Πολιτισμός

Πύργος: Συγκινητική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στο Θέατρο «Απόλλων»

polytexneio978.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Τα φώτα χαμήλωσαν, οι φωνές σίγησαν και ο χρόνος… γύρισε πίσω, στη 17η Νοεμβρίου του 1973. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η ιστορία φαίνεται επαναλαμβάνεται…Τα τανκς έχουν αντικατασταθεί από τα ΜΑΤ και η Χούντα των Συνταγματαρχών από την καθοδηγούμενη από την Τρόικα, εκλεγμένη – κατά τα άλλα – Κυβέρνηση.

Σα να μην πέρασε μια μέρα…σε  μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και παρουσίασαν στο Θέατρο «Απόλλων» του Πύργου, καλώντας τους πολίτες να κρατήσουν θερμοπύλες. Να συνεχίζουν να αγωνίζονται με το ίδιο πάθος και πίστη για ελευθερία…σε κάθε επίπεδο.

   Την κεντρική ομιλία έκανε, εκ μέρους των πρωτοβάθμιων σωματείων η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Βικτωρία Βασιλοπούλου. «…40 χρόνια μετά…μετά τις απαντήσεις που δε δόθηκαν, ήρθαν καινούργιες απορίες, «μαύρο», φίμωση, χειροπέδες στα κάγκελα…» είπε στην αρχή της ομιλίες της, κάνοντας μια σύνδεση των γεγονότων του χθες με το σήμερα, της ανάγκης για συνέχιση του αγώνα, με το ίδιος πάθος και πίστη, ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία, η παιδεία, η υγεία, η εργασία…

   Τον γενικό συντονισμό και παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Γωγώ Ταγαρίδη και Μαρία Κορομηλά, ενώ για τα γεγονότα της ΕΡΤ και το «μαύρο» μίλησαν από την ΕΡΑ Πύργου, από τη φωνή του ραδιοφώνου που δεν έχει σιγήσει ακόμα, οι Αθανασία Καρούμπαλη και Γωγώ Γεωργοπούλου.

Όλα αυτά, έγιναν εικόνες, μέσα από τα ολιγόλεπτα βίντεο που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, την εξέγερση των φοιτητών και πολιτών και την εισβολή των τανκς, με αφηγήσεις-μαρτυρίες αγωνιστών κατά της Χούντας, με το «μαύρο» της ΕΡΤ και την εισβολή – πριν από το 10 ημέρες – των ΜΑΤ, με τη ζωντανή ακόμα ΕΡΑ Πύργου και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας που στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων παραγωγών και τεχνικών της.

Ένας από αυτούς, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργος Μαρινόπουλος, συντόνισε τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο τέλος, για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και την επικαιρότητα.

   Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με τον ταλαντούχο νέο Πάνο Χατζηλαζαρίδη να τραγουδά από ψυχή του και η στεντόρεια φωνή του να πλημμυρίζει το θέατρο «Απόλλων» και τους παρευρισκόμενους που σιγοτραγούδησαν μαζί του τραγούδια επετειακά και αγωνιστικά, τραγούδια πιο επίκαιρα από ποτέ…

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα