Ηλεία

Πύργος: Σε διαδικασία πλήρους αναδιοργάνωσης η ΔΕΥΑ

deya_pyrgoy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία πλήρους αναδιοργάνωσης, έχει μπει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πύργου, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, Γιώργου Ανδριόλα, πριν λίγες ημέρες. Ο νέος πρόεδρος, όπως τονίζει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», θέτει στόχους για την λειτουργία της ΔΕΥΑ Πύργου, που θα μετατραπεί σε έναν μικρό δήμο και θα παρέχει τις υπηρεσίες της προς όφελος του πολίτη.

Συνεχίζοντας το έργο, που ξεκίνησε πριν λίγο διάστημα ο αείμνηστος πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Φώτης Δημόπουλος, ο Γιώργος Ανδριόλας, έχει θέσει ως βάσεις, την οργάνωση της Επιχείρησης, τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Σχεδόν δέκα ημέρες από την ανάληψη της προεδρείας, ο κ. Ανδριόλας, βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης για όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ. Όπως επισημαίνει όμως, ταυτόχρονα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης τόσο σε επίπεδο διοικητικής οργάνωσης αλλά και στην λειτουργία του τεχνικού τμήματος.

«Είναι ευρύ το φάσμα που εμπλέκεται η ΔΕΥΑ (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί) και ήδη έχει γίνει επανακαθορισμός προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα ήδη το αποφρακτικό τμήμα της επιχείρησης έχει κάνει παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία της πόλης βάσει εμπειρίας όπου υπήρχε ο κίνδυνος για τα πρωτοβρόχια ενώ ήδη δόθηκε εντολή και ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στην δεξαμενή του Λαμπετίου, ολοκληρώνεται – παραδίδεται το έργο υδροδότησης της Μυρτιάς, κάνουμε μεγάλη παρέμβαση στο Λατζόι και ακολουθεί το Κολίρι για σύνδεση με το δίκτυο του Ερυμάνθου. Όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο κ. Ανδριόλας.

Αναδιοργανώνεται διοικητικά

«Όσον αφορά το θέμα της διοικητικής αναδιοργάνωσης της επιχείρησης αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία η οποία τα τελευταία χρόνια αλλάζει διαρκώς, έχουμε φτάσει στο σημείο και πιστεύουμε πια ότι πρέπει η επιχείρηση να οργανωθεί σαν ένας μικρός δήμος, σύμφωνα και με την νομοθεσία που ισχύει από τα μέσα Αυγούστου και μετά», αναφέρει ο κ. Ανδριόλας και τονίζει ότι πλέον το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΥΑ γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο εξαιτίας της διαχείρισης ενός ιδιαίτερου και πολύτιμου αγαθού όπως είναι το νερό. «Πρέπει να αποφύγουμε αγγυλώσεις και κωλλυσιεργείες που παρατηρούνται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Χωρίς λάμπα μπορείς να μείνεις μία ημέρα, με μια λακούβα μπορείς να μείνεις και μία ημέρα, χωρίς νερό όμως δεν μπορείς να μείνεις ούτε μια ώρα», επισημαίνει.

Μεγάλες οι οφειλές – Δεν πληρώνουν

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να λύσει η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου, είναι εκείνο των οφειλών που παραμένουν και έχουν φτάσει την Επιχείρηση στην πιο κρίσιμη φάση της λειτουργίας της. Ο κ. Ανδριόλας, μέσω της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να πληρώνουν ένα ποσό ώστε και η ΔΕΥΑ να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα όποια ζητήματα – προβλήματα προκύπτουν ανά διαστήματα.

Μάλιστα, τόνισε πως έχει διαπιστωθεί ολόκληρες κοινότητες ή γειτονιές της πόλης του Πύργου, να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατανάλωση νερού, κάτι, που όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο έλλειψης νερού, ακόμα και στους πολίτες οι οποίοι είναι φερέγγυοι απέναντι στην ΔΕΥΑ.

«Κάνω έκκληση στους πολίτες και συμπολίτες μας να μην καλύπτονται αυτοί που μπορούν να πληρώσουν, πίσω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι πράγματι έχουν αδυναμία αποπλήρωσης των λογαριασμών τους. Δεν μπορεί να υπάρχουν χωριά που στο 80% και 90% των οφειλών τους, από την εποχή που μπήκαμε στον Καλλικρατικό δήμο, να μην έχουν αποπληρώσει το ποσό που χρωστούν στην ΔΕΥΑ. Υπάρχει μια αναντιστοιχία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως όσοι μπορούν και δεν καταβάλουν το τίμημα και την οφειλή που έχουν κάποια στιγμή δεν θα έχουν νερό και αυτοί που πληρώνουν», εξηγεί ο κ. Ανδριόλας.

«Εκστρατεία» αποκατάστασης φθορών

Όπως διαπιστώθηκε από τα συνεργεία της ΔΕΥΑ, υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές φθορές σε υδρομετρητές, που παρατηρούνται κυρίως σε χωριά των πρώην δήμων, Ιάρδανου, Ωλένης και Βώλακα. Ο κ. Ανδριόλας, αποκάλυψε, πως η κατάσταση στο θέμα της ύδρευσης είναι τραγική και τόνισε πως θα γίνει μια ολοκληρωμένη «εκστρατεία» για την καταγραφή και αποκατάσταση των φθορών.

«Αυτά που συναντήσαμε ήταν από κατεστραμένους υδρομετρητές μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υδρομετρητές και κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να ψάξουμε να βρούμε που υπάρχουν παροχές για να τις αποκαθιστούμε όταν ξεκλέβουμε κάποιο χρόνο καθώς πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις σε έναν τεράστιο δήμο που ξεκινάει από τον Άγιο Ηλία και φτάνει μέχρι την Αγία Άννα με το ίδιο προσωπικό που εξυπηρετούσε μόνο τον παλιό Πύργο», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου.


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com 

Όλη η επικαιρότητα