Υγεία

Πύργος: «Θέλουμε οι άνεργοι και ανασφάλιστοι να μην πηγαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι»

oikodomoi.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε οι άνεργοι και ανασφάλιστοι, όταν προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία, να τους παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας που είναι απαραίτητες, να μην «πηγαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι». Δηλαδή, δεν έχεις ασφάλεια, δεν έχεις 5ευρω και δεν πληρώνεις το εισιτήριο, δε σ’ εξετάζω…» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηλείας Άγγελος Μπούζης στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ηλείας Ελένη Φιλιπποπούλου, ζητώντας την ευαισθητοποίηση της στις δυσκολίες που περνούν οι οικοδόμοι και όχι μόνο, οι οποίοι χτίζουν τα σπίτια και τα κτίρια που στεγάζονται όλοι.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και εκπρόσωποι από τα Σωματεία Συνταξιούχων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, χθες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Πύργου και παρέδωσαν στη διοικήτρια κα Φιλιπποπούλου το Ψήφισμα που προέκυψε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μην υποβαθμιστεί και απαξιωθεί η Υγεία στην Ηλείας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί καμία Μονάδα Υγείας. Προτάσεις έχω, συνολικά, για τη γενικότερη λειτουργία των Μονάδων του Νομού. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, υπάρχουν πολλές Μονάδες με επίσης διασπορά προσωπικού και ουσιαστικά καμία μονάδα δεν είναι στελεχωμένη και δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Κι αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φιλιπποπούλου.

Αιτήματα

Στα αιτήματα που αναφέρονται στο Ψήφισμα, μεταξύ άλλων ζητούν:

-Να η χαθεί ούτε ένα κρεβάτι από την περιοχή. να μη συγχωνευτεί – κλείσει κανένα νοσοκομείο, τμήμα, κλινική, κέντρο υγείας. Καμία μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού ή άλλου προσωπικού.

-Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγείας – Πρόνοια χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το λαό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κανένας ασθενής να μην πληρώνει.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

-Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροφαρμακευετικό υλικό, αντιδραστήρια κλπ

Εκτός των παραπάνω όμως, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, ζήτησε την παρέμβασή της κας Φιλιπποπούλου προκειμένου να μπορούν οι άνεργοι και ανασφάλιστοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα Εξωτερικά Ιατρεία, χωρίς την καταβολή του «5ευρου χαρατσιού» όπως είπαν, αφού ούτε αυτό υπάρχει στις τσέπες τους. Η ίδια δήλωσε απόλυτα ταυτισμένη με αυτή την άποψη, εξηγώντας ωστόσο ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Δ.Σ του Νοσοκομείου, από την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Δεσμεύτηκε πάντως ότι η ίδια θα κάνει την εισήγησή της μεταφέροντας το αίτημά τους, ως έχει υποχρέωση.


Η μεταφορά προσωπικού

Όσον αφορά τη μεταφορά του προσωπικού, ο κ.Μπούζης εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα αυτό, αφού όπως είπε «…αν ένα Κέντρο Υγείας δεν έχει προσωπικό και απευθυνθεί εκεί για τις πρώτες βοήθειες, μπορεί να πεθάνει στο δρόμο. Επίσης, πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο αλλά ούτε και το αντίτιμο του Νοσοκομείου για να έρθουν μέχρι το Νοσοκομείο», ζητώντας να μεταφέρει και το αίτημα για προσλήψεις στα Κέντρο Υγείας. Πάντως η κα Φιλιπποπούλου δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι δε θα υπάρξει αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και πως οι μετακινήσεις γιατρών, αφορούν την υποστήριξη των κεντρικών Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Πύργου και σ’ αυτό στόχευε η πρόταση που κατατέθηκε στην 6η ΥΠΕ.

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δουλεύει οριακά σχεδόν ένα χρόνο και υπάρχει ανάγκη για κάλυψη και υποστήριξη, το ίδιο συμβαίνει και στην Αιμοδοσία και δεν έχουμε γιατρό να τους υποστηρίξει όταν γίνεται αιμοδοσία. Στα Επείγοντα, λόγω της αύξησης των περιστατικών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Η συνδρομή από άλλους γιατρούς είναι σημαντική και κομβική. Οι μετακινήσεις δυο γιατρών από τη Γαστούνη και ενός από τη Βάρδα δε μειώνει ούτε υποβαθμίζει την παροχή υπηρεσίας των δυο αυτών Κέντρων Υγείας. Είχαν μετακινηθεί Γενάρη και Φεβρουάριο να κάνουν εφημερίες εδώ, αρνήθηκαν πεισματικά να έρθουν, όταν οι γιατροί στον Πύργο και στην Αμαλιάδα πραγματοποιούν 9-10-11 απλήρωτες εφημερίες και οι πρώτοι πραγματοποιούσαν 3-4 εφημερίες. Φυσικά, δεν είναι όλοι έτσι. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή των Γενικών Γιατρών στα παραπάνω τμήματα και ΕΦημεριακά ώστε όλοι οι πολίτες του Νομού Ηλείας να μπορούν να έχουν 5 βασικές ειδικότητες σε όποιο Νοσοκομείο εφημερεύει, είτε αυτό είναι ο Πύργος είτε η Αμαλιάδα», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση υποβάθμισης της υγείας.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τη θητεία της, για την επάνδρωση του Νοσοκομείου Πύργου ώστε να παρέχονται σωστές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Ηλείους, αναφερόμενη τόσο στη λειτουργία της Καρδιολογικής και της Ψυχιατρικής Κλινικής όσο και στη λειτουργία του Παιδοπνευμονολογικού Ιατρείου.

Τέλος, κάλεσε όσους επιθυμούν να κρίνουν το έργο της Διοίκησης του Νοσοκομείου, να μη μένουν μόνο εκεί, αλλά να κάνουν και προτάσεις. «Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Οι Ηλείοι πρέπει να τύχουν της υγειονομικής περίθαλψης που τους αξίζουν», κατέληξε η Διοικήτρια Ελένη Φιλιπποπούλου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα