Ηλεία

Πύργος: Ηχηρό μήνυμα αυτοδιοικητικών φορέων και των απλών πολιτών για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Με την αίθουσα εκδηλώσεων του πάρκου Ξυστρή να είναι κατάμεστη από κόσμο, πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου για την διεκδίκηση των μεγάλων αιτημάτων της περιοχής μας.

Παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανού, του βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, πλήθους αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α` και β` βαθμού), επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων εργαζομένων, συλλόγων και πολιτών, η συγκέντρωση έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ηλεία δεν ανέχεται άλλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του δρόμου Πάτρα – Πύργος, απαιτεί αναστολή στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μη ίδρυση και λειτουργία ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, και ζητά λύσεις τόσο για τα «κόκκινα» και τα πυρόπληκτα δάνεια, καθώς και τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη να διατεθούν για το σκοπό που δόθηκαν…

Η συγκέντρωση φανέρωσε τον δυναμισμό και την αγωνιστική διάθεση των παρόντων για την δημιουργία ενός Πανηλειακού θεσμικού μετώπου που θα κάνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα ώστε η Ηλεία να ξεφύγει από το τέλμα και να πάρει αυτά που δικαιούται…

Η πρώτη δράση του θεσμικού μετώπου θα είναι η Πανηλειακή απεργία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου…

Παίρνοντας το λόγο, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τοποθετήθηκε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα στην κίνηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή να συγκαλέσει συνάντηση για το Πάτρα – Πύργος, χθες στην Αθήνα, με τους υπόλοιπους έξι δημάρχους της Ηλείας (σ.σ. με πρόσκληση που στάλθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής), εξαιρώντας τον ίδιο… ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό αλλά θα απαντήσει και δημόσια στα όσα ανέφερε για τον ίδιο ο κ. Καραμανλής. Μάλιστα «βέλη» εναντίον του υπουργού έριξαν πολλοί από τους ομιλητές της εκδήλωσης…

Ουσιαστικά η χθεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε την ιδρυτική διακήρυξη του Πανηλειακού θεσμικού μετώπου για τα μεγάλα ζητήματα της Ηλείας, με τον Τάκη Αντωνακόπουλο να ζητά το Συντονιστικό όργανο που θα δημιουργηθεί άμεσα να είναι αντιπροσωπευτικό απ` όλο το νομό.

Επίσης ο δήμαρχος Πύργου, με την σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, προσδιόρισε την  ημέρα της γενικής απεργίας όλου του νομού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι μηνύματα (σ.σ. που ανέγνωσε ο δήμαρχος Πύργου) έστειλαν η βουλευτής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο πρ. βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. Τους παρόντες καλωσόρισε ο υπεύθυνος του γραφείου του δημάρχου Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που αναφέρθηκε στην απουσία βουλευτών του νομού…

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κκ Γερμανός

«Εκκλησία είστε όλοι εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στους παρευρεθέντες). Αν θέλουμε να είμαστε δίπλα στην εκκλησία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί μέσα σε αυτήν. Οι έριδες στην Ηλεία είναι διαχρονικές και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν. Για το Πάτρα – Πύργος ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν μας είπε κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι κάποιοι, πίσω από το έργο, σκέφτονται άλλα. Μια λένε το φτιάχνουμε έτσι, μια το φτιάχνουμε αλλιώς. Θέλουμε να μας πουν συγκεκριμένα… αυτό θα γίνει ή δεν θα γίνει. Στα Τρισάγια που κάνω θα εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τους Πολιτικούς να πάρουν τη σωστή απόφαση. Συγχαίρω τον δήμαρχο για την συγκέντρωση από την οποία λείπουν  οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ηλείας που τους κάλεσε σήμερα ο υπουργός. Σε αυτή τη συγκέντρωση δεν ήρθαμε να χάσουμε τον καιρό μας… υπάρχει λόγος».

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου)

