Πύργος: «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση» γιατί δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς τη μνήμη… (PHOTOS)

i_gynaika_stin_ethniki_antistasi_1.jpg

Συνεχίζεται η λειτουργία της έκθεσης ζωγραφικής της Αθανασίας Ξενοστάθη που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες της αντίστασης και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου (σ.σ. στο ισόγειο) στον Πύργο…

Η αυτοδίδακτη καλλιτέχνης –μέσω της ΠΑΤΡΙΣ- απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες –και ιδιαίτερα τους νεότερους σε ηλικία- να επισκεφθούν την έκθεση που θα λειτουργεί έως και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου… 

 

 

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

Η έκθεση ζωγραφικής –με τίτλο «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση»– ξεκίνησε την λειτουργία της το περασμένο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ καθημερινά.

Εντάσσεται στα πλαίσια της προγραμματισμένης για την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (στις 7.30μ.μ.) εκδήλωσης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (σ.σ. παράρτημα Πύργου) με κεντρικό θέμα «Η γυναίκα στην Αντίσταση»

 

«Μέσω της έκθεσης θέλουμε να τονίσουμε την συμβολή της γυναίκας στην Εθνική Αντίσταση, με την συμμετοχή της στην Εθνική αλληλεγγύη, που έσωσε τη χώρα από την πείνα, με τις 1.300 περίπου εκτελεσμένες ηρωίδες από τους Γερμανούς. Τις γυναίκες που βασανίστηκαν φρικτά, βιάστηκαν από τους ντόπιους φασίστες ταγματασφαλίτες και τους ναζί. Τις πάνω από 100.000 που έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα, αλλά και τις γυναίκες και μάνες που εξορίστηκαν, τις γυναίκες των σκοτωμένων αγωνιστών που έμειναν πίσω με παιδιά και οικογένεια στις τόσο δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν. Μια έκθεση ζωγραφικής είναι το ελάχιστο που μπορούμε  να κάνουμε γι` αυτές τις γυναίκες… Γυναίκες όπως οι, Ηλέκτρα Αποστόλου, Γιώτα Σταθοπούλου, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Λέλα Καραγιάννη και τόσες άλλες, γνωστές ή άγνωστες, εξόριστες και κυνηγημένες που με την θυσία τους έδωσαν το φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές.

Το μήνυμα της έκθεσης είναι αντιφασιστικό, ενάντια στη λογική των δυο άκρων που είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί ο φασισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον κομμουνισμό όπως δεν μπορεί να εξισωθεί το θύμα με το θύτη. Όσο κι αν παραχαραχτεί η αλήθεια οι αριθμοί φανερώνουν την πραγματικότητα στο σκεπτόμενο άνθρωπο… 20 εκατομμύρια νεκροί της Σοβιετικής Ένωσης, οι 450.000 περίπου νεκροί στην Ελλάδα του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ κ.α., οι 395.000 νεκροί Άγγλοι, οι 97.000 περίπου Αμερικανοί που έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα. Βλέπουμε σε αυτή τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσπάθεια του Συστήματος να προβάλλει, τάχα, ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη φασιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται συσπείρωση του λαού και των γυναικών στο λαϊκό κίνημα, απομόνωση της Χρυσής Αυγής στους τόπους εργασίας. Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρο… αγώνας για λαϊκή εξουσία. Καλούμε τον κόσμο και ειδικά τους νέους που αγνοούν την αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση ή την έχουν μάθει διαστρεβλωμένη να επισκεφθούν την έκθεση και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της 28ης Νοεμβρίου»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ η ζωγράφος Αθανασία Ξενοστάθη.

Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης έχουν δημιουργηθεί (κυρίως) με λαδομπογιές πάνω σε χαρτόνι ενώ στο χώρο εκτίθεται και φωτογραφικό υλικό.