Ηλεία

Πύργος: Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Η Ευζωνική Στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά»

Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αντιπτεράρχου Γρηγόρη Πρεζεράκου, του δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και εκπροσώπων του Πεζικού της Αεροπορίας, του Ναυτικού και φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ευζωνική Στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά» που φιλοξενείται στην αίθουσα του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, στον Πύργο.

Η έκθεση ξεκίνησε την λειτουργία της από την περασμένη Τετάρτη γνωρίζει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα από μαθητές σχολείων, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εθνικό σύμβολο, την ευζωνική στολή και φυσικά τους εύζωνες, ζώντας μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

Την χθεσινή τελετή εγκαινίων έκαναν οι πατέρες Ηλίας Παπαγγελής και Χαράλαμπος Αθανασόπουλος, ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από την λειτουργία της Προεδρικής Φρουράς από τον Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Σταμάτη Αράζο (σ.σ. και προβολή σχετικού βίντεο).

Ακολούθησαν χαιρετισμοί με τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή να παίρνει πρώτος το λόγο. Ο κ. Λιατσής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αντιπτέραρχο Γρηγόρη Πρεζεράκο για την πραγματοποίηση της έκθεσης τόνισε πως «Η συνδιοργάνωση της έκθεσης με την Δημοτική Επιχείρηση Πύργου και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας δίνει ξεχωριστή διάσταση γιατί αφορά όλη την Ηλεία και γι` αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Βασίλη Καψή. Οι εκατοντάδες μαθητές που την έχουν επισκεφθεί επιβεβαιώνουν την επιτυχία της. Η έκθεση προσφέρει στον Ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία μας μια ιδιαίτερη βιωματική προσέγγιση που έχει σχέση με την πορεία της ευζωνικής στολής που συγκροτεί από το 1821 ένα κομμάτι του άξονα της ιστορικής μας συνείδησης και του νεότερου Ελληνισμού. Με το ιστοριογραφικό και εικαστικό υλικό της επιταχύνεται η περιπλάνηση του κοινού στο χώρο και το χρόνο του Σώματος  των ένδοξων Ευζώνων. Η έκθεση αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο και υπερήφανο λαό που μάχεται για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πρεζεράκος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα σύμβολα δεν μπορεί να είναι ούτε και πολλά ούτε και μικρά. Και τα σύμβολά πρέπει να φαίνονται. Η αποστολή της Προεδρικής Φρουράς δεν σταματά στην τυπική εκτέλεση του σκοπού και του καθήκοντος και γι` αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια, δίνουμε την ευκαιρία, εντός κι εκτός Ελλάδας, στον κόσμο να απολαμβάνει, να γνωρίζει και να αναγνωρίζει το σύμβολο. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Έλληνες τρίτης και τετάρτης γενιάς που ενδεχομένως δεν έχουν ακούσει ποτέ για τα σύμβολα της πατρίδας μας, ανάμεσα τους και η Προεδρική Φρουρά. Καλή τη τύχη δημιουργήθηκε αυτή η συλλογή από έναν υπέροχο επιστήμονα-καλλιτέχνη, τον Ιωάννη Μυλωνά, και χρηματοδότη τον αείμνηστο Αλέξανδρο Χαίτογλου. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία με την περιφορά της έκθεσης να δούνε πολλά παιδιά και πολίτες σε όλη την Ελλάδα το σύμβολο και να γράψουν στο μυαλό τους εικόνες που δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφούν. Σύντομα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα αναλάβει το κόστος να ζωντανέψει τις στολές που θα ραφτούν και θα περιφέρονται σε όλο τον κόσμο. Ας γίνουμε όλοι μας εις μικρόν γενναίοι με την διαφορά ότι οι Εύζωνες είναι γενναίοι χωρίς μικρό».

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιώτοπουλος ανέφερε πως «Ο δήμος μας δηλώνει παρόν σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει στον τόπο μας προβάλλοντας μέσα από αυτή την εκδήλωση ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, την εθνική μας φορεσιά. Είναι η πιο τιμητική στιγμή στα 9 χρονιά της θητείας μου και νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχοντας δίπλα μου τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς… νιώθω ότι η Ελλάδα είναι εδώ».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου Νίκος Χιώνης είπε ότι «Με την φιλοξενία τέτοιου είδους εκδηλώσεων/εκθέσεων αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, αισιόδοξοι και ασφαλείς. Ακούγοντας τη λέξη εύζωνας το μυαλό μας πηγαίνει στην Ελλάδα και στο σύμβολο της εθνικής μας υπερηφάνειας που έχει συνδυαστεί με όλα τα μεγάλα γεγονότα και τις μάχες που έδωσε η χώρα μας από το 1821 έως και σήμερα. Δίνουμε την ευκαιρία στους πολίτες της Ηλείας να σταθούν δίπλα από τους εύζωνες που με την παρουσία τους κοσμούν το χώρο».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των παρευρεθέντων στο χώρο της έκθεσης.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τον δήμο Πύργου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Πύργου ΑΕ ΟΤΑ και θα λειτουργεί καθημερινά έως την Τρίτη 5 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ ενώ η είσοδος για τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

Όλη η επικαιρότητα