Ηλεία

Πύργος: Ζωντανή η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη της Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου τίμησαν χθες το πρωί φορείς και πολίτες της Ηλείας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, με πρωτοβουλία της ΠΕ Ηλείας.

Αρχικά τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ωλένης κ.Αθανασίου, συνεπικουρούμενου από τους ιερείς του Ναού. ενώ ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας.

Στις 10:30 τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Ηρώων και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπρόσωπους της Περιφέρειας, του Δήμου Πύργου των στρατιωτικών αρχών, φορέων και οργανώσεων. Ο θεολόγος Παναγιώτης Κουής αναφέρθηκε στο χρονικό του Ποντιακού Ελληνισμού από την ακμή του και τις προσπάθειες για την ίδρυση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου έως τις συγκρούσεις με τον Τουρκικό Στρατό και τη Γενοκτονία από τον Κεμάλ και το κίνημα των Νεότουρκων.

Ο πρ. βουλευτής Ηλείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον διαρκή αγώνα για τη δικαίωση των Ελλήνων του Πόντου.

«Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται μια διαρκής προσπάθεια και συνεχίζουμε -και είναι η  μόνη μας δέσμευση προς τους απανταχού Ποντίους ότι θα αγωνιστούμε για τη δικαίωση της μνήμης και την ιστορική δικαίωση της θηριωδίας των Τούρκων, που ακόμα και σήμερα αρνούνται να παραδεχθούν τις βαρβαρότητες που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 350.000 αδελφούς Ποντίους. Σε αυτήν την κατεύθυνση και με αυτό το σκεπτικό, όλος ο Ελληνισμός θα αγωνίζεται μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη των Ποντίων αδελφών μας», δήλωσε ο κ. Κατρίνης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και την ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου. Την ΠΕ Ηλείας εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος και τον δήμο Πύργου ο αντιδήμαρχος Λάκης ΑΘανασόπουυλος, ενώ παρόντε ήταν οι εκπρόσωποι όλων των Όπλων και φορέων και συλλόγων της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα