ο αγρότης δεν πληρώνεται κάθε μήνα αλλά με βάση τις καλλιέργειες και αν έχει εισόδημα» δήλωσε ο κ.Γιαννόπουλος και εξήγησε για ποιο λόγο αποχώρησε από την ημερίδα.

«Αυτό που κάνουν είναι εμπαιγμός και θα το παρουσίαζαν ως διαβούλευση και για αυτό αποχωρήσαμε. Αρνούμαστε αυτόν τον κανονισμό και δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι θέλει χρόνο για να αλλάξει τον κανονισμό», δήλωσε και προανήγγειλε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα για τους δασικούς χάρτες και για το ζήτημα της φέτας σε σχέση με την κτηνοτροφική παραγωγή.

Όλη η επικαιρότητα