Πύργος: Καταστροφική θερμική καταιγίδα

Θύμα ισχυρής θερμικής καταιγίδας έπεσαν χθες το μεσημέρι κοινότητες του δήμου Πύργου. Το καιρικό φαινόμενο που δεν διήρκεσε πάνω από μια ώρα προκάλεσε πολλές ζημιές στις τοπικές κοινότητες του Αμπελώνα, του Ελαιώνα και του Βουνάργου. Ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες σταφίδας και ελιάς, δέντρα «έσπασαν» -με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την πτώση πεύκου μεγάλου ύψους στον Αμπελώνα- ενώ πολλά ήταν και τα σπίτια που «χτύπησε» το έντονο καιρικό φαινόμενο…

Η θερμική καταιγίδα εκδηλώθηκε εντελώς απροειδοποίητα περίπου στις 4 χθες το μεσημέρι αιφνιδιάζοντας κατοίκους των κοινοτήτων και τους αγρότες. Με ανεξέλεγκτη μανία παρέσυρε προστατευτικά καλύμματα σε καλλιέργειες σταφίδας, «χτύπησε» βάναυσα ελιές και κατέστρεψε τέντες, καμινάδες –εξαφανίζοντας και πολλά άλλα αντικείμενα- σε πολλές οικίες. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε κυρίως η τοπική κοινότητα του Αμπελώνα, στον κεντρικό δρόμο της οποίας οι έντονοι άνεμοι –έως και 9 μποφόρ- κατάφεραν να «ξαπλώσουν» στο έδαφος ένα πεύκο ύψους άνω των 15 μέτρων, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες…

Συνδυασμός ανέμων και βροχόπτωσης σε εντονότατο βαθμό…

Μιλώντας για το καιρικό φαινόμενο και τις συνέπειες του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αμπελώνα Χρήστος Γαλανόπουλος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ: «Ήταν περίπου 4 το μεσημέρι όταν έπιασε απότομα ξαφνικός αέρας και άρχισε να βρέχει με πολύ μεγάλη ένταση. Έγινε ένας χαμός για περίπου μια ώρα. Έριξε πολύ νερό, πολλά σπίτια πλημμύρισαν και οι κάτοικοι έβγαζαν το νερό με τους κουβάδες.

Έπεσαν καμινάδες, ξηλώθηκαν τέντες… Ακολούθως με ενημέρωσαν ότι υπήρξαν πτώσεις δέντρων όπως αυτό της πεύκας στον κεντρικό δρόμο λίγο έξω από το χωριό. Στο σημείο διακόπηκε η κυκλοφορία έως ότου ήρθε η Πυροσβεστική και επιλήφθηκε. Ευτυχώς που δεν περνούσε κάποιος εκείνη τη στιγμή να θρηνήσουμε θύματα… στο σημείο υπάρχουν κι άλλες πεύκες που πρέπει να κοπούν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Υπήρξαν ζημιές και στ` αλώνια με τις σταφίδες. Ο αέρας σήκωσε τα πανιά και η σταφίδα βράχηκε κι ότι είχε απομείνει καταστράφηκε. Οι ελιές πέσανε κάτω… αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις ζημιές επακριβώς. Βούλωσαν φρεάτια, αγροτικοί δρόμοι πλημμύρισαν. Ήταν κάτι εντελώς ξαφνικό, χωρίς προειδοποίηση με αστραπές π.χ.».

Για το καιρικό φαινόμενο ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης (iliakairos.blogspot.com), δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι: «Η ισχυρή θερμική καταιγίδα που εκδηλώθηκε ΒΑ του Πύργου, είναι φαινόμενο σύνηθες τις απογευματινές ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι καταιγίδες αυτές έχουν ως βασική προϋπόθεση δημιουργίας τους την υπερθέρμανση του εδάφους γι’ αυτό και λέγονται και θερμικές. Συνοδεύονται από ισχυρά καθοδικά ρεύματα καθώς προσκρούουν στο έδαφος προκαλούν συχνά καταστροφές κυρίως σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, με τους ανέμους να πνέουν με ένταση ακόμα και πάνω από 9 μποφόρ. Πάντως η διάρκεια τους είναι μικρή, το πολύ 45 λεπτά, και επίσης πολύ τοπική. Ανάλογη καταιγίδα είχαμε την ίδια ώρα και στα ορεινά της Ανδρίτσαινας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι καταιγίδες είναι δύσκολο να προγνωστούν. Συνήθως «φαίνονται» μερικές ώρες πριν στα τελευταία αποτελέσματα των προγνωστικών μοντέλων ενώ είναι αδύνατον, προγνωστικά, να εντοπιστούν χωρικά. Η προκειμένη περίπτωση φάνηκε στα πρωινά δεδομένα της ίδιας ημέρας».