Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015

Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε «είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πάντως πως πιστεύει ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα».

Στην εκτίμηση ότι η απώλεια των πρώτου εξαμήνου του 2015 για την ελληνική οικονομία ήταν 100 δισ. ευρώ προχώρησε εκ νέου ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει αυτό το νούμερο, των 83 δισ. ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε το χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο Κλ. Ρέγκλινγκ «ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε, εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε:

“Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την δική μου οπτική το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».

Πηγή: Το Βήμα

Όλη η επικαιρότητα