Ηλεία

Πύργος: Γιόρτασαν τη Μάχη της Κρήτης

Ακούστε το άρθρο

Διήμερες εκδηλώσεις
από το Σύλλογο Κρητικών Ηλείας

Η μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα καθολικής, πάνδημης, αντίστασης ενός λαού απέναντι σε ένα κράτος – εισβολέα. Η ιστορική μάχη αποτέλεσε την πρώτη αντίσταση κατά των Γερμανών, στάθηκε το έναυσμα της καθολικής λαϊκής αντίστασης πανευρωπαϊκά κατά του Γερμανού κατακτητή.

Ελάχιστος φόρος τιμής στο γεγονός που καταγράφηκε ως σύμβολο λεβεντιάς, αυτοθυσίας και αντίστασης για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στο ναζισμό οι ετήσιες εκδηλώσεις των απανταχού Κρητικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι Κρητικοί της Ηλείας γιόρτασαν την 78η επέτειο της ιστορικής μάχης με διήμερες εκδηλώσεις χθες και προχθές στον Πύργο.

Πλήθος Ηλείων αλλά και εκδρομέων από συλλόγους άλλων περιοχών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε Σύλλογος Κρητικών Νομού Ηλείας «Η Μεγαλόνησος Κρήτη».

Η αρχή έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Πύργου όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση κρητικών χορών και μουσικής καθώς και παρουσίαση του χρονικού της ημέρας. Εκεί βρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της περιοχής και πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με δοξολογία χθες το πρωί στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων. Καθ` όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μέλη των συλλόγων πρόσφεραν ρακή κι άλλα εδέσματα δίνοντας πιο έντονα Κρητικό «χρώμα» στην βραδιά.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συνεστίαση και κρητικό γλέντι στο θεματικό πάρκο «Ξυστρή». Το …μενού είχε κρητική μουσική, πλούσιο φαγητό και ασταμάτητο χορό!

Όλη η επικαιρότητα