Πύργος-Χειμερινές εκπτώσεις: Κρατούν μικρό… καλάθι

16331_ph1.jpg

Μικρό καλάθι κρατούν οι έμποροι του Πύργου για τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν από χθες και μάλιστα με ποσοστά που φτάνουν και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις, με σκοπό να προσελκύσουν ακόμα και τους πιο «φοβισμένους» καταναλωτές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.


Οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν την ελπίδα των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει μέσα στο 2012 και ειδικά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη μείωση να ξεπερνά το 40% σε σύγκριση τη αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών. Τα ποσοστά εκπτώσεων από την πρώτη κιόλας ημέρα είναι υψηλά ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους όχι μόνο στα αναγκαία.


Οι πρώτες ημέρες είναι πάντα διερευνητικές, κι έτσι χθες (15/1), ενώ υπήρχε σχετική κίνηση στην αγορά, ωστόσο οι καταναλωτές δεν κρατούσαν… τσάντες στα χέρια τους. Κάτι που, όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, ελπίζουν να αλλάξει μέσα στις επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση της έρευνας αγοράς από τους καταναλωτές. Ωστόσο, γνωρίζοντας την κατάσταση, η αισιοδοξία τους είναι συγκρατημένη.

Οδηγίες προς εμπόρους και καταναλωτές

Για να επιτευχθεί όμως η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και κατά την διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, οι έμποροι καλούνται να τηρήσουν τα προβλεπόμενα από το Νόμο, όπως η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.


Όσον αφορά στους καταναλωτές, θα πρέπει να μην επηρεάζονται από τις φανταχτερές διαφημίσεις, να προσέχουν την αρχική και την μετά έκπτωσης τιμή, να κάνουν έρευνα αγοράς και αν διαπιστώσουν παρατυπίες να τις επισημάνουν στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)