Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: Τέρμα η «καπνιά» στα πορτοκάλια… χαμόγελα από τους παραγωγούς

Ακούστε το άρθρο

Χαμογέλασαν ξανά, ύστερα από αρκετά χρόνια, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην περιοχή του Ιάρδανου του Δήμου Πύργου, καθώς η φετινή παραγωγή, παρότι αρκετά μειωμένη, ήταν ποιοτική και έπιασε καλές τιμές, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της «καπνιάς», που επηρέαζε αρνητικά την εμφάνιση και την αισθητική στο πορτοκάλι.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού εσπεριδοκαλλιεργητών δήμου Ιάρδανου, Γιώργος Βέρροιος, κατά τη διάρκεια απολογιστικής σύσκεψης στην Ξυλοκέρα χθες το πρωί, οι παραγωγοί είχαν αξιοσημείωτο εισόδημα ύστερα από καιρό.

«Για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, οι παραγωγοί είδαν λεφτά στην τσέπη τους. Είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι φορείς. Και η Περιφέρεια και η ΔΑΟΚ και οι αγρότες συνεργάστηκαν αυτή τη χρονιά. Αποφασίσαμε πάλι να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες και να κάνουμε πάλι ενημέρωση των αγροτών και ελπίζουμε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε την προηγούμενη χρονιά», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Βέρροιος, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ακαρπία και την καπνιά των προηγούμενων ετών.

«Δεν έχει υπάρξει αποζημίωση για την ακαρπία ούτε υπήρχε λόγο της καπνιάς και τα δέντρα έχουν επιβαρυνθεί πολύ και η ακαρπία σε μεγάλο μέρος οφείλεται και στην καπνιά που υπήρχε. Θα θέλαμε και την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη αν και ξέρουμε ότι δεν είναι στο χέρι του αλλά με τις δυνάμεις που έχει μαζί και με τον κ. Κατσιφάρα μήπως καταφέρουμε κάτι σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο κ. Βέρροιος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τα στελέχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και τον κ. Μητρόπουλο.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Ξυλοκέρας, Νίκος Μπαμπάλης τόνισε ότι η φετινή παραγωγή ήταν αισθητά μειωμένη, αλλά το παρήγορο είναι ότι εξαλείφθηκε η καπνιά και προσέδωσε ποιότητα.

«Από πλευράς ποσότητας δεν πήγαμε καλά, καθώς η παραγωγή είναι κατά 70% μειωμένη, αλλά τουλάχιστον εξαλείφθηκε η μαυρίλα και το 30% που παρήχθη, ήταν καλό. Τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαμε την καπνιά, και πέρυσι την ακαρπία, και σε μια περιοχή που ανθούσε φτάσαμε να είμαστε φτωχότεροι. Για τις αποζημιώσεις, ξέρουμε ότι έχουν σταλεί τα χαρτιά στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο και περιμένουμε απαντήσεις», δήλωσε ο κ. Μπαμπάλης.

Αρωγός των αγροτών η Περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε ότι μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τα ερευνητικά κέντρα και σε διαρκή επικοινωνία με τους παραγωγούς, καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά ο διαλευρώδης και στόχος είναι να υπάρξει συνέχεια.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, με δειγματοληψίες και σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα, καταφέραμε μέσα από οδηγίες και με την αγαστή συνεργασία των παραγωγών, ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες, να καταπολεμήσουμε τον διαλευρώδη κατά 90%. Θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί στο 100%. Με σωστή συνεργασία και συνέργειες θα καταφέρουμε να θωρακίσουμε το νομό μας από άκρη σε άκρη για να προστατέψουμε τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και το φυτικό κεφάλαιο, που είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της περιοχής», επισήμανες ο κ. Μητρόπουλος, συμπληρώνοντας σχετικά με τις αποζημιώσεις για την ακαρπία ότι η Περιφέρεια είναι σε διαρκές μέτωπο διεκδίκησης.

«Ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή στον υπουργό για το θέμα της ακαρπίας τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εγώ έχω θέσει το θέμα των αποζημιώσεων κατ’ ιδίαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ αλλά και με τον γενικό γραμματέα. Θα ξαναπιέσουμε, διότι η αγροτική παραγωγή είναι η βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Νωρίτερα, ο κ. Μητρόπουλος μαζί με τον προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γ. Μικέογλου, και στελέχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, επισκέφθηκαν τα Μακρίσια και τα Καλυβάκια, όπου και συζήτησαν με τους παραγωγούς και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για τον τρόπο  προστασίας της εσπεριδοπαραγωγής.

Όλη η επικαιρότητα