Πύργος: Εντάσεις με το «καλημέρα!..» – Με καταλήψεις και πορεία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Με ένταση, καταλήψεις και πορεία προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηλείας ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, χθες πρώτη μέρα του νέου διδακτικού έτους, δεν άνοιξαν το 10ο Δημοτικό σχολείο Πύργου και το δημοτικό Πρασίνου, αφού οι γονείς των μαθητών αντιδρούν στην φοίτηση εκεί μεγάλου αριθμού παιδιών Ρομά.

Κάνουν λόγο για «γκετοποίηση» των σχολείων, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να δεχτούν παιδιά Ρομά, τουλάχιστον στον αριθμό που αποφάσισε η πρωτοβάθμια, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και να μείνουν για καιρό κλειστά τα σχολεία.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς δηλώνουν, ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία, καθώς δεν θα διακινδυνεύσουν την υγιεινή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι – όπως έγινε γνωστό – κάποια από τα παιδιά των Ρομά που θα φοιτήσουν στο 10ο δημοτικό και στο Πράσινο είναι 15 και 16 ετών, κάτι που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις!

Το λουκέτο και η πορεία στην πρωτοβάθμια

Η κινητοποίηση των δυο σχολείων ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί, όπου οι γονείς με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία και με λουκέτο κλείδωσαν τις πόρτες για να μην μπορεί να μπει κανείς μέσα σε αυτά. Οπότε δεν άνοιξαν και δεν έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός. Η αγανάκτηση των γονέων ήταν πολύ μεγάλη, αφού όλοι δήλωσαν πως είναι προβληματισμένοι με την απόφαση για την μεταφορά μεγάλου αριθμού παιδιών Ρομά, ενώ τόνισαν πως είναι φοβισμένοι και για την υγεία των παιδιών τους, ζητώντας άμεσα λύση στο όλο θέμα.

Κατά τις 10 μάλιστα ενώθηκαν οι γονείς των παιδιών του 10ου δημοτικού και του Πρασίνου και έκαναν πορεία προς την πρωτοβάθμια, όπου αφού παρέδωσαν το ψήφισμα τους, συνομίλησαν σε αρκετά έντονο τόνο με την αναπληρώτρια προϊστάμενη κα. Σωτηρούλα  Ασημακοπούλου.

Φυσικά η κα. Ασημακοπούλου τους ανέφερε πως οι εγγραφές των παιδιών Ρομα στα σχολεία έγιναν σύμφωνα με τους νόμους, αλλά οι γονείς δεν το δέχτηκαν αυτό και όπως γράψαμε πιο πάνω, υπήρξε αρκετή ένταση, χωρίς όμως απρόοπτα.

Να σημειωθεί ότι στην πρωτοβάθμια υπήρξε και αστυνομική παρουσία, που δεν χρειάστηκε όμως να επέμβει.

Μετά από 2 περίπου ώρες, οι γονείς αποχώρησαν από την πρωτοβάθμια, χωρίς να λάβουν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν, όπως τόνισαν οι ίδιοι.

Μάλιστα ανέφεραν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και από σήμερα αρκετοί από αυτούς θα ζητήσουν να μεταφερθούν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία.

Τι δήλωσαν οι γονείς για τις κινητοποιήσεις 

Γεωργακοπούλου Διονυσία πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 10ου δημοτικού Πύργου

«Κάνουμε αυτή την κατάληψη του σχολείου μας γιατί ζητάμε την κατάργηση της απόφασης που πάρθηκε για την συγχώνευση του σχολείου Φιλοθέης με το σχολείο μας. Θεωρούμε ότι πάρθηκε χωρίς η διευθύντρια της πρωτοβάθμιας να λάβει υπόψη της ότι το σχολείο μας δεν έχει την υποδομή να δεχτεί παιδιά Ρομά και γενικά παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα συνεχίσουμε την κατάληψη. Πρέπει να καταλάβουν στην πρωτοβάθμια ότι και εμείς και το Πράσινο δεν έχουμε τις υποδομές για να δεχτούμε αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην μόρφωση, αλλά θα πρέπει να μοιραστούν σωστά. Υπάρχουν στην ζώνη μας σχολεία που μπορούν να υποδεχτούν αυτά τα παιδιά (όπως ΖΕΠ) και θα μπορούσε η πρωτοβάθμια να μοιράσει πιο σωστά αυτά τα παιδιά».

Δρακόπουλος Συμεών γονέας

«Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει δίκαιος καταμερισμός αυτών των παιδιών σε όλα τα σχολεία. Και θεωρούμε άδικο που έρχονται σε μόνο δυο σχολεία που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να δεχτούν αυτά τα παιδιά. Ούτε χώρο έχουν, ούτε οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν για αυτά τα παιδιά. Οι συνθήκες που υπάρχουν στο σχολείο μας δεν είναι οι ιδανικές για να έρθουν αυτά τα παιδιά. Δεν είναι ότι δεν τα θέλουμε αυτά τα παιδιά. Άλλο είναι να είναι δυο – τρία σε κάθε σχολείο και όχι πέντε, δέκα και δεκαπέντε. Δεν υπάρχει σωστός καταμερισμός και ζητάμε ίσο καταμερισμό σε όλα τα σχολεία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που μπορούν να δεχτούν αυτά τα παιδιά».

Παπαδόπουλος Κώστας γονέας

«Εμείς ζητάμε τον δίκαιο καταμερισμό των παιδιών που έρχονται διότι σε ένα μικρό σχολείο είναι υπεράριθμα αυτά τα παιδιά. Θα πρέπει να πάνε αυτά τα παιδιά και σε άλλα σχολεία, τα οποία τεχνηέντως δεν τα παίρνουν. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Σπύρος Χροναράκης γονέας

«Το σχολείο του Πρασίνου έκλεισε και είναι υπό κατάληψη, ενώ πρέπει να σας πληροφορήσω πως λίγο μετά που αποφασίσαμε να φύγουμε για να έρθουμε στον Πύργο, για να πάμε με τους γονείς του 10ου στην πρωτοβάθμια, μάθαμε ότι ο δάσκαλος παραβίασε το λουκέτο και μπήκε μέσα στο σχολείο. Για την κινητοποίηση τώρα, αυτή γίνεται επειδή έγινε η συγχώνευση της Φιλοθέης με το 10ο, έρχονται παιδιά και σε εμάς, ενώ ούτε το 10ο ούτε εμείς μπορούμε να φιλοξενήσουμε αυτά τα παιδάκια. Το σχολείο μας είχε 13 μαθητές, όπου ήδη δυο παιδιά έφυγαν γι’ αυτό που γίνεται, τώρα είμαστε στα 11, ενώ θα έρθουν στο Πράσινο περίπου 15 παιδιά Ρομά. Με την απόφαση αυτή της πρωτοβάθμιας, κλείνει ένα γκέτο και ανοίγει ένα άλλο».

Σωτηρούλα Ασημακοπούλου αναπληρώτρια προϊστάμενη πρωτοβάθμιας

«Καταλαβαίνουμε τους γονείς, όποια προβλήματα υπάρξουν θα αντιμετωπιστούν»

*** Δεν μπορούμε όμως εμείς να αλλάξουμε τις αποφάσεις του υπουργείου»

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊστάμενη της πρωτοβάθμιας κα. Σωτηρούλα Ασημακοπούλου μας δήλωσε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των γονέων στο 10ο Πύργου και στο Πράσινο.

