Περιβάλλον

Πύργος: Φωνάζουν για την περιβαλλοντική ρύπανση στο Ποτόκι

potoki_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την απίστευτη περιβαλλοντική ρύπανση που δημιουργείται τους τελευταίους μήνες από την παραμονή των δεμάτων των σκουπιδιών στην περιοχή «Ποτόκι» του δήμου Πύργου, καταγγέλουν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι, κάνουν λόγο ακόμα και για μόλυνση του ποταμού Αλφειού από τα υγρά απόβλητα που χύνονται, όπως επισημαίνουν, μέσα από τα κατεστραμμένα δέματα των σκουπιδιών.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες του κόσμου, ακόμα και για την δυσοσμία που υπάρχει ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που με την υψηλή θερμοκρασία η κατάσταση που επικρατεί είναι αφόρητη και ξεκινά από την περιοχή του Επιταλίου και φτάνει μέχρι και την ανατολική πλευρά του Πύργου. Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι οικογένειες που ζουν μόνιμα μόλις λίγα μέτρα μακριά από το χώρο όπου μέχρι πρότινος γινόταν η δεματοποίηση των σκουπιδιών ενώ σε δυσμενή θέση είναι και όσοι αγρότες, είχαν αναπτύξει εκεί τις καλλιέργειές τους οι οποίοι, όπως σχολίασαν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πλέον δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κανένα προϊόν. «Εδώ πια δεν φυτρώνει ούτε ρίγανη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών αλλά και της γύρω περιοχής οι οποίοι ζητούν από τον δήμο του Πύργου να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο δήμο του Πύργου για τα σκουπίδια τα οποία παραμένουν ακόμα εδώ. Εμείς μένουμε μόνιμα εδώ και δεν αντέχουμε άλλο. Είχαν πει πως δεν θα μύριζαν ενώ μας έχουν υποσχεθεί πως θα πάρουν έστω τις μπάλες τώρα που σταμάτησε ο δεματοποιητής. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Παλιότερα καλλιεργούσα τομάτες, φασόλια και μελιτζάνες και τώρα δεν φυτρώνει τίποτα ενώ αρκετοί έχουν καλλιέργειες εδώ γύρω», δηλώνει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κάτοικος της περιοχής «Ποτόκι», Χαράλαμπος Ανδριόπουλος.

«Ρυάκια» αποβλήτων

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» η εικόνα από τα ρυάκια που έχουν σχηματίσει στο μεγαλύτερο μέρος τους τα κατεστραμμένα δέματα είναι χαρακτηριστική ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα καθώς τα ρυάκια αυτά φαίνεται να μεταφέρονται μέσα από τον παραπόταμο που υπάρχει εκεί στο κεντρικό ποτάμι του Αλφειού και στη συνέχεια να καταλήγουν στη θάλασσα.

«Το θέμα των σκουπιδιών είναι μια πληγή για την περιοχή μας. Το «Ποτόκι», έχει το λιγότερο 200 χιλ. τόνους σκουπίδια σε δέματα που έχουν ανοίξει από την πολυκαιρία και έχουν δημιουργηθεί ρυάκια με λύματα που είναι θανατηφόρα για την υγεία μας. Τα λύματα αυτά πέφτουν δυστυχώς μέσα στον παραπόταμο του Αλφειού που απέχει 20 μέτρα από τα δέματα ενώ στα 50 μέτρα είναι το κεντρικό ποτάμι. Από εκεί αυτά τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα», τονίζει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο επιχειρηματίας, Χρήστος Ντέμος, που σε καθημερινή βάση, όπως σχολιάζει, είναι αναγκασμένος να αναπνέει τη δυσοσμία που υπάρχει στην περιοχή.

Προσπάθειες για πλήρη αποκατάσταση πάντως κάνει ο δήμος του Πύργου, ώστε τα δέματα που βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα όπως επισημαίνουν πηγές του δημαρχείου, η δημοτική αρχή έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση της περιοχής του Ποτοκίου από τα δεματοποιημένα σκουπίδια τα οποία αναμένεται να απομακρυνθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το χώρο που βρίσκονται σήμερα.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα