Ηλεία

Πύργος: «Ξεπαγώνει» η παράκαμψη Αγίου Ιωάννη

Ακούστε το άρθρο

Ένα σημαντικό έργο που θα διευκολύνει την πρόσβαση των τουριστών και όχι μόνο, από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι τώρα έχει περάσει από…  χίλια μύρια κύματα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Στις 19 Απριλίου έχει οριστεί από το Εφετείο Πατρών η δίκη για τον  προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας των απαλλοτρίούμενων εκτάσεων.

Τα κτηματολογικά διαγράμματα έχουν συνταχθεί σχεδόν δύο χρόνια και οι αντίστοιχοι κτηματολογικοί πίνακες, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλεία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των απαλλοτριωμένων ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 129.532,07μ2.. Η συνολική δαπάνη απαλλοτρίωσης,  υπολογίζεται περίπου στο ποσό των 1.000.000,00 ευρώ…

Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το υποθηκοφυλακείο του Πύργου ήταν για μεγάλο διάστημα κλειστό και δεν ήταν δυνατόν να γίνει η μεταγραφή της κήρυξης.  Ο καθορισμός της τιμής των απαλλοτριώσεων είναι η τελευταία πράξη πριν τη δημοπράτηση του έργου το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας  Απόστολου Κατσιφάρα από τις 21 Ιουλίου του 2016 με προυπολογισμό 13.099.164,80 ευρώ.

Έχουν συνταχθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι αντίστοιχοι κτηματολογικοί πίνακες, έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των απαλλοτριωμένων ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 129.532,07μ2. Εντός των απαλλοτριωτέων εκτάσεων υφίστανται και επικείμενα, τα οποία είναι αναγκαίο και αυτά να απαλλοτριωθούν. Η δαπάνη απαλλοτρίωσης, που υπολογίζεται περίπου στο ποσό των 1.000.000,00 ευρώ.

Κυκλοφοριακή ανάσα

Η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη έχει μήκος 3.305 μέτρα και  μελετήθηκε προκειμένου να γίνεται απευθείας σύνδεση του λιμανιού Κατακόλου με την Εθνική οδό και τον βορειοδυτικό άξονα και συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με το δρόμο Πύργου – Κατακώλου στην έξοδο του οικισμού Αγίου Ιωάννη.

Όπως είναι γνωστό μετά το 2004 υπάρχει αυξημένο Τουριστικό ρεύμα με προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Κατακώλου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (και ιδιαίτερα την περίοδο από Μάρτιο έως Οκτώβριο) και ο αριθμός των τουριστών ξεπερνά τα 700.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία με υποχρεωτική διέλευση λεωφορείων και λοιπών οχημάτων μέσα από τον οικισμό Αγίου Ιωάννη. Η κίνηση των λεωφορείων είναι δυσχερής λόγω της στενότητας του δρόμου και των κακών γεωμετρικών του χαρακτηριστικών, πράγμα που εκθέτει τη Χώρα μας  διεθνώς. Παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης του λιμένα Κατακώλου ως διεθνούς σημασίας και βασικού υποδοχέα τουριστικού ρεύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, επιβάλλεται και η βελτίωση της οδικής πρόσβασης σ’ αυτόν.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη οδός χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο τμήματα: Το πρώτο τμήμα αφορά την παράκαμψη του Αγ. Ιωάννη μήκους 1.170 μέτρων και το δεύτερο τμήμα «Αγ. Ιωάννης- Ε.Ο Πατρών – Πύργου»  μήκους 2.135 μέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας κάθε μια από τις οποίες θα έχει πλάτος 3.75 μέτρα.

Η χάραξη της οδού, έχει ως αφετηρία την Επαρχιακή οδό Πύργου – Κατακώλου 780 m μετά τη διασταύρωση Αγ. Ιωάννη και 720 m πριν από τη διασταύρωση με Γρανιτσαίικα.

Στην συμβολή με την οδό Γρανιτσαιίκων- Βυτιναιίκων προβλέπεται κατασκευή γέφυρας μήκους 24 m και ανοίγματος 16 m..

Προβλέπεται ισόπεδη διάβαση στις σιδηροδρομικές γραμμές του Ο.Σ.Ε. και στον Ιάρδανο ποταμό  γέφυρα μήκους 40,50 m και ανοίγματος 16 m.

Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός μόνιμων βοηθητικών δρόμων, παράλληλων στην κύρια οδό, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τα οχήματα από και προς τα γειτονικά αγροτεμάχια και αφετέρου να αποφευχθούν οι συνεχείς συμβολές αγροτικών οδών με την προς μελέτη οδό.

Στο τέλος της χάραξης προτείνεται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου για την σύνδεση με την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, καθώς και των παραδρόμων αυτής, όπως επίσης και με την διασταύρωση με τον οικισμό Βούναργο.

Το προς μελέτη έργο εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού και στοχεύει στην σύνδεση της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου με την επαρχιακή οδό Πύργου – Κατακόλου και κατ’ επέκταση με το ήδη αναβαθμισμένο λιμάνι του Κατακόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνολικό ποσό των 13.099.164,80 € της πράξης έχει προβλεφθεί  η δαπάνη για το 3ο υποέργο (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ) καθώς και για τη μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας ΔΕΗ – ΟΤΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ετοιμο σε δύο χρόνια»

Ο αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη οδεύει ολοταχώς προς δημοπράτηση δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»:

«Βρισκόμαστε επιτέλους στην τελική ευθεία, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο της οδικής σύνδεσης του Κατακόλου με την Εθνική Οδό. Είχαμε μία διετή καθυστέρηση εξαιτίας της μη λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πυργου, αφού αναγκαία προυπόθεση για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του εργου είναι η έναρξη της απαλλοτριωτικής διαδικασίας. Με την δίκη για τις απαλλοτριώσεις να έχει προσδιορισθεί μετ’ αναβολή στις 19 Απριλίου και δεδομένου ότι το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η δημοπράτησή του μπορεί να αρχίσει μέσα στον Απρίλιο.

Ξεκινάμε λοιπόν για να ολοκληρώσουμε μέσα στα επόμενα δυο – δυόμισυ χρόνια ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ηλεία και την οικονομία της. Συνδέουμε το Κατάκολο με την Αρχαία Ολυμπία με ένα σύγχρονο δρόμο, ένα δρόμο βιτρίνα για τον τουρισμό μας. Το έργο αυτό και το έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου, που θα δημοπρατήσουμε μαζί με το Λιμενικό Ταμείο μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει σημαντικά το προιόν της κρουαζιέρας. Οι εξελίξεις αυτές μας βρίσκουν ιδιαίτερα ικανοποιημένους ως Περιφερειακή Αρχή.

Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα να εργαζόμαστε και σε άλλες πλευρές του προγράμματός μας προκειμένου να προσφέρουμε αναπτυξιακές δυνατότητες στον τόπο μας.

Όλη η επικαιρότητα