Πύργος: Με επιτυχία το φετινό «Ηλείας Εγκώμιον»

Εντυπωσιακή ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 6η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που γέμισε το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία.

Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα, μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών,αλλα και τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού από όπου εκπηγάζει η Ιδέα  της  Ευρωπαικής Ενοποίησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του »Δελφοί» του Ά. Σικελιανού, από το στέλεχος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Γιάννη Μανώλη, ενω ενδιαμεσα προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παν. Μαρίνουτα »Επικούριος»και »Ολύμπιον Χορικό» ,με αντίστοιχα αποσπάσματα από Νικ.Καζαντζάκη και Γ.Σεφέρη  ,από τον ίδιο ερμηνευτη.

Τον συντονισμό είχε ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου Χρήστος Σκυλλάκος ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση… πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός . Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν. Το Αύριο χρέος και Ευθύνη όλων μας,για την πατρίδα μας,την Ευρώπη και τον Κόσμο. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με εικόνα, ήχο, μουσική, συστατικά που η Ηλεία υπερέχει… Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος,   η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,  η προστασία  των  μνημείων  και των πολιτισμικών  χαρακτηριστικών,των Παγκόσμιων Ιδεών και Αξιών, που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας και σημεία αναφοράς για τη Σύγχρονη Ευρώπη ».

eg6

Κεντρική ομιλήτρια είχε την κα Μαρία Μενεγάκη διδάκτορα γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμη καθηγήτρια της ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το επίκαιρο θέμα « Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν διανοούμενοι και πολιτικοί».

  Περιέγραψε συνοπτικά θεωρίες που διατυπώθηκαν από διανοητές στην Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη και θεμελίωσαν κοινωνικά κινήματα με αιχμή, το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

eg5

Η Ελλάδα κληροδότησε στον κόσμο την κριτική σκέψη και η Γαλλία με τη Γαλλική Επανάσταση κληροδότησε στην ανθρωπότητα τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ελευθερία και την ισότητα,που αποτελουν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού που ομως δεν ήταν ικανά να αναχαιτήσουν τις συρράξεις,αν και μεγάλοι διανοητές τόνιζαν το αντίθετο[ ο Σιμόν(μέγας φιλέλληνας ), ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Ιωάννης Καποδίστριας, θεμελιωτές και πατέρες του Ευρωπαϊκού οράματος τον 19ο αιώνα,με πρωτεργάτη τον Δ.Βικέλα με την αναβίωση των τότε Ολυμπαικών Αγώνων στην Αθήνα.

Κορυφαία στιγμή της θεμελίωσης του Ευρωπαϊκού ονείρου είναι για την κα Μενεγάκη η σύσκεψη της Σορβόννης το 1894 όταν με την παρουσία του Δημήτρη Βικέλα αποφασίζεται η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων και η τέλεσή τους στην Αθήνα για να τιμηθεί η χώρα στην οποία γεννήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα.

Την υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης υποστίρηξαν οι  νομπελίστες  Αρ. Μπριάν,Γκ. Στρέζεμαν, τον Ελ. Βενιζέλο, τον Πωλ Βαλερύ, τον Τ. Σ. Έλλιοτ, τον Ρομπέρ Σουμάν, τον Αλτιέρο Σπινέλι, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο  «ένας Έλληνας με πανευρωπαϊκή συγκρότηση πνευματική και ψυχική» συγγραφέας του μνημειώδους πολύτομου έργου Ιστορία του Ευρωπαϊκού πνεύματος, τον Ντενί ντε Ρουζεμόν, φιλόσοφο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή, ιδρυτή πολιτιστικών και επιστημονικών κέντρων (CEC, CERN, IUEE).

eg1

Ο Πατρίς Φραντζεσκί, πολιτικός φιλόσοφος της θεωρίας και της πράξης,  υποστηρίζει ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «εμβληματική του τι είμαστε όλοι», συμβολικά είναι η πιο κατάλληλη και πρέπει να επικρατήσει στον ευρωπαϊκό κόσμο καθώς «είναι η ζωντανή μνήμη ενός λαού που επινόησε τη φιλοσοφία και την ελευθερία».

Ακολουθεί η Διακήρυξη της 9ης Μαΐου 1950, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα της Ευρώπης» και θα ακολουθήσουν το 1951, η Συνθήκη των Παρισίων (ΕΚΑΧ),  το 1957, η Συνθήκη της Ρώμης (ΕΟΚ), το 1992, Συνθήκη του Μάαστριχτ: καθιέρωση ελεύθερης διακίνησης προσώπων, υπηρεσιών και αγαθών.

Η κα Μενεγάκη παρέθεσε τη σκέψη του κορυφαίου Έλληνα φιλόσοφου Κορν. Καστοριάδη η οποία συνοψίζει τον στοχασμό του πάνω  στη διαρκή  και δημιουργικά  εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή ιδέα «Αυτό που χρειάζεται είναι μια δημιουργία που θα έθετε στο επίκεντρο της ανθρώπινης ζωής άλλα νοήματα από την επέκταση της παραγωγής και της κατανάλωσης που θα έθετε διαφορετικούς στόχους ζωής, τέτοιους που να θεωρούνται από τα ανθρώπινα όντα πως αξίζουν τον κόπο».

Καταλήγοντας, η κα Μενεγάκη έθεσε τον προβληματισμό εάν το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης θα μείνει μόνο σαν ανεκπλήρωτη ιδέα στη σκέψη λίγων φωτισμένων προσωπικοτήτων και θα διαχειρίζεται  σε επίπεδο κυβερνήσεων ή μεγάλων πολιτιστικών ομάδων.

Η μακρόχρονη  εμπειρία της στην εκπαίδευση έδειξε ότι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και μέσω της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων να διδάσκονται όλοι   οι μαθητές , τα οφέλη της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών στην κοινή Ευρωπαϊκή πατρίδα .

Στο δεύτερο μέρος ανήκε στην εξαιρετική  Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και πιανίστρια την Ελένη Παπαπροκοπίου, η  παρουσίασε ένα πλούσιο ρεπερτόριο κλασικής ελληνικής και ξένης μουσικής που απεδοσαν μοναδικά αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα ,Vapensiero– Nabucco,HijodelaLuna,  Blue moon,   Phantom of the Opera – Medley, Η πρώτη μας νύχτα,   Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρi,    Γεια σου χαρά σου Βενετιά,   Άσπρα Καράβια]

Τέλος η  κα Μενεγάκη πρόσφερε στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ. Τριανταφυλλόπουλο το βιβλίο της «Ιστορία του γαλλικού πολιτισμού – διαπολιτισμικές ωσμώσεις από τη Γαλλική Επανάσταση ως τις μέρες μας» και δέχτηκε μια χειροποίητη εικόνα ως δώρο από το Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.Ομοίως και ο παριστάμενος προεδρος της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Βασ.Στυλιανάκης του επίδοσε εικόνα του πολιούχου Πατρων Αγ.Ανδρέα.

Εκτός των παραπάνω, στο πυκνό ακροατήριο ήταν, ο αιδ.Βασ.Λαγκαδινός,ο αιδ.Νικ.Κατσιδήμας ,ο πρώην Υπουργός κ. Κωνστ. Τζαβάρας,ο πρ.Πρ.Δημ.Συμβ.Α.Ολυμπίας κ.Παν.Παντελάκος,ο Δασάρχης Πύργου κ.Παναγ.Λάττας,ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθ. Φωτόπουλος, , εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117 ΠΜ, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξ/κών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η πρ. Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα το Δ.Σ και μέλη της Χορωδίας τους , η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου κα Γ.Τζουανοπούλου και μέλη της,ο προεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ.Αθαν.Δασκόπουλος, ο πρόεδρος  «Χρωμάτων της Ήλιδας» κ.Π.Αυγερινόπουλος,ο προεδρ.του συλλόγου Κρητικών κ.Αντ.Χατζηδάκις, ο διευθ.2ου Γυμν.κ.Γ.Μπίρμπας,η δ/τρια του Μουσικού Σχ.Βαρθολομιού κα Μ.Μπριρμπα, η προεδρ.της Εταιρείας »Τ.Δόξας» καΕυγ.Χριστοπούλου και μέλη του ΔΣ.,ο εκπρ/πος του Λιμενικού Ταμείου και υπ. Ασφαλείας Κατακόλου κ. Αγγ. Παναγιωτακόπουλος,ο πρωην προεδρ.Δικηγορικού συλλόγου κ. Νικ.Θεοδώρου, ο πρωην Πρ.Εργατικού Κέντρου κ.Κων.Πέππας, ο πρ.πρόεδρος  κ. Τάκης Γεωργόπουλος.το στέλεχος της Εν. Παλ. Προσκόπων Ηλείας κ. Ανδρ. Γιατράς, το στέλεχος ΣΕΠ κ. Γ. Καραμάνης και Νικ.Καραχάλιος,τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας του Συλλόγου κ.Γιάννης Μισύρης και Αννα  Χρυσανθακοπούλου κ.α., Ο υποψ.βουλευτής κ.Αριστ.Χρόνης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου κ.κ Λάμπης Αριστειδόπουλος ,Στάθης Καννής και Αντώνης Καράμπελας με μέλη των συνδυασμών τους, καθώς και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών, στελέχη τραπεζών, διευθυντές σχολικών μονάδων κλπ.
 Ακολούθησε ευρεία συνεστίαση με πολύ τραγούδι και κέφι με πρωταγωνιστές τους κ.κ.Γ. Μηχαηλίδη[μπουζούκι-ηχητικά] ,Παν. Καλαμπρέζο [κιθάρα], με την  συμμετοχή των χορωδών με το διαφορετικό χρώμα τους σε όλα τα τραγούδια.