Ηλεία

Πύργος: Φεύγει με προσωρινή διαταγή η νταλίκα με το γάλα

Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση προσωρινής διαταγής για να αρθεί ο αποκλεισμός του φορτηγού και να φύγει από το σημείο όπου είχε αποκλειστεί την περασμένη Τετάρτη από τον 55χρονο κτηνοτρόφο Ανδ. Νικολούτσο αποφάσισε χθες το Ειρηνοδικείο Πύργου, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά του 55χρονου.

Όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή την κατηγορία περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2019.

Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν εκ νέου αγρότες και κτηνοτρόφοι στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον κ. Νικολούτσο, ενώ απηύθυναν εκ νέου κάλεσμα για την κινητοποίηση της 27ης Ιουνίου στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τερματιστεί η κατάρρευση των τιμών πώλησης του γάλακτος και να εκλείψει η οικονομική ασυνέπεια εκ μέρους γαλακτοβιομηχανιών.

Θ. Αντωνόπουλος: «Ουδείς ανίσχυρος εισίτω»

Μετά τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Πυργιώτη κτηνοτρόφου, Θοδ. Αντωνόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αξιότιμη κα ειρηνοδίκης είχε να σταθμίσει την προστασία δύο συμφερόντων: από την μία πλευρά το συμφέρον των φτωχών κτηνοτρόφων, που πουλάνε το γάλα τους αναγκαστικά και υπό την πίεση των γνωστών καρτέλ σε εξευτελιστικές τιμές, κατώτερες από εκείνες του ενός λίτρου νερού, που δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για να συντηρήσουν τα ζώα τους, που ματώνουν για να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους μένοντας πάντα χρεωμένοι, που ζουν και βιώνουν 24 ώρες το 24ωρο τον φόβο της κατάσχεσης του εξευτελισμού και τελικά της φυλακής. Από την άλλη πλευρά είχε να σταθμίσει το συμφέρον της εταιρίας που ομολογημένα αγοράζει στην τιμή που αρέσκεται, αυτοτιμολογώντας (!) μάλιστα το απλήρωτο γάλα και απολαμβάνοντας εν αφθονία της στοργής, της προστασίας και της θαλπωρής της λεγόμενης έννομης τάξης. Εξ ου και η παρουσία 40 και πλέον αστυνομικών στα δικαστήρια του Πύργου, προκειμένου να μη θιγεί ούτε μια τρίχα του εκπροσώπου του κεφαλαιουχικού συμφέροντος από τους δήθεν τραμπούκους-κτηνοτρόφους. Αυτό ακριβώς το συμφέρον προστάτεψε η κα Ειρηνοδίκης χωρίς να μας εκπλήξει ιδιαίτερα.  Το μήνυμα της απόφασής της ως προς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι ηχηρό και σαφές: “ουδείς ανίσχυρος εισίτω”, δηλαδή να μην τολμήσει να διαβεί την πόρτα των δικαστηρίων κανένας φτωχός και ταλαίπωρος, γιατί θα εισπράξει παρόμοια απόφαση».

Αν. Διαμαντοπούλου: «Η αυτοδικία συνιστά μη αποδεκτή μορφή απονομής δικαιοσύνης»

Η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία ανήκει η αποκλεισμένη νταλίκα, Αναστασία Διαμαντοπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα συζητήθηκαν ενώπιον της κας Ειρηνοδίκη Πύργου, οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών που είχαμε καταθέσει ενώπιόν της, στα πλαίσια άσκησης ασφαλιστικών μέτρων τόσο από τον αντίδικό μας κ. Νικολούτσο όσο και από την εταιρεία την οποία εκπροσωπώ. Η αξίωση της εταιρείας την οποία εκπροσώπησα ικανοποιήθηκε, έστω και προσωρινά, η δε αξίωση του αντιδίκου μας απορρίφθηκε. Κατά τα λοιπά δεν θα αναφέρω κάτι άλλο, η θέση των δικηγόρων δεν είναι να σχολιάζουν δικαστικές αποφάσεις, έστω κ εάν ικανοποιούνται με την έκδοσή τους. Ο ρόλος μας εξαντλείται εντός των αιθουσών του Δικαστηρίου. Οφείλω όμως, δεδομένων των συνθηκών που η έλαβε χώρα αυτή η υπόθεση και αναφέρομαι κυρίως στη δημοσιότητα που είχε η υπόθεση  και ακόμη περισσότερο στην εξύβριση και στο διασυρμό που υπέστη τόσο η ίδια η εταιρεία, όσο καια τα πρόσωπα που εκπροσωπούν ή μετέχουν στη διοίκηση αυτής,  να δηλώσω τα εξής:

Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου που συνίσταται στο να ασκεί αυθαίρετα αξίωσή του, σχετική με δικαίωμα που έχει πραγματικά ή νομίζει ότι έχει, είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέα τόσο από την Πολιτεία όσο και από την κοινωνία μας γενικότερα. Η αυτοδικία συνιστά σε κάθε περίπτωση μη αποδεκτή μορφή απονομής δικαιοσύνης. Το δίκαιό μας προστατεύει το πρόσωπο που παρά τη θέλησή του εξαναγκάζεται να ανεχθεί οτιδήποτε  απορρέει από την αυθαίρετη ενέργεια, η οποία στρέφεται εναντίον του και κυρίως προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο επιβάλλει όπως οι πολίτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη ρύθμιση των διαφορών τους. Κάθε αυθαίρετη και κατ’ οικεία κρίση ικανοποίηση της αξίωσης κατά παρέκκλιση της δικαστικής αρχής αποτελεί  έγκλημα περί την απονομή της δικαιοσύνης, αφού η αυτογνώμων ενάσκηση αντιπροσωπεύεται στην έννομη τάξη, προς διαφύλαξη της οποίας έχει ταχθεί η δικαστική αρχή.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

ΤESSY «Κάθε αυθαίρετη αξίωση είναι καταδικαστέα από την Πολιτεία και την κοινωνία», δήλωσε η νομ. Εκπρός. Της εταιρείας στην οποία ανήκει η νταλίκα, Αν. Διαμαντοπούλου

ANTONOP «Ουδείς ανίσχυρος εισίτω» στη δικαιοσύνη, δήλωσε με έντονη δυσαρέσκεια ο συνήγ. Υπεράσπ. Του 55χρονου κτηνοτρόφου, Θ. Αντωνόπουλος

FORTHGO Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για να αρθεί ο αποκλεισμός της νταλίκας

DIKASTHRIO Παρόντες και χθες οι κτηνοτρόφοι στο δικαστήριο του Πύργου για να συμπαρασταθούν στον 55χρονο κτηνοτρόφο

Όλη η επικαιρότητα