Πύργος: Τονωτική ένεση η έλευση των (νέων) φοιτητών

Στον Πύργο έχουν αρχίσει και καταφθάνουν καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, οι πρωτοετείς φοιτητές (συνήθως) μαζί με τους γονείς τους μιας και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το  πρώτο στο οποίο επιδίδονται δεν είναι άλλο από την αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Η συγκεκριμένη αναζήτηση -που διαρκεί περίπου ένα μήνα- είναι αυτή που αυξάνει την υποτονική κίνηση που καταγράφεται τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου στον χώρο της μεσιτείας ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια λόγω και της μηδαμινής σχεδόν οικοδομικής δραστηριότητας δεν διάγει την καλύτερη περίοδο του…

Η συζήτηση με τρείς μεσίτες της πόλης ήταν χρήσιμη στην εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για την αναζήτηση της φοιτητικής στέγης όσο και για το πώς κινείται αλλά και σε τι ελπίζει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος…

«Ζήτηση  για γκαρσονιέρες και δυάρια»

«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων γνωρίζουμε ότι στο ΤΕΙ του Πύργου πέρασαν 250 νέοι φοιτητές. Από αυτούς αναμένεται να `ρθουν στην πόλη πάνω από 200. Καταγράφεται ήδη αυξημένη ζήτηση για γκαρσονιέρες και δυάρια. Ανάλογα με την θέση, την περιοχή και το έτος κατασκευής, οι τιμές κυμαίνονται από 150 έως 220 ευρώ για τις γκαρσονιέρες κι ένα 15-20% παραπάνω για τα δυάρια. Όπως είναι φυσικό όποιος χώρος βρίσκεται πιο κοντά στο ΤΕΙ έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η κίνηση θα κορυφωθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Μετά την περίοδο της έλευσης των φοιτητών θα υπάρξει μια αναμενόμενη πτώση  στη ζήτηση για γκαρσονιέρες και δυάρια»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ο μεσίτης Βασίλης Τσατάς.

Όσο για το πώς κινείται η αγορά, εκτός φοιτητών, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Τα ενοίκια κινούνται καλά… η ζήτηση για ενοίκιο σε 4άρια και 5άρια είναι  αυξημένη λόγω του ότι δεν υπάρχουν νεόδμητες οικοδομές. Όσον αφορά την αγοροπωλησία υπάρχει μεγάλη υποτονικότητα, είμαστε πιο κάτω από άλλες επαρχιακές πόλεις όπως η Καλαμάτα πχ. Στην αγοροπωλησία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, οι φόροι είναι δυσβάστακτοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλαίσιο απαγορευτικό για πωλήσεις. Δεν κινείται η οικοδομή κι από κει ξεκινούν όλα. Οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα, πάντως, είναι κάπως θετικές κι ελπίζουμε ότι αυτό θα επεκταθεί και στις επαρχιακές πόλεις».

«Φεύγουν πολλοί φοιτητές»…

Μια άλλη διάσταση στο θέμα της διαμονής των φοιτητών δίνει από την πλευρά της η μεσίτρια Ολυμπία Βλαχαντώνη λέγοντας ότι «Τα τηλέφωνα χτυπούν από νέους φοιτητές από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη, από Αθήνα πάρα πολλά. Αυτό όμως που παρατηρείται κάθε χρόνο και φέτος εύχομαι να μην γίνει είναι ότι οι νέοι φοιτητές έρχονται, ψάχνουν σπίτια μέχρι 200-230 ευρώ με τα κοινόχρηστα και επιπλωμένα, οι γονείς όμως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να φεύγουν από την πόλη! Οι φοιτητές που τελικά θα μείνουν είναι 50, 70… κύρια αιτία γι` αυτό είναι το οικονομικό και έπεται το γεγονός πως ο Πύργος δεν παρέχει πολλά για ένα φοιτητή. Διασκέδαση και ποιότητα ζωής έχουν πέσει… ο φοιτητής θέλει να κάνει και τη ζωή του παράλληλα με τις σπουδές».

Κοινή ενοικίαση καταγράφεται;… «Όχι, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Πρέπει οι φοιτητές να είναι γνωστοί για να μείνουν μαζί και δεν είναι συνήθεια στον Έλληνα η συγκατοίκηση» απαντά η κα Βλαχαντώνη.

«Οι τιμές ξεκινούν από 170-180 ευρώ για επιπλωμένο στούντιο 35-40 τμ και φτάνει στα 200-220 ευρώ πλήρως επιπλωμένο και με τα κοινόχρηστα»… διευκρινίζει.

«Αν οι τιμές είναι χαμηλές υπάρχει κίνηση. Αυτή τη στιγμή πουλάμε σπίτια 80 τετραγωνικών με 20-25.000 ευρώ. Οικόπεδα κεντρικά πουλιούνται με 40.000 ευρώ ενώ κάποτε έφταναν τις 150-200.000 ευρώ. Αν και η φορολογία έχει μειωθεί 3% στην αγορά ακινήτου, όταν το αγοράσεις με 50.000 ευρώ και η αντικειμενική του αξία είναι 150.000 ευρώ δεν συμφέρει κάποιον»… διευκρινίζει η κα Βλαχαντώνη μιλώντας για το πώς κινείται η αγορά ακινήτων.

«Όλοι αναζητούν ευκαιρίες»…

«Για γκαρσονιέρες και δυάρια, από 150 έως 220 ευρώ η ζήτηση ικανοποιείται. Αν κάποιος θελήσει να νοικιάσει 3άρι, 4άρι ακόμα και 5άρι στον Πύργο, δύσκολα θα βρει! Στην αγορά ακινήτου όλοι αναζητούν ευκαιρίες οι οποίες όμως είναι ελάχιστες. Δεν δουλεύει και η οικοδομή οπότε είναι πού πιο δύσκολα τα πράγματα»… σχολιάζει με τη σειρά του ο μεσίτης Κωνσταντίνος Δόγκας.

Όσο για την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (σ.σ. airbnb), ο κ. Δόγκας απάντησε πως «Στον Πύργο δεν δουλεύει. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για μίσθωση ενός ή δυο μηνών. Διατίθενται, κυρίως το καλοκαίρι, κάποια παραθαλάσσια σπίτια… στα νησιά που υπάρχουν δωμάτια δουλεύει».