Καιρός

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

kairos-broxes-kai-kataigides-se-oli-ti-xwra.w_hr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει την Παρασκευή ο καιρός, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να σημειώνονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία, κατά διαστήματα, σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην κεντρική μακεδονίτικα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι έντονα, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησοπροβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία από τα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα Ιωάννινα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Το Σάββατο, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Λόγω της αλλαγής του καιρού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Καιρός

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

kairos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Άστατο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως το Αιγαίο και την Πελοπόννησο, περιμένουμε σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ενώ τα φαινόμενα στο Αιγαίο πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 12 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 14 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 3 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 9 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες και βελτίωση από το βράδυ, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι στα Σαρωνικό και μέτριοι έως ισχυροί στο Νότιο Ευβοϊκό.

Παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα θαλάσσια-παραθαλασσια, στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
άνεμοι: στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις νοτιότερες περιοχές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της στερεάς και της Πελοποννήσου (πάνω από 700 μετρά), σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα νότια και σταδιακά και στα υπόλοιπα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της στερεάς και της Πελοποννήσου (πάνω από 700 μετρά), τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενίσουν.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, το βράδυ από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ που το βράδυ από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικοί αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: αρχικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ
θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σταδιακά τα φαινόμενα θα ενταθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Όλη η επικαιρότητα