Ηλεία

Πυρκαγιά στον Καϊάφα

Ακούστε το άρθρο

Πυρκαγιών συνέχεια για ακόμα μια μέρα, αφού αρκετά ήταν και χθες τα μέτωπα που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Ηλείας και των όμορων νομών, κρατώντας για ακόμα μια μέρα σε εγρήγορση τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις, τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές παρέμενε υψηλός για την περιοχή μας. Η έγκαιρη επέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων αποτέλεσε το «κλειδί» προκειμένου τα μέτωπα αυτά να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως.

Ειδικότερα στην Ηλεία τα μέτωπα ήταν τρία, με σοβαρότερο αυτό στον Καϊάφα που κατέκαψε 2 στρέμματα γης. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Κρέστενας έλαβε ειδοποίηση για πυρκαγιά στις 13:30 και η αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση. Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 8 οχήματα –τα 6 από Κρέστενα και τα 2 από τον Πύργο- και 15 πυροσβέστες. Η φωτιά μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κατασβεστεί πλήρως αλλά έχει ελεγχθεί. Μισό στρέμμα δασικής έκτασης και 1,5 στρέμμα καλαμιών ήταν το αποτέλεσμα της φωτιάς, η οποία όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από το πρανές της Ε.Ο. Πύργου Ζαχάρως, δίπλα από το παλιό club «Envy». Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου και Ηλείας Δημήτρης Αντωνάκης, ενώ διενεργείται προανάκριση προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια ξεσπάσματος της φωτιάς.

Ωστόσο, δυο μικρότερες εστίες ξέσπασαν στην περιοχή της Ζαχάρως. Η πρώτη εκτυλίχθηκε πλησίον της γέφυρας προς Σχίνους Ζαχάρως, με την ειδοποίηση να φθάνει στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρέστενας, το οποίο απέστειλε ένα όχημα που δε χρειάστηκε να ενεργήσει μιας και πολίτες είχαν καταφέρει να την κατασβέσουν. Μόλις 5 τ.μ. ξηρών χόρτων σε πρανές οδού ήταν η έκταση που πρόλαβε να κάψει. Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε το τέρμα Ζαχάρως, στο δρόμο της Αρρήνης. Η ειδοποίηση έφθασε στις 16:30, με 4 αυτοκίνητα και 8 πυροσβέστες να φθάσουν στο σημείο και να σβήνουν τη φωτιά, η οποία έκαψε μόνο 10 τ.μ. ξερών χόρτων.

Φωτιές και στη Μεσσηνία

Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στο νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετό, του δήμου Τριφυλίας. Η φωτιά στο Γλυκορρίζι καίει αγροτοδασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πέντε αεροπλάνα τύπου «Πετζετέλ». Η δεύτερη φωτιά έχει εκδηλωθεί σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, όπου 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σε «πύρινο κλοιό» και η Αχαΐα

Συναγερμός σήμανε και στη δυτική Αχαΐα, αφού εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στις περιοχές Μπούκα και Φώσταινα. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν τεράστια. Στην Μπούκα επιχειρούν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στη Φώσταινα 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Τρομακτικός αριθμός πυρκαγιών

Εντωμεταξύ, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια παλεύουν το τελευταίο διήμερο με τα πύρινα μέτωπα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, για τις φωτιές που μαίνονται στην Ελλάδα υποστήριξε πως «οι πυροσβέστες μας δεν έχουν κοιμηθεί αυτό το μήνα, ούτε στο επιτελείο ούτε στο πεδίο», ενώ στη συνέχεια στάθηκε σε επίσημα στατιστικά στοιχεία για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως σήμερα, που αναφέρουν ότι εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές σε σύγκριση με τις 735 που είχαν εκδηλωθεί πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Όλη η επικαιρότητα