Υγεία

Πύργος: Τίμησαν τον Νίκο Θεοχαρίδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πύργου

nosokomeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στους ανθρώπους της προσφοράς, στους εθελοντές αιμοδότες της Ηλείας, που αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο τους και σώζουν ζωές, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Μιας εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας, ομόφωνα οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας αποφάσισαν να ανακηρύξουν το 2014 «Έτος Εθελοντικής Αιμοδοσίας – Νίκος Θεοχαρίδης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Πύργου, παρουσία εκπροσώπων φορέων αλλά και των εθελοντών, η προσφορά των οποίων «αναγνωρίστηκε» με την προσφορά Τιμητικής Διάκρισης.

Τον κύκλο των χαιρετισμών άνοιξε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας αντιδήμαρχος Πύργου Κώστας Μποσμής, συγχαίροντας τους εθελοντές για την προσφορά τους και ευχόμενος καλή δύναμη, για να συνεχίσουν πάντα να προσφέρουν. Ο αναπληρωτής Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Αντωνακόπουλος από την πλευρά του, σημείωσε πως, οι εθελοντές κάνουν πράξη την φράση «Το αίμα δεν αγοράζεται αλλά δωρίζεται» και δικαιωματικά τους ανήκει η πρώτη θέση.

Γνωστοποίησε ότι σύντομα το Νοσοκομείο και το Τμήμα Αιμοδοσίας θα ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι καλή και χωρίς ανάγκες. «Κορυφαία πράξη εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης» χαρακτήρισε την προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Λέανδρος Καλογεράκος, συγχαίροντας τους εθελοντές αιμοδότες, ευχόμενος, το παράδειγμά τους να βρει μιμητές.

Ευχές για καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους και δη στους εθελοντές αιμοδότες, έστειλε και ο βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος, μέσω επιστολής, μιας και λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί.

«Η Εκκλησία έχει σχέση με την Αιμοδοσία»

   Τις Πρωτοχρονιάτικες πίτες του Τμήματος Αιμοδοσίας ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός, που παραλλήλισε τη σχέση της Εκκλησίας με την Αιμοδοσία, σημειώνοντας πως, ο Χριστός έδωσε το αίμα του για τους ανθρώπους. «Χαίρω, σας συγχαίρω και σας ευλογώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ειδικά τους εθελοντές αιμοδότες, που αφιερώνουν 10 λεπτά από το χρόνο τους και σώζουν ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

   Εξάλλου, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του, για την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τη νέα διοίκηση και τους γιατρούς των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, για την ενιαία λειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηλείας.

Σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλήρες και σωστά οργανωμένο τμήμα, για την εξυπηρέτηση και παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας, χωρίς ταλαιπωρία, για όλους τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι τώρα πηγαίνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο Νοσοκομείο, γιατί στο ένα λείπει ο ένας γιατρός, στο δεύτερο ο άλλος κ.ο.κ.

Η αιμοδοσία, τα προβλήματα, οι εθελοντές

   Για την αξία της αιμοδοσίας, μίλησε η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Κωνσταντίνα Πανέτα-Κωνσταντακοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σταθμός λόγω των μεγάλων ελλείψεων -κατά καιρούς- αλλά και στην σημαντική και σωτήρια -πολλές φορές- προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών.

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νοσοκομείο του Πύργου, σε μια σύντομη αναδρομή στο έργο της Αιμοδοσίας – που δε σταμάτησε ούτε λεπτό να δουλεύει – η κα Πανέτα σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί 18 νέοι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και, σχεδόν, κάθε Κυριακή, το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας -εθελοντικά και αυτοί τις περισσότερες φορές- βρίσκεται σε εξωτερικές αιμοληψίες στα χωριά-έδρες των Εθελοντικών Συλλόγων, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ηλείας.

   Τέλος, ανακοινώσε και την προμήθεια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του Μηχανήματος για τα Αιμοπετάλια, που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο το έργο της αιμοδοσίας αλλά και τους Ηλείους ασθενείς που έχουν ανάγκες.

Έτος «Νίκου Θεοχαρίδη»

   Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Θεοχαρίδη, και 20 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της ενορίας του Αγίου Σπυρίδων Πύργου, με πρόταση του εφημέριου πατ. Νικόλαου Κατσιδήμα και την ομόφωνη απόφαση της διευθύντριας και του προσωπικού του Σταθμού Αιμοδοσίας, αποφασίστηκε, το έτος 2014, να ανακηρυχθεί από τον Σταθμό Αιμοδοσίας «Έτος Νίκου Θεοχαρίδη», στη μνήμη του «ακούραστου εργάτη» της αιμοδοσίας, με την κόρη του Ωραιοζήλη Θεοχαρίδου να παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη.

Για την προσφορά της όμως στην Εθελοντική Αιμοδοσία, βραβεύτηκε και η πρώτη προϊσταμένη στου Σταθμού, συνταξιούχος πια, Κούλα Χριστοπούλου, που παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Τάκη Αντωνακόπουλο, που δεν έκρυψε τη συγκίνηση της, ειδικά για τη δημιουργία των 18 νέων Εθελοντικών Συλλόγων.

   Η κα Πανέτα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν στηρίζει τον Σταθμό Αιμοδοσίας στο δύσκολο έργου αλλά και όσους βοήθησαν στην προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής, κάλεσε τους εκπροσώπους των 42 Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ηλεία, στους οποίους και απονεμήθηκε και Τιμητική Διάκριση, σε αναγνώριση της αδιάκοπης και προσφοράς τους που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα