Ηλεία

Πύργος: Οι επαγγελματίες φωνάζουν – Κλείνουν επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και κομμωτηρίων

Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση να κλείσουν τις επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και κομμωτηρίων έλαβαν χθες το απόγευμα στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο «Επαρχείον» οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ώστε η Ηλεία να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο συγκριτικά με άλλες περιοχές. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η απόφαση της κυβέρνησης, στο ίδιο μήκος κύματος από τον κ. Τσιόδρα.

Ο επιχειρηματίας Νίκος Τζαμαλής, ως συντονιστής της συγκέντρωσης τόνισε πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει, εκτιμώντας πως θα υπάρξει δυσκολία αρκετό καιρό μετά το τέλος του ιού. Επιπλέον, στάθηκε στους πέντε βασικούς άξονες που ζητούν οι ιδιοκτήτες, όπως η κατοχύρωση αναστολής του ΦΠΑ, δόσεων, τραπεζών και ΕΦΚΑ, η αναστολή δημοτικών τελών από Μάρτιο και για 6 μήνες, η έκτακτη χρηματοδότηση για την επικρατούσα κατάσταση για ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, η επιδότηση προσωπικού αν και εφόσον προβλεφθεί κάτι τέτοιο με αναδρομική ισχύ από τις πρώτες μέρες από το συμβάν και τέλος τα μαγαζιά εστίασης να συμπεριληφθούν σε πιθανή επιδότηση/επιχορήγηση από κονδύλια που θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον, χωρίς εξαίρεση.

«Χείμαρρος» ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών και στη συνέχεια την προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη τη διαγραφή οφειλών για κάποιο διάστημα που θα συμφωνηθεί, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να κατοχυρωθεί προτεραιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως πρέπει να σκεφτούν όλοι σαν πολίτες και άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ο δήμος θα στηρίξει τους επαγγελματίες, ενώ αναμένεται να ασκήσει και πιέσεις για νομοθετική κάλυψη των ζητούμενων των ιδιοκτητών. Εστίασε πως πρέπει ο Πύργος να αποτελέσει το φάρο σημαντικών ζητημάτων, αφού αυτή τη στιγμή το πλήγμα που δέχθηκε η αγορά είναι τεράστιο. Χαρακτήρισε τους καταστηματάρχες ως εκφραστές του παλμού της κοινωνίας και τάσσεται στο πλευρό τους για από κοινού αγώνα, συζητώντας και με τους βουλευτές προκειμένου να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους σε κυβερνητικό επίπεδο. «Να φανεί η δύναμη των «αδύναμων» και να διεκδικήσουμε τα ζητήματά μας συλλογικά με αρχές και συγκεκριμένους στόχους», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε πως πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή διεκδικήσεων μέχρι 11 μέλη, να γίνει κουβέντα με τους βουλευτές και μεταφορά των αιτημάτων, ενώ θα πρέπει να βγουν νέα μέτρα για την Ηλεία διαφορετικά από τις υπόλοιπες πόλεις.

Η μέχρι στιγμής εικόνα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος μετέφερε στους παρευρισκομένους τη μέχρι στιγμής εικόνα από τα μέτρα της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στον κλάδο των ξενοδόχων που υπέστη σοβαρή ζημιά, ενώ χαρακτήρισε τυχερή τη χώρα μιας και τα μέτρα που πάρθηκαν από τα κρούσματα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σε καλά επίπεδα για τα δεδομένα, με την Ελλάδα να δείχνει καλύτερα αντανακλαστικά συγκριτικά με άλλες χώρες.

Επιπλέον, εκτίμησε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και τους επόμενους μήνες και σίγουρα οι επιρροές στην οικονομία θα είναι καταλυτικές, ενώ ως Επιμελητήριο έχει αποστείλει προτάσεις προς υπουργούς και ζήτησε από τους παρευρισκομένους συντονισμένη απόφαση.

Οι ομιλίες

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος του ΕΒΕ Γιώργος Αναγνωστόπουλος στάθηκε στα κοστολογημένα μέτρα της ΕΣΕΕ που συμπεριλαμβάνουν τα προηγούμενα αιτήματα και πολλά ακόμα μέτρα στήριξης και για άλλους κλάδους, εκτιμώντας πως θα πρέπει να φτιαχτεί σύλλογος που θα μπορεί να διεκδικήσει το καλύτερο για όλους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης αναφέρθηκε στο έγγραφο για αναστολή τελών και φόρων αρχικά, ωστόσο επιθυμεί και διαγραφή. «Οι κοινοί στόχοι πρέπει να μας ενώσουν», ήταν το μήνυμά του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Μάκης Ζαχαρόπουλος επεσήμανε πως ο τομέας του δέχθηκε τεράστιο πλήγμα με δεκάδες ακυρώσεις, ενώ ζήτησε τους επαγγελματίες να είναι συμπαραστάτες στον αγώνα και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για διεκδίκηση του κοινού καλού. «Η ζημιά να γίνει ευκαιρία και να διεκδικήσουμε κάτι καλό και παραπάνω από τους υπόλοιπους», τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καννής επεσήμανε πως πρώτο ζητούμενο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ εκτιμά πως τα καταστήματα υγειονομικής περίθαλψης δίνουν το στίγμα μιας πόλης. Ωστόσο, είπε πως πρόκειται για πλήγμα και άλλων κλάδων, για αυτό και πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Τέλος, ανέφερε πως πρέπει να πολεμήσουν για τη διαγραφή υποχρεώσεων που θα προκύψουν το διάστημα του προβλήματος, με το διάστημα αυτό να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη όλων.

Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπιμπίκος εξέφρασε την ανάγκη για βοήθεια από τους φορείς, διεκδικώντας από κοινού το καλύτερο για την Ηλεία και τους πολίτες της που δεν μπορούν να αντέξουν παραπάνω κακουχίες. Θεωρεί πως ο ερχομός κονδυλίων στην Ηλεία και η απόδοσή τους στην αγορά θα δημιουργήσουν αλυσίδα ανάπτυξης, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν φωνή που θα έχει στόχο το κοινό καλό.

Ο Θανάσης Μπούκλης είπε πως πλέον έφθασε ο καιρός να υπάρξει το «εμείς» και να ενωθούν όλοι, ενώ τα μέτρα που θα ζητηθούν πρέπει να είναι τα καλύτερα δυνατά. Ο Νίκος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να πιέσουν όσο είναι νωρίς και με επιτροπή να πάνε στα υπουργεία και να συνομιλήσουν με τους αρμόδιους. Για το Νίκο Αργυρόπουλο αποτελεί μονόδρομο η διαγραφή οφειλών, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί συντονιστικό με επικεφαλή που θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς.

Ο Διονύσης Θωμόπουλος ισχυρίστηκε πως δεν έχει υπάρξει ποτέ αρραγές μέτωπο και θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για γενικό κλείσιμο προκειμένου να δοθεί μήνυμα στην κυβέρνηση ώστε να πάρει τα μέτρα που πρέπει. Ο Κυριάκος Καραντώνης τόνισε πως όλοι έχουν επηρεαστεί και θα πρέπει να συγκεντρωθεί χαρτί με υπογραφές για να κλείσουν τα καταστήματα πριν την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των κομμωτών Ηλείας Γιάννης Διονυσόπουλος έθεσε τη στήριξή τους στους επιχειρηματίες και τόνισε πως θα κλείσουν μαζί τα καταστήματα αν χρειαστεί, ενώ τέλος ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μαντάς τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη το κλείσιμο των επιχειρήσεων ακόμα και ας μην είναι καθολικό.

Η ανακοίνωση των καταστηματαρχών

«Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο και άγνωστο σε όλους. Οι επαγγελματίες εστίασης υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο σύλλογος κομμωτών έπειτα από ψηφοφορία παρουσία εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Ηλείας, και του δήμου Πύργου, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους από απόψε 13 Μαρτίου και για 15 ημέρες. Σας καλούμε όλους ενωμένους να τηρήσετε την απόφαση αυτή αρχικά για προληπτικούς λόγους και έπειτα με σκοπό τη διεκδίκηση του καλύτερου δυνατό για τον τόπο μας. Αναγκαίο και σωστό είναι να σεβαστούμε όλοι την απόφαση αυτή».

Kλείσιμο και συγκρότηση επιτροπής

Η απόφαση των επιχειρηματιών για άμεσο κλείσιμο τέθηκε άμεσα σε ισχύ, με το προσωπικό να μαζεύει τις επιχειρήσεις ύστερα από εντολή των ιδιοκτητών. Επιπλέον, πέραν της προαναφερόμενης απόφασης, ορίστηκε αρμόδια επιτροπή επτά μελών. Οι Σιγούρος Βασίλης, Βορλόκα Αδαμαντία, Μαντάς Παναγιώτης, Μπιμπίκος Ιωάννης, Γεωργοπούλου Αλεξία, Τζαμαλής Νίκος και Μπούκλης Θανάσης.

Έρευνα

Τη γνώμη των εμπόρων και καταστηματαρχών της πόλης ζητά σε έρευνα που πραγματοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου. Στόχος αυτής είναι η απόκτηση μιας πλήρους εικόνας της επιθυμίας των καταστηματαρχών, καλώντας τους πάντες να συμμετέχουν. Ζητούμενο της έρευνας είναι αν επιθυμούν την τροποποίηση του υπάρχοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για το κρίσιμο διάστημα των επόμενων 15 ημερών. Η πρόταση του συλλόγου είναι η εξής: Δευτέρα 09.00–15.00 (συνεχόμενο), Τρίτη 09.00–17.00 (συνεχόμενο), Τετάρτη 09.00–15.00 (συνεχόμενο), Πέμπτη 09.00–17.00 (συνεχόμενο), Παρασκευή 09.00–17.00 (συνεχόμενο) και Σαββάτο 09.00–15.00 (συνεχόμενο).

Η συμμετοχή στην έρευνα θα ολοκληρωθεί σε δυο βήματα. Στέλνοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ και την επωνυμία του καταστήματος στο email του Γενικού Γραμματέα skordalis.nik@gmail.com και δεύτερον επικοινωνώντας τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Ηλία Ξανθούλη στο 6936898450 και το Γενικό Γραμματέα Νίκο Σκορδαλή στο 6936394705.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Έρημη πόλη ο Πύργος – Κλειστά καφέ και εστιατόρια – Δείτε εικόνες

Όλη η επικαιρότητα