Αρθρογραφία

Ρατσισμός…

Ακούστε το άρθρο

Γράφει η Αγγελική Νταβέλη, 15 ετών (zizanionews.wordpress.com)

Ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στην διατήρηση της καθαρότητας και στην κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Είναι δηλαδή η αντίληψη ότι μια άλλη ομάδα ανθρώπων είναι κατώτερη εξαιτίας κοινωνικών, εθνικών, φυλετικών και τέλος θρησκευτικών αιτιών.

Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού. Πρώτον είναι ο κοινωνικός ρατσισμός δηλαδή η εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε πρώην φυλακισμένους, σε ανθρώπους που είναι φορείς του AIDS, σε ομοφυλόφιλους αλλά και σε γυναίκες. Δεύτερον είναι ο εθνικός ρατσισμός. Η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από ένα άλλο. Τρίτον και τελευταίο είναι ο θρησκευτικός ρατσισμός δηλαδή ότι μια θρησκεία πρέπει να επικρατήσει έναντι των άλλων.

Σίγουρα υπάρχουν αιτίες ρατσισμού. Αρχικά μια κύρια αιτία ρατσισμού είναι η ανθρωπιστική παιδεία. Επί πρόσθετα η πνευματική φτώχεια καθώς και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καθιστούν βασικές αιτίες ρατσισμού. Τέλος οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι επεκτατικές βλέψεις μια χώρας σε βάρος μιας άλλης αλλά και ο θρησκευτικός φανατισμός παίζουν και αυτοί μεγάλο ρόλο για τις αιτίες ρατσισμού.

Μαζί με τις αιτίες ρατσισμού υπάρχουν και οι συνέπειες του ρατσισμού. Μέσα σε αυτό το φαινόμενο εμφανίζονται δύο πλευρές αυτού του θύτη και του θύματος. Συγκεκριμένα ο θύτης αρνείται να αντιμετωπίσει τα προσωπικά του προβλήματα, συντηρεί το μίσος και την αντιπάθεια και αδυνατεί να αντιληφθεί την αξία της αγάπης και τα συναισθήματα απογοήτευσης που νιώθει το θύμα. Αντίθετα το θύμα περικυκλώνεται από  το αίσθημα της αδικίας και καταπίεσης, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους, παραγκωνίζονται, και δεν νιώθουν ευτυχισμένοι. Τέλος σε κοινωνικό επίπεδο επικρατεί περιθωριοποίηση ατόμων, κοινωνικών ομάδων και επικρατεί η διχόνοια. Ξεσπούν συγκρούσεις , εκδηλώνονται ταραχές, κυριαρχεί η βία, χάνεται η αίσθηση της πολιτισμένης κοινωνίας καθώς διευρύνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών και πολιτών αναπτυγμένων χωρών και μη.

Όλη η επικαιρότητα