«Η παρουσία όλων σας αποδεικνύει ότι πιστεύετε στην συλλογικότητα. Η πρωτοβουλία του δήμου Πύργου για την συγκρότηση ενός Παλλαϊκού μετώπου του νομού αποτελεί την υλοποίηση της απόφασης όλων των δημοτικών συμβουλίων της Ηλείας για να συνεχιστεί το έργο της Πατρών – Πύργου, για να τελειώσει το έργο και όχι για να… ξαναξεκινήσει από την αρχή! Το δεσμεύομαι το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Η κίνηση του κ. Καραμανλή να μην με καλέσει στη συνάντηση με τους υπόλοιπους δημάρχους ήταν απαράδεκτη και αποτελεί προσβολή όχι μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά και για τους 50.000 κατοίκους του δήμου Πύργου που τους αγνόησε προκλητικά! Αλλά εγώ δεν θα δεχθώ αυτή την προσβολή! Τηλεφώνησαν νύχτα από το υπουργείο γι` αυτή τη συνάντηση. Και γιατί δεν προσκλήθηκα; Γιατί φωνάζω για το δρόμο! Σας πληροφορώ ότι θα στείλω επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό. Παράλληλα θα δώσω στη δημοσιότητα το μέιλ με την επιστολή που έστειλα στον κ. Καραμανλή, στις 8 Οκτωβρίου 2019, ζητώντας συνάντηση μαζί του για να μας ενημερώσει αρμοδίως. Τότε θα φανεί ποιος είναι ο ψεύτης! Για την συνάντηση με τον κ. Καραμανλή κάποιοι πανηγύρισαν με όσα τους είπε! Πανηγύρισαν γιατί άκουσαν μια από τα ίδια που λέει τόσο καιρό; Γνωρίζουμε ποιός βρίσκεται πίσω από αυτή τη συνάντηση. Ας μην ξεχνάμε πως τα Δημοτικά συμβούλια μας έχουν εξουσιοδοτήσει γι` αυτά που ζητάμε. Τι εξυπηρετούν λοιπόν; Αν δεν στηρίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, δεν στηρίζουμε τα γνήσια συμφέροντα του λαού και των δημοτών μας. Δηλώνω ότι ο δήμος Πύργου θα γίνει κοινωνικός θεσμός και θα είναι μπροστάρης στους αγώνες. Όσον αφορά τα πυροδάνεια και τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν  «ξαφνικό θάνατο» για τους επαγγελματίες του νομού, το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρα Τράπεζες εναντίον Πολιτικής κι από κάτω βρίσκεται ο λαός που αν δεν μπει στη μέση δεν θα λυθεί κανένα από τα μεγάλα ζητήματα μας. Πρέπει να παλέψουμε για να ανατρέψουμε το ληστρικό κατεστημένο. Δώσαμε υλικό στον κο Σκυλακάκη που όμως δεν δεσμεύτηκε. Για το Ταμείο Μολυβιάτη ενημερώνω ότι έχουμε αποταθεί σε κορυφαίο νομικό γραφείο κι αν χρειαστεί θα φτάσουμε μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα χρήματα που δόθηκαν για την Ηλεία! Για το ΤΕΦΑΑ κάποιοι προσπαθούν να εξαντλήσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια των απαιτήσεων για το δήμο Πύργου τη στιγμή που αλλού με μια τροπολογία φτιάχνουν νύχτα Πανεπιστήμια! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή… ή θα κάνουμε ανάταξη ή θα αφήσουμε την κοινωνία μας στο τέλος της. Είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε τα χέρια και να σηκώσουμε τη σημαία του αγώνα, γιατί αυτό μας εξουσιοδότησε ο λαός να κάνουμε. Δεν θα είμαστε αποστάτες από την λαϊκή βούληση. Είμαι σίγουρος πως ο απόηχος από αυτή τη συγκέντρωση θα φτάσει στην Κυβέρνηση».

Γιώργος Αηδόνης (επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημ. συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας)

«Η συγκέντρωση είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Οι έσχατοι κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν πάει άλλο και γι` αυτό πρέπει να συγκροτήσουμε ισχυρό μέτωπο για να μας ακούσουν παντού. Δεν μπορεί να συμβαίνει σε έναν τόπο όπως η Ηλεία να μην έχει ασφαλή πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Να σταματήσει ο εμπαιγμός και εύχομαι σύντομα ο δρόμος να είναι έτοιμος και να τηρηθεί η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα».

Τάσος Αλτάνης (Αντιδήμαρχος Ζαχάρως)

«Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη είναι δωρεές που έγιναν από τους συνανθρώπους μας αλλά και από επιχειρήσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακούφιση αλλά και την δημιουργία υποδομών στην περιοχή της Ζαχάρως και ειδικά στα μαρτυρικά χωριά της Αρτέμιδας και στην Μάκιστο. Για τον αυτοκινητόδρομο υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα σύνδεσης του με το Καλό Νερό. Η Ανατολική χάραξη στην περιοχή της Ζαχάρως αποτελεί πάγιο αίτημα που θα προσφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή μας».

