Εκπαίδευση

Πύργος: Ισχυρές δομές στα ΕΠΑΛ – Ημερίδα με τον Δ.Μπαξεβανάκη

Ακούστε το άρθρο

 Στον στόχο και την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), ώστε να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας με τη συνεργασία των Επαγγελματικών Λυκείων της Ηλείας, του ΣΕΚ Πύργου και του ΚΕΣΥΠ Ηλείας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με τους συμμετέχοντες – στελέχη της εκπαίδευσης, μαθητές και εκπαιδευτικούς – να παίρνουν και μια «γεύση» από τη δουλειά που γίνεται σε κάποιους από τους τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων, από την Έκθεση Έργων του Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου, που φιλοξενείται (σ.σ μέχρι σήμερα το μεσημέρι) στο φουαγιέ του Συνεδριακού.

Την ημερίδα προλόγισαν και συντόνισαν οι Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου Αθανάσιος Βέρρας και του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου Βασιλική Σακελλάρη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος αναφέρθηκε στον στόχος της ημερίδας, σημειώνοντας μάλιστα πως, για να υπάρξει ουσιαστικά επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση και συναίνεση. Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την καθιέρωση του θεσμού της Μαθητείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων και θα είναι περισσότερες οι Μαθητείες που θα λειτουργήσουν από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Την ημερίδα χαιρέτισαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ηλεκτρολόγων – Ηλεκρονικών Σταυρούλα Κολλιοπούλου και Πληροφορικής Θεόδωρος Μπίρμπας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ (σ.σ και πρώην αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών) Κώστας Μανιάτης. Όλοι, συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, χαρακτήρισαν άδικη την «προκατάληψη» που υπάρχει απέναντι στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στα σχολεία αυτά και τις σημαντικές προοπτικές εξέλιξης που δίνονται στους μαθητές.

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη

   Τον κύκλο των εισηγήσεων, άνοιξε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, αναφερόμενος στον βασικό στόχο του Υπουργείου για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και στις αλλαγές που υλοποιούνται με σκοπό την άρση των παγιωμένων αντιλήψεων του παρελθόντος που είχαν απαξιώσει την ΕΕΚ. Ως προς αυτό, επισήμανε ότι υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο που στοχεύει στο να ενισχύσει την  ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών, γεγονός που βοηθά στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων παρέχοντας στους αποφοίτους εργασιακή εμπειρία και μειώνοντας έτσι και τα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα δομή των ΕΠΑΛ, με την οποία οι μαθητές αποκτούν ουσιαστικές βασικές γνώσεις και δεξιότητες κάνοντας επιλογές σε πιο ώριμη ηλικία, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη εξειδίκευσή τους. Αναφέρθηκε στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που αυξάνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των τελειόφοιτων. Τέλος, μίλησε εκτενώς για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» που ως πρόγραμμα στοχεύει στο να προσφέρει στους ενήλικες αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδός τους στην αγορά εργασίας. Ήδη, όπως επισήμανε, 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Ο κ. Μπαξεβανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, συνεχάρη τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τέλος, ο Υφυπουργός Παιδείας πρότεινε την ενεργοποίηση όλων για την καλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών αλλά του ευρύ κοινού ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα να λάβει την απαραίτητη αποδοχή που αντιστοιχεί άλλωστε και στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί βάση των στόχων για την εκπαίδευση 2030. Προς αυτή την κατεύθυνση  ανέφερε ότι υλοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας από εθελοντές εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και συνεργάτες οπτικοακουστικό υλικό το οποίο διατίθεται στον ειδικά προσαρμοσμένο ιστότοπο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/to-thema-texniki-ekpaideusi.

Οι εισηγήσεις

Τις εισηγήσεις τους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τις αλλαγές, τις δυνατότητες και τις προοπτικές από τη φοίτηση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ανέπτυξαν, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου Αθανάσιος Πανόπουλος με θέμα «194 χρόνια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα», ο Υπεύθυνος ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Ηλείας Διονύσιος Κάσσαρης με θέμα «Το νέο Επαγγελματικό Λύκειο σήμερα», η Μηχανολόγος εκπαιδευτικός Ελένη Σκάζα με θέμα «Επαγγελματικά προφίλ, δικαιώματα και δυνατότητα εργασίας αποφοίτων των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής, Δομικών Έργων και της ειδικότητας Κομμωτικής Τέχνης», ο Ιατρός εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Φωτόπουλος με θέμα «Επαγγελματικά προφίλ, δικαιώματα και δυνατότητα εργασίας αποφοίτων των τομέων Πληροφορικής, Οικονομίας – Διοίκησης, Υγείας Πρόνοιας Ευεξίας και Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος». Για τα «Εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου» μίλησε ο Υπεύθυνος Τομέα Ε.Κ Πύργου Παναγιώτης Μπάστας, ενώ η εκπαιδευτικός Επόπτης Μαθητείας Αφροδίτη Πυριόχου αναφέρθηκε στην «Εφαρμογή του θεσμού της Μαθητείας στα ΕΠΑΛ».

   Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με κατάθεση ερωτήσεων, διάλογο και σημαντικά συμπεράσματα.

Όλη η επικαιρότητα