Ηλεία

Πύργος: Τίμησαν τον «Γέρο του Μοριά»

Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της κορυφαίας στρατιωτικής προσωπικότητας του Αγώνα για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων, τίμησε χθες ο Σύνδεσμος των εν Ηλεία  Γορτυνίων «Γρηγόριος ο Ε΄».

Το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Πύργου, Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, συνεπικουρούμενου από τους εφημέριους του Ιερού Ναού. Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Στρατιωτικός ε.α Χρήστος Παρασκευόπουλς, μιλώντας για την ηγετική μορφή και προσωπικότητα του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για το ήθος και το αίσθημα δικαίου που τον διακατείχε αλλά κυρίως για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, χαρακτηρίζοντας τον «αθάνατο ελευθερωτή του γένους, κεφαλή της τόλμης και της ανδρείας».  Και στο τέλος να ομιλία του, κάλεσε όλους «…να ξυπνήσουμε από τον ύπνο της αδιαφορίας και να ανάψουμε ένα κερί στον τάφο του Γέρου του Μοριά, για να νιώσουμε εθνική υπερηφάνεια και πατριωτική αφύπνιση μέσα από τις φλέβες μας…».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου (ΟΤΕ) και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γεώργιο Μπράμο. Η λιτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

Το παρών τις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο Υποδιευθυντής της Δ.Α Ηλείας Θωμάς Καραχάλιος, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ Πύργου Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο Περιφ. Σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης κ.α.

Όλη η επικαιρότητα