Διονύσης Καλαματιανός (Βουλευτής Ηλείας)

«Καταδικάζουμε την επιλογή του υπουργού να μην καλέσει τον δήμαρχο Πύργου στην συνάντηση με τους άλλους έξι δημάρχους. Είναι κάτι που έχει  ξανακάνει με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δεν αντέχουμε άλλα Τρισάγια. Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη που ήταν μόνο για την Ηλεία χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως αλλού. Ο νόμος Χουλιαράκη για τα πυρόπληκτα δεν εφαρμόστηκε από τις τράπεζες και θα πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει ποιός κυβερνά τον τόπο… η ίδια ή οι Τράπεζες; Εδώ και 4 μήνες υπάρχουν συνεχώς αποφάσεις που υποβαθμίζουν την περιοχή μας όπως είναι αυτή με το ΤΕΦΑΑ για την οποία υποστηρίζεται ότι δεν είχε συζητηθεί διεξοδικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι το θέμα συζητούνταν για πάνω από ένα χρόνο μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας, στις αρχές του 2018. Είναι μια Σχολή που ταιριάζει απόλυτα στην Ηλεία. Ας μην ξεχνάμε και τον Καϊάφα που περιμένει υλοποίηση αποφάσεων και έργα ύψους 15 εκατομμύριων. Συγχαίρω τον δήμαρχο Πύργου για την  πρωτοβουλία και θα είμαι αρωγός για να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Γιάννης Κουτσούκος (πρ. βουλευτής)

«Βρισκόμαστε εδώ λόγω της πρωτοβουλίας του δήμαρχου Πύργου και αυτό ας μην το ξεχνάμε. Είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να δώσει ώθηση και του εύχομαι να μην κολώσει και να πάει μπροστά! Τόσο για το ΤΕΦΑΑ όσο και για τα άλλα ζητήματα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν να παίζει παιχνίδια στην πλάτη μας. Ο αγώνας θα πρέπει αν είναι συνεχής!»

 

Τάκης Δημητρουλόπουλος (Επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων)

«Ο ρόλος του βουλευτή δεν είναι να κλείνει ραντεβού και να βγάζει φωτογραφίες. Οφείλει η Κυβέρνηση να συναποφασίζει με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν το κάνει τότε πρέπει να πιέζουμε όπως συμβαίνει με αυτή τη συγκέντρωση. Επί ποινή θανάτου το Πάτρα – Πύργος πρέπει να γίνει! Πέρα από τις όποιες διαφορές μας πρέπει να συναθροίσουμε δυνάμεις αλλιώς δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Κώστας  Νικολούτσος (πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας)

«Η συγκέντρωση σηματοδοτεί την διάρκεια που έχουν οι προσπάθειες μας σε πολλά μέτωπα. Τα αποτελέσματα έρχονται όταν υπάρχει διάρκεια. Το Πάτρα – Πύργος βρίσκεται σε αδιέξοδο και πιστεύω ότι και ο ίδιος ο υπουργός θέλει να ξεφύγει από αυτό. Ως νομός έχουμε τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης λόγω έλλειψης υποδομών».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (Επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Ήλιδας)

«Καταγγέλλω την απόφαση του υπουργού να μην καλέσει τον κ. Αντωνακόπουλο στη συνάντηση. Ο δρόμος αφορά όλη την Ηλεία και χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος αλλά η ολοκλήρωση του έργου. Συστρατευόμαστε αλλιώς ο δρόμος δεν θα γίνει ούτε το 2033».

Δημήτρης Κράλλης (πρ. δήμαρχος Αμαλιάδας, δημ. σύμβουλος Ήλιδας)

«Και η απουσία είναι πολιτική στάση. Με πρωτοβουλία του ο κ. Καραμανλής κατακερμάτισε την αυτοδιοκητική πρωτοβουλία. Το Πανηλειακό Συμβούλιο των Αιρετών που θα δημιουργηθεί θα σταθεί απέναντι στην καταιγίδα! Προτείνω την ημέρα της Πανηλειακής απεργίας όλοι οι Ηλείοι να ανάψουν στα σπίτια τους ένα κερί για να αναστηθεί ο τόπος μας!»

Νίκος Μαρούντας (Πρόεδρος ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας)

«Απαράδεκτη η ενέργεια του υπουργού που θα μπορούσε να καλέσει όλους τους δημάρχους μετά την αποψινή συγκέντρωση. Η μη ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος υπονομεύει την ανάπτυξη και την Πολιτιστική πρόοδο του τόπου μας».

Σάκης Κεκάτος (Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης)

«Εκφράζω την αγωνία και τη θέληση όλων των πολιτών του δήμου για την δημιουργία του δρόμου. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει απένταξη ή κάτι άλλο ως εξέλιξη για αυτό το έργο».

Κώστας Πετρόπουλος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου)

«Μόνο με δυναμικούς αγώνες, κινητοποιήσεις και συστράτευση, θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που αξίζει ολόκληρη η Ηλεία. Επίσης για τα πυρόπληκτα και τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να συστρατευθούμε και με τους υπόλοιπους νομούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και Πανελλαδικά».

Γιάννης Βέντρας (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου)

«Ως Εργατικό Κέντρο Πύργου, για το Ταμείο Μολυβιάτη, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε κάνει παράσταση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Για το δρόμο, επειδή έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα και καθυστερεί συνεχώς, προτείνω να τον ονομάσουμε αιωνία οδό».

Όλη η επικαιρότητα