Πολιτισμός

Πύργος: Πρεμιέρα το Σάββατο για την “Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ

Ακούστε το άρθρο

Με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την “Δωδέκατη νύχτα” κάνει πρεμιέρα, αύριο Σάββατο, η θεατρική ομάδα “Δούρειος Ίππος” στο θέατρο «Απόλλων» (ώρα έναρξης στις 9.30 μ.μ.) στον Πύργο.

Πριν την πρεμιέρα τα μέλη της ομάδα και ο σκηνοθέτης, παρουσίασαν τη φετινή τους δουλειά. Μίλησαν για το έργο του μεγάλου ποιητή-συγγραφέα όλων των εποχών, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και τον κόσμο που για μια ακόμη χρονιά στάθηκε στο πλευρό τους…

«Δωδέκατη νύχτα, η νύχτα που όλα επιτρέπονται. Πόθοι, πάθη βγαίνουν στην επιφάνεια με τρόπο ψυχαναλυτικό. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ιλλύρια, μια χώρα φανταστική που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, με έρωτα, τιμή και τύχη να την κυβερνούν» τόνισε ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος. «Εναντιώνεται σε κάθε τι πουριτανικό, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της γιορτής των τρελών. Είναι η χώρα του διαφορετικού με τη γυναίκα να παίρνει την τύχη στα χέρια της. Με τους ανθρώπους να παλεύουν για τα θέλω τους, τις αδυναμίες και τα όνειρά τους. Αυτός είναι ο κόσμος της “Δωδέκατης νύχτας” που μας παρουσιάζει ο Σαίξπηρ. Ένας κόσμος ποιητικής μαγείας και ρεαλισμού, τόσο μακριά μας, μα, και τόσο κοντά μας, δίπλα μας, μέσα μας… Με τον έρωτα κυρίαρχο, δυνάστη, απείθαρχο και συνάμα θριαμβευτή»… συμπλήρωσε.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε μια εκ των πρωταγωνιστριών της παράστασης, η Παναγιώτα Ιωάννου που, αρχικά, ευχαρίστησε από καρδιάς τους επαγγελματίες της πόλης που στήριξαν την προσπάθειά της ομάδας για να εξηγήσει, στη συνέχεια, πως «Χωρίς αυτούς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρουμε. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο για την αγάπη που μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρονιά και ευελπιστούμε και φέτος να μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι αυτής τους της αγάπης».

Ιδιαίτερη μνεία, από τα μέλη του θιάσου, έγινε στους φωτισμούς του Αλέκου Αμπελογιάννη και την μαεστρία με την οποία φώτισε επί σκηνής τον μαγικό κόσμο της Ιλλύριας.

Το έργο…

Στο έργο τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της Ιλλύριας, μιας άχρονης χώρας που δίνει την εντύπωση πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Τα αδέρφια χάνονται μεταξύ τους και η Βιόλα μεταμφιέζεται σε αγόρι και γίνεται ο Σεζάριο, έτσι ώστε να αναζητήσει ανενόχλητη τον αδερφό της στον άγνωστο τόπο. Ωστόσο, τη μυστηριώδη Ιλλύρια επιχειρούν να κατακτήσουν δύο αντιθετικές και «μπανάλ» δυνάμεις: το Πένθος, που εκπροσωπείται από την Ολίβια και αποκρούει τον Ορσίνο, και ο Έρωτας, που εκπροσωπείται από τον Ορσίνο και κυνηγάει την Ολίβια. Η αναμέτρηση των αντιθετικών δυνάμεων λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, τη νύχτα όπου «όλα επιτρέπονται» και ο συγγραφέας δημιουργεί ερωτικά τρίγωνα και μπερδέματα…

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Σκηνικά: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Κουστούμια: Αργυρώ Πολίτη

Στήσιμο σκηνικού:  Δούρειος Ίππος

Φωτογραφία – Φωτογραφική επιμέλεια: Λάμπρος Τσακριλής

Αφίσα: Όλγα Κλάδη

Χορογραφία: Αγγέλικα Κονδύλη

Εικαστικός: Ιουλία Διαβάτη

Σύμβουλος – μακιγιάζ: Γεωργία Φωτιάδη

Κομμώσεις: Σωματείο καταστηματαρχών κουρέων –κομμωτών Ηλείας

Μουσική επιμέλεια: Θεόδωρος Βενδρας

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)…

Δούκας Ορσίνο: Γιώργος Τσιρώνης

Κούριος: Χρήστος Ψάρρης

Βιόλα: Αλίκη-Παυλίνα Λιόντη

Αντώνης, Πλοίαρχος: Βασίλης Τσάκαλης

Μαρία: Παναγιώτα Ιωάννου

Τόμπης: Βασίλης Αγγελόπουλος

Άντριου: Αλέξης Γιαννόπουλος

Φέστας: Ιάκωβος Φωτιάδης

Ολίβια: Έφη Ραδαίου

Μαλβόλιος: Νίκος Καραμάνης

Σεβαστιανός: Ραμαζάν  Λίτσι

Φάβας: Σταύρος Γεωργογιαννόπουλος

Αστυνόμος: Θεόδωρος Βένδρας

Ιερέας: Θανάσης Χαϊκάλης

Όλη η επικαιρότητα