Ηλεία

Πύργος: Ο Άγιος Παντελεήμονας αποχαιρετά τον παπά του

Ακούστε το άρθρο

Την απώλεια ενός σημαντικού κληρικού από την Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, αφού ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, Λουκά του Ευαγγελιστού και Γρηγορίου του Ε’ Πύργου, π. Ευάγγελος Παπαηλιού, έχασε τη ζωή του ύστερα από προβλήματα υγείας που είχε και τον ταλαιπωρούσαν το τελευταίο διάστημα.

Αποτελούσε έναν άξιο άνθρωπο, γνώστη της υψηλής αποστολής του, ο οποίος ήταν γνωστός και αγαπητός σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Επρόκειτο για ιερέα με όραμα, ο οποίος ήταν ικανός προγραμματιστής, θαρραλέος και επίμονος στους αγώνες του, επιβλητικός στις σκέψεις και τις ιδέες του, εργατικός και δραστήριος υπέρ όλων και πάνω απ’ όλα κοινωνικός.

Πρόκειται για τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η ανέγερση του μεγάλου Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, αποτελώντας την ψυχή της ενορίας. Με προσωπικούς του αγώνες, με απέραντη καλοσύνη που τον διέκρινε, με τους εξαίρετους συνεργάτες του αποτέλεσε ένα από τα κλειδιά της ολοκλήρωσης του έργου αυτού. Ωστόσο, στη συνέχεια είχε ακόμα εντονότερη ενοριακή δράση και συνέβαλε στην πνευματική ανύψωση των πιστών της Ενορίας του.

Ο βίος του

Ο π. Ευάγγελος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1936 στην τοπική κοινότητα Ξηροκάμπου Ηλείας. Η οικογένειά του ήταν λευιτική, καθώς ο παππούς του, ο πατέρας του, ο αδελφός του πατέρα του και ο ίδιος του ο αδελφός ήταν ιερείς, γεγονός που αποδεικνύει πως η ανατροφή του έγινε σε περιβάλλον εξολοκλήρου εκκλησιαστικό. Έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωσή του στη γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου.

Υπηρέτησε την πατρίδα ως στρατιώτης στη σχολή Πυροβολικού Μ. Πεύκου Αθηνών (1958-1960) και έλαβε την εκκλησιαστική μόρφωση στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας (1966-1968).

Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Αικατερίνη Συλλαϊδή το 1968, και εισήλθε στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Το 1969 χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο σε Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης, ενώ από τον ίδιο Μητροπολίτη χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο το 1970 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Το 1971 διορίσθηκε Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίων Λουκά και Παντελεήμονος όπου και λειτούργησε για 15 ολόκληρα χρόνια. Η εφημερία του συνεχίστηκε έπειτα στο νέο μεγάλο ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, Λουκά του Ευαγγελιστού και Γρηγορίου του Ε’ Πύργου.

Από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, του απενεμήθη το οφφίκιον του Οικονόμου και του Πρωτοπρεσβυτέρου και από το 1988 είχε την πνευματική πατρότητα των χριστιανών της ενορίας του.

Έχει αποκτήσει δυο γιούς, οι οποίοι ζώντας στο πλάι του έχουν ακολουθήσει το δρόμο του Θεού. Ο μεγαλύτερος γιός του, π. Παντελεήμων, έχει γίνει κληρικός καθότι έχει τελειώσει τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Γεώργιος είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών.

Μέχρι και το τέλος της ζωής του, ήταν υπεύθυνος του γραφείου γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Η κηδεία του

Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Πύργου, όπου συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του και να λάβουν την ευχή του. Ακόμα, να σημειωθεί πως η σορός του θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 6:30 π.μ., όπου θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία. Η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια μόνο στον Ιερό Ναό, ενώ παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πύργου και των ευαγών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα