Ηλεία Καιρός

Πύργος: O φετινός Οκτώβριος ήταν ο λιγότερο βροχερός της 10ετίας

Ακούστε το άρθρο

Ο φετινός Οκτώβριος στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου αλλά και στην Ηλεία γενικότερα ήταν ο λιγότερο βροχερός τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ενώ και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας σημειώθηκαν αρνητικά ρεκόρ βροχοπτώσεων για τον συγκεκριμένο μήνα.

Μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης τόνισε πως «Ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά άνυδρος με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Πύργο να καταγράφει μόλις 17 mm (χιλιοστά) όταν η κανονική – κλιματική – για το μήνα τιμή είναι 103mm, ακριβώς 2η χαμηλότερη της δεκαετίας μετά του 2008 με μόλις, τότε, 11mm. Στα ίδια επίπεδα με τον φετινό Οκτώβριο κινήθηκε και ο περσινός του 2017. Πάντως, η γενικότερη εικόνα της δεκαετίας δεν είναι ανησυχητική, όπως βλέπουμε και στο σχετικό διάγραμμα, καθώς έξη έτη σημειώθηκαν ύψη βροχής τον Οκτώβριο αρκετά πάνω από την κλιματική τιμή. Συμπερασματικά, η υετική εικόνα του Οκτωβρίου της τελευταίας δεκαετίας κάθε άλλο ανησυχητική δεν είναι».

Γενικότερα τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για τον Οκτώβριο 2018, δείχνουν ότι υπήρξε ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας στην Αθήνα και γενικότερα στη χώρα μας.

Στις οκτώ περιοχές όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr διατηρεί αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον δέκα ετών (2008 – 2018) για τον συγκεκριμένο μήνα.

Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα οι βροχές που καταγράφηκαν, ήσαν περίπου το 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), ο φετινός Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα ξηρός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Όλη η επικαιρότητα