Ηλεία

Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου: «Η αντιπυρική περίοδος που πέρασε ήταν η καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές»

14690_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

«Η αντιπυρική περίοδος που πέρασε ήταν η καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε αριθμό πυρκαγιών και σε καμένες εκτάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (30/11) το πρωί, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Πύραρχος, Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία των πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο που τελείωσε.

Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και τα Κλιμάκια Αρχαίας Ολυμπίας και Κρέστενας, επιχείρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε 6 δασικές πυρκαγιές και σε 17 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις (πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση) ενώ συνολικά κατά το διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, καταγράφηκαν 182 συμβάντα πυρκαγιών.

Τα παραπάνω στοιχεία, μεταφράζονται σε 38,7 στρέμματα έκταση δάσους, 264,4 στρέμματα δασικών εκτάσεων με τον συνολικό αριθμό στρεμμάτων που κάηκαν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο να φτάνουν τα 909,6 στρέμματα.

«Σκοπός μου ήταν πιο πολύ η πρόληψη. Εκεί είχα δώσει το βάρος. Ήξερα που έχουμε τα προβλήματα και ήξερα που θα εστιάσουμε την προσοχή μας πιο πολύ», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της πρώην λίμνης Μουριάς, περιοχή στην οποία η Π.Υ. Πύργου, ενεργούσε καθ\’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθημερινές περιπολίες.

Παράλληλα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, αναφέρθηκε και στα λιγοστά συμβάντα πυρκαγιών που σημειώθηκαν στις περιοχές Πανόπουλου, Κακοταρίου και στα Τσίπιανα, για τις οποίες ύστερα από Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε άμεση ενημέρωση όλων των προέδρων των Τ.Κ. που αφορούσε τις συνέπειες των συλληφθέντων για πρόκληση πυρκαγιάς.

«Οι πιο επικίνδυνες φωτιές που σημειώθηκαν ήταν περιμετρικά του Πύργου. Ενώ μειώσαμε τις φωτιές στη λίμνη της Μουριάς είχαμε περιμετρικά του Πύργου», επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος και συνέχισε «Όπως έκανα γνωστό και στα ΣΤΟ που έγιναν, ο Πύργος περιμετρικά είναι μια απέραντη χωματερή. Σε αυτό δεν ευθύνεται ο δήμος ή η Περιφερειακή Ενότητα αλλά ευθυνόμαστε όλοι. Ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν μπορεί η υπηρεσία του Πύργου να σηκώνει αεροπλάνα για φωτιές και ξερά χόρτα γύρω από τον Πύργο. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή», κατέληξε ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου.

Εκτός από την παλαιότητα των οχημάτων που έχει στη διάθεσή της η Π.Υ. Πύργου, σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε η Υπηρεσία και με την προμήθεια των ελαστικών, που σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος, αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε χορηγούς, φίλους και μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να βρεθούν χρήματα ώστε να γίνει η αλλαγή των ελαστικών στα πυροσβεστικά οχήματα.

Όλη η επικαιρότητα