Ηλεία

Πύργος: Οι μαθητές του 4ου Λυκείου αρίστευσαν στο μάθημα της ανθρωπιάς

Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες εβδομάδες ρίχνονται στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά στο χθεσινό μάθημα…έχουν ήδη βαθμολογηθεί με 20! Ο λόγος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Λυκείου Πύργου, που συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε στο σχολείο τους και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τους συνομήλικους τους, αλλά κυρίως για τους ενήλικες που γυρίζουν την πλάτη στην εθελοντική αιμοδοσία.

Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου αλλά και του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου. Πρωταγωνιστές όμως ήταν οι μαθητές, η ανταπόκριση των οποίων ήταν συγκινητική και μέχρι το μεσημέρι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 18 πολύτιμες μονάδες αίματος. Αριθμός που, στις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί, αφού αιμοδοτήσουν μαθητές και γονείς που δεν μπόρεσαν να το κάνουν χθες.

Με διάθεση για προσφορά, μετά την ενημέρωση

Όλοι οι εθελοντές, υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την Συντονίστρια Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου και αιμοδότησαν  με τη φροντίδα των νοσηλευτών Γρηγόρη Αργυρόπουλου και Γιώργου Βενιζέλου. Οι μαθητές, περίμεναν τη σειρά τους  με υπομονή αλλά και ενθουσιασμό, αφού αιμοδοτούσαν για πρώτη φορά, αλλά γνώριζαν πως, με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο τους που έχει ανάγκη από αίμα. Κι αυτό ήταν κάτι που έμαθαν, στην ενημερωτική εκδήλωση για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, με ομιλήτριες την Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Έλσα Ζαχαριαδάκη, την προϊσταμένη του Σταθμού, Γωγώ Παρασκευά και την νοσηλεύτρια Ράνια Μπαρλαμά. Μίλησαν στα παιδιά για την σημασία του αίματος για την ανθρώπινη ζωή , με τρόπο απλό και κατανοητό, δίνοντας παράλληλα και απαντήσεις τις πολλές ερωτήσεις τους. «Η προσφορά αίματος, είναι η ωραιότερη δωρεά ζωής, που ο καθένας μπορεί, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του, να προσφέρει στον συνάνθρωπο», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαριαδάκη.

Ένα μεγάλο μπράβο, κι ένα ευχαριστώ

Ο Διευθυντής του 4ου Λυκείου Πύργου, Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» δεν έκρυψε την ευχάριστη έκπληξη του για την αθρόα και συγκινητική συμμετοχή των μαθητών στην εθελοντική αιμοδοσία. «Είναι μια σημαντική δράση – όπου κι αν αυτή πραγματοποιείται – που τιμά ιδιαίτερα το σχολείο μας», είπε ο κ.Ανδρουτσόπουλος, ευχαριστώντας τον Σύλλογο Γονέων και την πρόεδρο κα Φυντάνογλου, τον Σύλλογο Διδασκόντων και ην Φιλόλογο κα Καράγιωργα, το προσωπικό του Σταθμού αιμοδοσίας για την συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της αιμοδοσίας, καθώς επίσης τους μαθητές για τη συμμετοχή και τους γονείς τους για τη συναίνεσή τους. Αντίστοιχες ευχαριστίες εκφράστηκαν και από τις κυρίες Καράγιωργα και Φυντάνογλου. «Το σύνθημά μας είναι ¨δίνω αίμα,δίνω ζωή¨ και είναι σημαντικό οι  μαθητές μας, να αποκτήσουν τη νοοτροπία της προσφοράς και να θέλουν να είναι αιμοδότες στην πορεία της ζωής τους, φεύγοντας από το σχολείο», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Καράγιωργα, με την κα Φυντάνογλου να συμπληρώνει «…προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι πρέπει  να δίνουν αίμα γιατί η χώρα μας έχει μεγάλες ανάγκες και δεν πρέπει να εισάγει αίμα από το εξωτερικό. Και πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει και θα συνεχίσουν να αιμοδοτούν και μετά το σχολείο».

«Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι θέμα παιδείας να μάθουν τα παιδιά να δίνουν εθελοντικά αίμα και όχι μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Και το σχολείο είναι ο πρώτος πυλώνας της διάδοσης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας», είπε τέλος η κα Πανέτα, ευχαριστώντας όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την διοργάνωση και πραγματοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Όλη η επικαιρότητα