Ηλεία

Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες σε Κρυονέρι και Ανάληψη – Ξυπνά ο εφιάλτης του 2007 (PHOTOS-VIDEOS)

Ακούστε το άρθρο

Πύρινος κλοιός απείλησε να καταστρέψει την Ηλεία, την Δευτέρα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ξυπνώντας μνήμες του μαρτυρικού Αυγούστου του 2007, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι στο Κρυονέρι του δήμου Ήλιδας, εξαπλώθηκε τάχιστα νοτιοανατολικά λόγω του ισχυρού ανέμου.

Αυτή την ώρα (23:57), τα μέτωπα της πυρκαγιάς η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι τρία, σε Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα και Ανάληψη προς Περιστέρι. Οι αναζωπυρώσεις κάνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του patrisnews, στα μέτωπα επιχειρούν 30 οχήματα μρ 60 πυροσβέστες.

EKTAKTO (ενημέρωση 14 Αυγούστου 2017 – 23:48): 

«Πράσινο» από Γ. Καπάκη για την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης στην Ηλεία

Ρεπορτάζ των

Κώστα Ζαφειρίου

Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μαριάννας Μητροπούλου

Νάνσυ Σπυροπούλου

Μέσα σε λίγα λεπτά, σχηματίστηκε ένα τρομακτικό πύρινο μέτωπο, καθώς οι φλόγες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στις παρυφές του οικισμού της Ανάληψης,  πεντακόσια μετά περίπου από τη Μονή της Ανάληψης στο Ζερό, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παράλληλα άνδρες της Τροχαίας Αμαλιάδας είχαν στήσει μπλόκο μετά το χωριό Γεράκι και απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς Ανάληψη και Περιστέρι.

Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης.

«Αν ο αέρας συνέχιζε την πορεία που είχε, η Ανάληψη θα είχε άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς ο αέρας μάς βοήθησε και πέρασε ξυστά, ωστόσο υπάρχει ακόμα το δύσκολο κομμάτι βορειοδυτικά στη θέση Ρένεσι. Όλες οι ενέργειες γίνονται μακροπρόθεσμα για την Ανάληψη, ώστε  να προλάβουμε τις κηλιδώσεις και να μην πάθουμε ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η φωτιά μετακινήθηκε προς Περιστέρι και Δαφνιώτισσα, και ζήτησε από τον τοπικό πρόεδρο μαζί με την πυρασφάλεια του χωριού να είναι σε εγρήγορση για τις κηλιδώσεις.

Κανένα Canadair

Μάταια οι κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περίμεναν να γίνουν ρίψεις νερού από τα δύο Canadair που βρίσκονται στην 117ΠΜ. Και τα δύο λόγω βλάβης ήταν καθηλωμένα και γινόταν αγώνας να επισκευασθεί τουλάχιστον το ένα για να επιχειρήσει.

Στη μάχη ρίχθηκε μόνο το ελικόπτερο Ericson, αρχικά στην περιοχή του Κρυονερίου  και με καθυστέρηση στο δάσος κοντά στην Ανάληψη. Στη συνέχεια έφθασε και ένα Σινούκ που συνέδραμε και αυτό στην κατάσβεση. Δύσκολο ήταν και το έργο των δύο PZL από Τρίπολη και Καλαμάτα που επιχείρησαν αρχικά στο Κρυονέρι και στη συνέχεια με δυσκολία στην Ανάληψη.

Πως ξεκίνησε

Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιείται για εστία φωτιάς στο Κρυονέρι. Η φωτιά σύμφωνα με αξιωματικούς της  Πυροσβεστικής ξεκίνησε από χωράφι και σε χρόνο ρεκόρ ξέφυγε προς το δάσος. Οι δυνατοί άνεμοι που άλλαζαν συχνά κατεύθυνση και ένταση κίνησαν την φωτιά νοτιοανατολικά και γρήγορα έφθασε κοντά στην Ανάληψη και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την Μονή της Ανάληψης στο Ζερό. Άνδρες της αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκο μετά το χωριό Γεράκι και απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς Ανάληψη και Περιστέρι.

Αίτημα για Έκτακτη Ανάγκη

«Πράσινο» από Γ. Καπάκη για την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης στην Ηλεία

Ανήσυχοι και… ακούνητοι

Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι της Ανάληψης αναστατώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αγνοώντας ουσιαστικά την εντολή εκκένωσης. Ο δήμος έστειλε λεωφορείο και είχε εξασφαλίσει χώρο για διαμονή των κατοίκων, όμως ούτε ένας κάτοικος δεν θέλησε να φύγει αν και η φωτιά πλησίαζε τον οικισμό. Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους συγκεντρώθηκαν στο ψηλότερο σημείο του οικισμού και παρακολουθούσαν την πορεία της πύρινης λαίλαπας. Ταυτόχρονα, αγρότες με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, ήταν σε ετοιμότητα να δράσουν αν η φωτιά πλησίαζε απειλητικά.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο δήμος συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην πυροσβεστική επιχείρηση δημιουργώντας ζώνες εξασφάλισης για τον οικισμό, και σημείωσε ότι αν ανακοπεί το μέτωπο προς την πλευρά της Αμαλιάδας, θα αποτραπεί ο κίνδυνος για την Ανάληψη αλλά και για το Περιστέρι και τη Δαφνιώτισσα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήλωσε ότι ο κίνδυνος για την Ανάληψη δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα στην Πυροσβεστική με ό,τι δυνάμεις διαθέτει, στην πρώτη γραμμή. «Κατανοούμε την αγωνία των κατοίκων διότι χάνονται περιουσίες και κινδύνεψε το χωριό. Στο έκτακτο ΣΟΠΠ αποφασίσαμε το αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι είναι απαραίτητό όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το 2007 και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Πληροφορίες για προσαγωγή υπόπτου

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να προσήχθη άτομο στην Πυροσβεστική, προκειμένου να εξακριβωθεί η πιθανή υπαιτιότητά του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να επιχείρησε να κάψει ξερόχορτα στο χωράφι του. Ωστόσο, από την Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.

Διαβάστε περισσότερα στην «εφ. Πατρίς» που κυκλοφορεί την Τρίτη 15 Αυγούστου…

Φωτογραφίες και βίντεο από τον πύρινο εφιάλτη: 

Όλη η επικαιρότητα