Πύργου – Πατρών: Τη διασφάλιση του ανεξάρτητου τρόπου κατασκευής ζητούν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της Ηλείας

Να μην κινδυνεύσει το έργο…

  • Οι πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών και τι λένε για τις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών.
  • Σκληρές δηλώσεις από ορισμένους δημάρχους, αλλά σύμφωνη γνώμη για μια εργολαβία από κάποιους άλλους…
  • Στάση αναμονής από Περιφέρεια εν όψει προγραμματικών δηλώσεων.

Επιμέλεια: Αντώνης Φώτης, Γιώργος Γουβιάς, Παναγιώτης Πεντάζος

Η κατασκευή του δρόμου Πύργου-Πατρών πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Αυτό έχει σημασία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου μας. Το μήνυμα αυτό στέλνουν στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών οι Ηλείοι, ανεξαρτήτως με το αν συμφωνούν ή όχι σχετικά με τις προθέσεις και τα νέα ενδεχόμενα υλοποίησής του που σκέφτεται ο νέος αρμόδιος Υπουργός.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να είναι στις άμεσες προτεραιότητες ο συγκεκριμένος δρόμος, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του Κώστα Καραμανλή και τονίζουν ότι εκτός από τον σύντομο χρόνο, θα πρέπει να βρεθεί και ο πιο κατάλληλος τρόπος. Αντιθέτως, την ανησυχία τους εκφράζουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μιλώντας για νέα μεγάλη καθυστέρηση και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις προθέσεις της.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηρείται στάση αναμονής τόσο από το νέο όσο και από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη. Όσον αφορά στους Δημάρχους, οι απόψεις φαίνεται να είναι διαφορετικές, καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για κακή εξέλιξη, πισωγυρίσματα και παιχνίδια εις βάρος του ηλειακού λαού, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ακόμα και σήμερα αντίθετοι με τον κατακερματισμό του έργου.

Την ίδια ώρα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, προβλέπει ότι θα πάμε στο σχεδιασμό του 2013 με μια εργολαβία και κατ’ αποκοπή τίμημα, ενώ ο νέος Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος καλεί για το ίδιο θέμα σε έκτακτη συνάντηση όλους τους δημάρχους του νομού.

Δηλώσεις

Απόστολος Κατσιφάρας (απερχόμενος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας):
Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κράτησε στάση αναμονής για το ζήτημα, αναμένοντας τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να καταθέσει και επίσημα τις προγραμματικές θέσεις του. Αναλυτικότερα είπε: «Πρέπει πρώτα να δούμε τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού και την οριστική του τοποθέτηση και στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις θέσεις μας. Οι αγώνες μας για αυτό το δρόμο είναι πολλοί χρόνια τώρα και θα συνεχιστούν έως ότου δούμε την ολοκλήρωσή του».

Νεκτάριος Φαρμάκης (Νεοκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας)

Άγνοια όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί ακύρωσης των διαγωνισμών για την κατασκευή της Ε.Ο. Πύργου-Πατρών  από το νέο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχιλ. Καραμανλή, δήλωσε χθες ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Συγκεκριμένα είπε: «Ως νέα Περιφερειακή Αρχή, πρώτη μας επιδίωξη αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου όσο το δυνατόν συντομότερα. Το να σχολιάσω εικασίες και θεωρίες που δεν προέρχονται από τα επίσημα χείλη του ίδιου του Υπουργού, είναι ανώφελο. Ήδη έχει δρομολογηθεί συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα μαζί του, όπου εκεί θα υπάρξει ενημέρωση όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης».

Γιώργος Γεωργιόπουλος (νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας / απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

Για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει το έργο Πάτρα-Πύργος και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει, μίλησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος έχοντας ασχοληθεί για μεγάλο διάστημα με το έργο και έχοντας αγωνιστεί γι΄ αυτόν, ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όσοι από την αρχή είχαμε πει ότι το έργο με οκτώ εργολαβίες δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Δεν εισακουστήκαμε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Ηλεία. Τέσσερα χρόνια μετά κανείς δε γνωρίζει με αυτή τη διαδικασία, πότε θα ξεκινήσει το έργο πραγματικά. Είχα πει στον υπουργό πολλές φορές, σε όλες τις συσκέψεις με τους φορείς της Ηλείας, πως στο τέλος θα υποχρεωθεί να τελειώσει το έργο με μια εργολαβία. Εδώ που φτάσαμε, αυτή ίσως είναι και η καλύτερη εξέλιξη. Ο σχεδιασμός του 2013 του κ. Καρνέση, με μια εργολαβία και κατ’ αποκοπή τίμημα, φαίνεται πλέον το προτιμότερο σενάριο. Πάντως, ό, τι αποφασιστεί πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί η χρηματοδότηση του έργου (ΕΣΠΑ) απαιτεί την αποπεράτωσή του μέχρι το 2023».

Διονύσης Μπαλιούκος (Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων):

Αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο διακοπής του διαγωνισμού για την Ε.Ο. Πύργου-Πατρών εμφανίζεται ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, που είπε χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που ένα σενάριο σαν αυτό υπήρχε πιθανότητα να γίνει πράγματι, τότε θα αποτελούσε σίγουρα μια κακή εξέλιξη για το νομό. Όσον αφορά τώρα όσους επινόησαν το σενάριο αυτό, θα τους χαρακτήριζα απαράδεκτους μιας και ο νομός έχει ανάγκη την ολοκλήρωση του δρόμου για πολλούς λόγους. Ο δρόμος αυτός πρέπει να τελειώσει πάση θυσία και όσο το δυνατόν γίνεται συντομότερα. Αρκετά έχουμε θρηνήσει!».

 

Νίκος Χαραλαμπόπουλος (απερχόμενος δήμαρχος Ζαχάρως):

Αντίθετος στο ενδεχόμενο διαγραφής των διαγωνισμών και επανέναρξης της διαδικασίας από την αρχή και με διαφορετικό τρόπο, παρουσιάστηκε ο δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος. Συγκεκριμένα είπε: «Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ξεκινούν για ακόμα μια φορά τα πειράματα εις βάρος του ηλειακού λαού. Το έργο αυτό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αρκετά χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα μιας και οι χειρισμοί όλων είναι κάκιστοι. Όλη αυτή η κατάσταση μας κρατάει πίσω».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος (νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαχάρως):

Ως ένα «μεγάλο πισωγύρισμα» χαρακτήρισε όσα ακούγονται περί διακοπής των οχτώ διαγωνισμών για το πολυαναμενόμενο έργο Πάτρα-Πύργος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, που στάθηκε στα εξής: «Η μορφή που έχουν οι δημοπρατήσεις αυτή τη στιγμή καθιστούν την επιτυχία του έργου ως μια δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων με τις οποίες έχει αποφασιστεί να γίνει το έργο και των συνεχόμενων εμποδίων. Ως γνωστόν, τα έργα υλοποιούνται όταν υπάρχει πλήρης μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου είναι επαρκής ώστε να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς προβλήματα. Έχει καταντήσει πλέον το όλο ζήτημα ως «Γόρδιος Δεσμός» και είναι αναγκαίο να βρεθεί άμεσα δραστική λύση που θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ανάπτυξη αυτού του τόπου».