Ηλεία

Πυροσβέστες Ηλείας «Προσβολή για τους νεκρούς πυροσβέστες» -Έντονη η δυσαρέσκεια για τις υπουργικές δηλώσεις περί στρεβλότητας

Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβέστες της Ηλείας, καθώς ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται καλοκαιρινός και εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή διόρθωση επί των δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτης, Νίκου Τόσκα, περί «στρεβλής Πυροσβεστικής» και ανεκπαίδευτων πυροσβεστών («Σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών δεν είχε γίνει»).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλιού, έκανε λόγο στην εφ. «Πατρίς» για δηλώσεις που συνιστούν προσβολή για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στα πύρινα μέτωπα  και επισήμανε ότι το να αποκαλούνται οι συνάδελφοί του ανεκπαίδευτοι, είναι τουλάχιστον ατυχές.

«Είναι τουλάχιστον ατυχείς και άκαιρες οι δηλώσεις, γιατί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, μας έπλεξαν το εγκώμιο. Επίσης είναι άκαιρες, γιατί η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι συνάδελφοι είναι στα μέτωπα και εξυπακούεται ότι δεν είναι σωστό ο πολιτικός προϊστάμενος να μας λέει ανεκπαίδευτους και αναποτελεσματικούς», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Παπαηλιού, προσθέτοντας ότι κατά το φετινό καλοκαίρι οι πυροσβέστες υπερέβαλαν εαυτούς.

«Δουλέψαμε ατελείωτα μερόνυχτα και τις λίγες ώρες που είχαμε για ξεκούραση, ήμασταν με το τηλέφωνο στο χέρι. Είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι στην Ηλεία, το οποίο δεν έχει τελειώσει. Ο σχεδιασμός απέδωσε χάρη στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία των πυροσβεστών και λιγότερο στα τεχνικά μέσα, που έτσι κι αλλιώς είναι ανεπαρκή», σχολίασε ο κ. Παπαηλιού, υπενθυμίζοντας ότι φέτος καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό διαθεσιμότητας εναέριων  μέσων.

«Τα εύσημα ευτυχώς έρχονται από την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας που τους βοηθάμε», συμπλήρωσε

Αιχμές από πενταετείς και συμβασιούχους

Ο πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Ν. Ηλείας, Παναγιώτης Γκουλής, εκδήλωσέ τη δυσαρέσκειά του για τις υπουργικές δηλώσεις και στάθηκε στην αυταπάρνηση του προσωπικού και στον «φόρο αίματος» που έχει πληρώσει, ενώ στηλίτευσε την εργασιακή ανασφάλεια των συναδέλφων του.

«Ειδικά για εμάς που έχουμε θρηνήσει και θύματα και είχαμε και φέτος αρκετούς τραυματίες, έπρεπε να σκεφτεί ο κ. Τόσκας καλά πριν πει αυτά που είπε. Το προσωπικό είναι όλο εκπαιδευμένο. Ο μικρότερος έχει 15 χρόνια στη δασοπυρόσβεση. Έχουμε αντιμετωπίσει περίπου 400 πυρκαγιές χωρίς να μας φύγει. Δεν έχει γίνει η εφαρμογή του νόμου 3938/2011, έχει δοθεί παράταση με τριετή ορίζοντα στα περισσότερα παιδιά. Ενώ μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνουμε όλοι ένα και χωρίς ταχύτητες, από δύο γίναμε τέσσερις. Αυτά έπρεπε να έχει κατά νου ο κ. Τόσκας», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γκουλής συμπληρώνοντας ότι τα οχήματα είναι σε άθλια κατάσταση και ο εξοπλισμός ελλιπής.

«Λάστιχα δεν έχουμε, οι οδηγοί δεν έχουμε έκτη χρόνια αστικά κράνη, άρβυλα εδώ 4-5 χρόνια. Μόνο μια στολή για κλάματα μας έδωσαν φέτος. Φέτος δουλέψαμε 40 ώρες συνεχόμενες. Οι φωτιές είναι πια όλο τον χρόνο και επίσης οι πυροσβέστες πάνε σε όλα τα συμβάντα. Ο κόσμος για όλα παίρνει το 199 και καλά κάνει. Η δουλειά μας είναι ιερή και δεν λέμε ποτέ όχι. Όμως δεν μπορούμε να ακούμε και τέτοια σχόλια, γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία των συναδέλφων μας, οι οποίοι παλεύουν με τις φωτιές και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους».

Ο πρόεδρος των συμβασιούχων πυροσβεστών Ηλείας, Παναγιώτης Τζούβαλης, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την αυτοθυσία του Σώματος και άφησε αιχμές περί άγνοιας για τον υπουργό.

«Εγώ απαντώ στον κόσμο που μας βλέπει και ξέρει ποιοι είμαστε, πώς μπαίνουμε στα δάση, πώς ρισκάρουμε τη ζωή μας. Ο υπουργός φαίνεται ότι απέχει πολύ από τα συμβάντα.  Εμείς δείξαμε ποιοι είμαστε το 2007 και στο Αίγιο και έδω. Ας το βρει ο πρωθυπουργός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Φέτος μας θύμισε λίγο  το 2007 η κατάσταση. Είχαμε αρκετές φωτιές, αλλά με την εμπειρία που έχουμε, τις προλάβαμε σχεδόν όλες», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Τζούβαλης.

Όλη η επικαιρότητα