Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε χθες η εορτή του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους. Με τον καιρό να είναι σύμμαχος, πλήθος κόσμου παρέστη στην Αγία Κυριακή και σε κεντρικούς δρόμους κατά την διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου (σ.σ. σε αντίθεση με πέρυσι που λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί)…

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου όπου στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, και κορυφώθηκαν χθες, ανήμερα της εορτής, με την τέλεση του Όρθρου και της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, Προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιου, με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού και των Επισκόπων Ανδρούσης Κωνσταντίνου και Ωλένης Αθανάσιου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας – υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» – που συνόδευαν δεκάδες ιερείς, άγημα της ΣΕΤΤΗΛ και της 117 ΠΜ Ανδραβίδας καθώς και πλήθος πιστών. Στις αρχές του πεζόδρομου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε δέηση και η πομπή συνέχισε την πορεία της σε κεντρικούς δρόμους του Πύργου (Πατρών, Μανωλοπούλου κ.α.), επιστρέφοντας στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.

Μεταξύ άλλων την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι βουλευτές Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργακόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, οι δήμαρχοι Πύργου και Πηνειού Γαβρίλης Λιατσής και Αλέξης Καστρινός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο πρώην Διοικητής ΕΦΚΑ – Γεν. γραμμ. Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών όπως και εκπρόσωποι πολλών φορέων και συλλόγων της πόλης του Πύργου και του νομού Ηλείας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την δεξίωση-γεύμα που παρετέθη, στο κέντρο “Κίρκη” στον Άγιο Γεώργιο Πύργου. Κατά την είσοδο του στο χώρο της δεξίωσης ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός δήλωσε πως «Είναι η καλύτερη ημέρα του Πύργου αφού γιορτάζουμε τον Πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο. Μια γιορτή που μας ενώνει όλους και είμαστε όλοι μαζί. Η ενότητα στους Έλληνες είναι μια μεγάλη έλλειψη και δυστυχώς την έχουμε κι εμείς στην Ηλεία… να κοιτάζει ο καθ` ένας μόνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τη πόλη του. Τώρα ευτυχώς ο δήμαρχος Λιατσής με τον δήμαρχο Χριστοδουλόπουλο έχουν ενωθεί  και ελπίζω να μην τα χαλάσουν με τις εκλογές. Εύχομαι σε όλους τους Ηλείους να έχουμε χαρά, να έχουμε φως, δύναμη και να μην μας λείπει τίποτα όταν είμαστε κοντά στον Θείο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής τόνισε ότι «13 χρόνια υποδέχομαι τον Δεσπότη μας και ρους επισήμους στην γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Φέτος νιώθω πού μεγαλύτερη συγκίνηση γιατί κλείνει ένας μεγάλος κύκλος ζωής και ενασχόλησης με τα κοινά και νιώθω ταπεινός υπηρέτης της πόλης και των συμφερόντων της περιοχής και θέλω να με αξιώσει ο Άγιος να παραμείνω στον ίδιο ρόλο, με την ίδια νοοτροπία, φιλοσοφία και λογική. Να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν  από την ανέχεια και τη δυστυχία σε εθνικό επίπεδο και ο ευλογημένος τόπος μας να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης και οι οικογένειες να γίνουν πάλι ευτυχισμένες και χαρούμενες. Για όλα αυτά εγγυάται ο Άγιος Χαράλαμπος κι είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε την λατρεία, τον σεβασμό και την αγάπη μας».