Ηλεία

Πύργος: Εκδήλωση προς τιμήν του Αντώνη Αντωνακόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Η Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας (πρώην Νομαρχία) πραγματοποιεί εκδήλωση στην μνήμη του Αντώνη Λεωνίδα Αντωνακόπουλου. Του Κομμουνιστή, Αγωνιστή, Πανεπιστημιακού που με το έργο του αλλά κύρια με τις πράξεις του αποτελεί παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Ο Αντώνης Αντωνακόπουλος γεννήθηκε το 1921 στον Πύργο, πρωτότοκος γιος του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και της Αγγελικής Αργυροπούλου. Η πολιτικοποίηση του ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια παίρνοντας τα πρώτα του ερεθίσματα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η κρίση της δεκαετίας του 1930 και οι επιπτώσεις στο οικογενειακό του περιβάλλον άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχοσύνθεση του νεαρού Αντώνη. Με την είσοδο του στην Νομική προσχωρεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα, απόφαση που οδηγεί στη σύλληψη του και στον άγριο βασανισμό του από την δικτατορία του Μεταξά. Η άφιξη των Ιταλών στέκεται τροχοπέδη στην εφαρμογή της ποινής του θανάτου που του είχε επιβληθεί. Συλλαμβάνεται εκ νέου από την Γκεστάπο, εγκαινιάζοντας έτσι την πιο δραματική περίοδο της ζωής του κατά την οποία μεταφέρεται από φυλακή σε φυλακή. Η απελευθέρωση του Αντώνη δεν ήρθε το 1945 αλλά το 1957, όταν αφέθηκε ελεύθερος ως «πολιτικά επικίνδυνος». Μετά την αποφυλάκιση του παίρνει το πτυχίο του και ασκεί το δικανικό επάγγελμα μέχρι το 1967 όπου η Χούντα τον ωθεί στην Γαλλία. Εκεί γνωρίζεται με την σύντροφο της ζωής του Louise Bailly – Αντωνακοπούλου. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση εκλέγεται καθηγητής στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην έδρα της φιλοσοφίας του δικαίου. Είχε πλούσιο συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο.

Ο χαμός του στις 25 Νοέμβρη του 1993 ήταν ένα πλήγμα στην ελληνική διανόηση. Όμως η πνευματική του κληρονομιά που ζει, υπάρχει και επιβεβαιώνεται και μετά το θάνατο του, τον καθιστούν έναν αειθαλή φορέα γνώσης και διαφώτισης.

Ο Αντώνης Αντωνακόπουλος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο χωρίς δυστυχία, πολέμους, εκμετάλλευση. Η προσφορά του για εμάς είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο του λαού μας. Η έμπρακτη απόδοση τιμής είναι να γίνουν γνωστά τα ιδανικά που υπηρέτησε και να συνεχίσει η νέα γενιά το δρόμο που αυτός ακολούθησε.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης αναλαμβάνει η Στέλλα Αναστασίου.

Κύριο μέρος εκδήλωσης:

“Το ιστορικό της οικογένειας Αντωνακοπούλου” Αγγελική Αντωνακοπούλου

“Το επιστημονικό έργο του Αντώνη Αντωνακόπολου” Ελένη Ψυχογιού-Αντωνακοπούλου

“Η αριστοτελική δικαοσύνη στο έργο του Αντώνη Αντωνακόπουλου” Γιολάντα Αποστολοπούλου

“Αντώνης Αντωνακόπουλος, ο κομμουνιστής, ο αντιστασιακός” Χρήστος Γιάνναρος, μέλος Επιτροσπής Δυτ. Ελλάδας ΚΚΕ

Κλείσιμο εκδήλωσης:

Απαγγελία Επιλογικό Γ. Ρίτσου

Όλη η επικαιρότητα