«Υπάρχουν αντιδράσεις από δυο σχολεία μετά την συγχώνευση του σχολείου της Φιλοθέης, όπου υπήρχαν παιδιά Ρομά με το 10ο δημοτικό. Η απόφαση για τη συγχώνευση έχει βγει από τον Μάιο. Τα παιδιά δεν πήγαν όμως όλα στο 10ο αφού δεν ήταν στην ζώνη της Φιλοθέης. Ήταν πολλά από την ζώνη του Πρασίνου, του Σκουροχωρίου, του 3ου Πύργου, αλλά και του 1ο Πύργου. Τώρα οι γονείς του Πρασίνου και του 10ου διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν αυτά τα παιδιά. Θεωρώ ότι τα αιτήματά τους είναι υπερβολικά. Είναι γονείς και τους καταλαβαίνουμε. Αν οι γονείς του Πρασίνου θεωρούν ότι δεν είναι καλό το σχολείο για τα παιδιά τους, μπορούν να τα πάνε σε ένα πολυθέσιο. Πιστεύω πάντως ότι όλα θα πάνε καλά. Για το Πράσινο ειδικότερα θέλω να τονίσω ότι τα παιδιά που πήγαν εκεί είναι στην περιοχή Πρασίνου. Εκεί είναι η σχολική τους περιφέρεια. Αν δούμε ότι υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε. Ίσως να κάνουμε κάποια συγχώνευση με ένα πιο μεγάλο σχολείο. Του χρόνου όμως. Μπορεί όμως οι γονείς στο Πράσινο να πάνε τα παιδιά τους σε πολυθέσιο σχολείο, αν το κρίνουν αυτό σωστό. Μόνο όμως στο Πράσινο μπορεί να γίνει αυτό, αφού το 10ο είναι πολυθέσιο. Τα παιδιά που από την Φιλόθεη που θα πάνε στο Πράσινο δικαιούνται μεταφορά και έχουμε κάνει ενέργειες γι’ αυτό. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες ότι κάποια παιδιά Ρομα είναι 15-16 χρονών, η νομοθεσία λέει ότι στο δημοτικό γράφονται παιδιά μέχρι 16 ετών. Αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει ο σύλλογος διδασκόντων, δηλαδή πως θα κατανείμει αυτά τα παιδιά».

Σε ερώτηση μας για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία σε εκπαιδευτικούς και σε εγκαταστάσεις μας τόνισε :

«Για τα παιδιά του σχολείου της Ανδραβίδας, είχαμε τον σεισμό, ένα φυσικό φαινόμενο, έχει δοθεί λύση. Το στεγαστικό είναι θέμα δήμων και ο εκεί δήμος πήγε τα παιδιά όπου υπήρχαν αίθουσες. Δόθηκε λοιπόν λύση και στο Νεοχώρι και στην Ανδραβίδα. Μάλιστα στην Ανδραβίδα θα μπουν και λυόμενες αίθουσες για να λυθεί το πρόβλημα. Γίνονται άμεσα ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα».

Η κα. Σωτηρούλα Ασημακοπούλου ακόμη μας τόνισε ότι η ίδια δεν μπορεί να εισηγηθεί αναστολή απόφασης συγχώνευσης σχολείων καθώς αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, ενώ για τα κενά που υπάρχουν ανέφερε πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις, αλλά άνοιξαν όλα τα σχολεία και μπαίνουν συνέχεια εκπαιδευτικοί για την καλύτερη λειτουργία τους.

Δημήτρης Αγγελακόπουλος – προϊστάμενος και δάσκαλος στο σχολείο Πρασίνου

«Το σχολείο μας είναι έτοιμο να υποδεχτεί όλα τα παιδιά»

Με αφορμή την κατάληψη των γονέων στο δημοτικό Πρασίνου ο κος  Δημήτρης Αγγελακόπουλος προϊστάμενος και δάσκαλος στο σχολείο Πρασίνου μας ανέφερε :

Η 11ΗΣεπτεμβρίου είναι μια μέρα γιορτής για τα σχολεία, όπου με χαρά οι εκπαιδευτικοί υποδεχόμαστε όλους τους μαθητές μας για να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά. Στο δικό μας σχολείο όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με μια θλιβερή κατάσταση. Κατάληψη του σχολείου και παρεμπόδιση της τέλεσης του καθιερωμένου Αγιασμού από μερικούς γονείς μαθητών, αντιδρώντας στην φοίτηση παιδιών Ρομά. Οι μαθητές μας έτσι, χωρίς καν να μπουν στις τάξεις, πήραν δυστυχώς το πρώτο «κακό» μάθημα για αυτή τη χρονιά.

Το σχολείο μας είναι έτοιμο να υποδεχτεί όλα τα παιδιά. Οι κτηριακές υποδομές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ο εξοπλισμός του σχολείου είναι πλήρης και το διδακτικό προσωπικό μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτες ειδικότητες (αγγλικά και πληροφορική) και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να συμπληρωθούν και οι υπόλοιπες. Ξεκινώντας τα μαθήματα, θα γίνουν και όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να ιδρυθεί και Τμήμα Υποδοχής 2, ώστε να ενταχθούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Ελπίζουμε σύντομα να επανέλθει η ηρεμία στο σχολείο μας και όλοι μαζί να ξεκινήσουμε, έστω και με καθυστέρηση, τη σχολική χρονιά.