Ελλάδα

Ρεκόρ αφίξεων προσφύγων στα νησιά

Ακούστε το άρθρο

Με ρεκόρ προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών για το 2017 έκλεισε ο Οκτώβριος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με συνολικά 3.500 νέες αφίξεις από τα μικρασιατικά παράλια.

Με εξαίρεση τη Σάμο, που πήρε μια μικρή «ανάσα», έχοντας μόνο 193 αφίξεις τον Οκτώβριο, αλλά και τουλάχιστον 600 αναχωρήσεις για την ηπειρωτική χώρα στο ίδιο διάστημα, τα άλλα δύο νησιά απειλούνται με «έμφραγμα». Στη Λέσβο έφτασαν συνολικά 2.216 άτομα, που προστέθηκαν τα 2.170 του Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας ένα δίμηνο με ροές κατά μέσο όρο διπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, η Χίος είχε 1.069 νέες αφίξεις τον Οκτώβριο, περισσότερες από κάθε άλλο μήνα μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με την χθεσινή επίσημη κατάσταση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου, οι εγκλωβισμένοι αιτούντες άσυλο στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι 14.715 (7.803 στη Λέσβο, 2.191 στη Χίο, 2.419 στη Σάμο, 993 στη Λέρο, 1.160 στην Κω και 149 σε λοιπά νησιά).

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσυμφόρηση των νησιών, μέσω της μεταφοράς ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας υποσχέθηκαν τα μέλη κλιμακίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Χίο.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Ανδρέας Γκουγκουλής και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέας Ηλιόπουλος, επισκέφθηκαν το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου είδαν την κατάσταση «ασφυξίας» που επικρατεί, με σκηνές να έχουν στηθεί και στον περιβάλλοντα χώρο έξω από την εγκατάσταση. Απέδωσαν το γεγονός στις τριπλάσιες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με τις μεταφορές στην ενδοχώρα. Στις συναντήσεις που είχαν με τον δήμαρχο του νησιού, Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, αναφέρθηκαν στο σχέδιο σημαντικής αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών, που βρίσκεται σε εφαρμογή, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, πριν από την έλευση του χειμώνα.

Χθες το πρωί έγινε αστυνομική επιχείρηση στη ΒΙΑΛ με στόχο τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων στα επεισόδια που ξέσπασαν εκεί το βράδυ της Τρίτης μεταξύ Αφγανών και Αραβόφωνων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Σύρων προσφύγων και τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο της Χίου.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα