Αγροτικά

Πύργος: Ημερίδα για τη σποροπαραγωγή

14044_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τη σημασία της σποροπαραγωγής στην Εθνική Οικονομία και Ανεξαρτησία, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Πύργο, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιεργητών, απλών πολιτών αλλά και εκπροσώπων τοπικών φορών.


Την ημερίδα διοργάνωσαν η τοπική ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» και η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, στην αίθουσα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΤΕΔΚ) με τους ομιλητές να παρουσιάζουν σημαντική στοιχεία για την σποροπαραγωγή. Την εκδήλωση υποστήριξαν επίσης η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και η Ομάδα Μετάβασης Ηλείας.


Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση των σπόρων έχει να κάνει με βασικές αρχές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες περιορίζουν την εμπορία των παραδοσιακών ποικιλιών στα κράτη μέλη, αν ο σπόρος δεν είναι στον επίσημο κατάλογο, αν δεν έχει τα χαρακτηριστικά της διακριτότητας, της σταθερότητας και της ομοιομορφίας, ενώ σημαντικό -ανασταλτικό- ρόλο παίζει ότι το γεγονός ότι η εμπορία των παλιών ποικιλιών υπόκειται σε στενούς γεωγραφικούς και ποσοτικούς περιορισμούς.

Για όλα τα θέματα που αφορούν τη σποροπαραγωγή αλλά και τη βιολογική καλλιέργεια γενικότερα, μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος Dr Αλέξης Καράμπελας, ο μηχανολόγος μηχανικός και βιοκαλλιεργητής Γιάννης Παπαδόπουλος, ο δικηγόρος και βιοκαλλιεργητής Γιάννης Καραχάλιος, ο Κώστας Μαντάς ως εκπρόσωπος της «Πελίτι», ο καλλιεργητής Δημήτρης Ζεματούρας, ενώ σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο διευθυντής της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Σπύρος Γιακουμέλος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «Εν αρχή ην ο Σπόρος», ενώ πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή και μοίρασμα σπόρων.

Όλη η επικαιρότητα