Καταναλωτές

Renault Clio 1.2 TCe: Το μεγάλο μικρό

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Renault, το Clio πρεσβεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αξίες της γαλλικής φίρμας.

Την παράδοση που την θέλει να μεταφέρει σε μικρότερα και ως εκ τούτου πιο προσιτά μοντέλα, στοιχεία που θα μπορούσαν κάλλιστα να περιγράψουν ανώτερες, σε όλα τα επίπεδα, τετράτροχες προτάσεις.

Αυτό ακριβώς έκανε από την πρώτη στιγμή η τέταρτη και τελευταία γενιά του Clio. Αν και παρέμεινε σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις του εντός των άτυπων ορίων που σου επιτρέπουν να μιλάς για ένα αυτοκίνητο πόλης, παρέπεμπε με τις σχεδιαστικές και όχι μόνο προδιαγραφές του σε μεγαλύτερα και σαφώς πιο ολοκληρωμένα σύνολα.

Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι η πρόσφατη προσπάθεια ανανέωσης του δημοφιλέστερου μοντέλου της Renault αρκέστηκε σε πολύ συγκεκριμένες αισθητικές και εξοπλιστικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη στις ημέρες μας επικαιροποίηση.

Οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν τις αλλαγές στον σχεδιασμό των προβολέων του μπροστινού τμήματος, οι οποίοι ενσωματώνουν τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED που μέχρι σήμερα ήταν τοποθετημένα στην κεντρική εισαγωγή αέρα θυμίζοντας μια after market κατασκευή.

Ανασχεδιασμένα επιστρέφουν και τα πίσω φωτιστικά σώματα, δηλώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο την ταυτότητα του αυτοκινήτου από απόσταση.

Tο Clio ήταν και παραμένει μία από τις ελκυστικότερες προτάσεις της εν λόγω κατηγορίας, εκπέμποντας ιδίως στις κορυφαίες εξοπλιστικές εκδόσεις του έναν πολύ διαφορετικό «αέρα». Ακόμα και το γεγονός ότι οι χειρολαβές των πίσω θυρών «κρύβονται» στο ύψος των c-pillars παίζει τον ρόλο του, δίνοντας την αίσθηση πως έχεις να κάνεις με τρίθυρο αμάξωμα.

Ανάλογα χαρακτηριστικά μπορείς να αναζητήσεις και στο εσωτερικό, ξεκινώντας από τον καλοσχεδιασμένο πίνακα οργάνων και τις φροντισμένες, σε επίπεδο φινιρίσματος, επιφάνειες του ταμπλό και φτάνοντας στην αλουμινένια «μπίλια» του επιλογέα ταχυτήτων, τις επενδύσεις των καθισμάτων και στο τριάκτινο τιμόνι.

Και σε αυτήν την περίπτωση το επίπεδο εξοπλισμού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, κάτι που προφανώς ισχύει και για τις εφαρμογές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που η ανανεωμένη εκδοχή του Clio διαθέτει στην γκάμα της.

Τη χρηστική πλευρά ενός supermini που ξεπερνά, έστω και για 64 χιλιοστά, τα 4 μέτρα αναδεικνύουν οι επαρκείς χώροι για επιβάτες και αποσκευές. Στην πίσω σειρά καθισμάτων φιλοξενούνται με χαρακτηριστική άνεση δύο ενήλικες, ενώ τα 300 λίτρα του χώρου αποσκευών φαντάζουν αρκετά για μια ολιγομελή οικογένεια.

Τον τίτλο του νέου στο Renault Clio του 2017 διεκδικεί μεταξύ άλλων και ο συνδυασμός του υπετροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης των 1,2 λίτρων με το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων.

Και αυτό γιατί μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφερόταν κατά αποκλειστικότητα με το εξατάχυτο ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, γνωστό και ως EDC.

Η παρουσία του μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων, πέρα από τη διαμόρφωση μιας οριακά φθηνότερης έκδοσης, δεν αλλάζει κατά πολύ την εικόνα του αυτοκινήτου στην άσφαλτο.

Προφανώς και η συμμετοχή του οδηγού σε μια διαδικασία που για κάποιους αποτελεί αγγαρεία ενώ για άλλους αναπόσπαστο μέρος της μαγείας που περικλείει την αυτοκίνηση, θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να κάνει τη διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση προσφέρει ο επιλογέας είναι αρκετά καλή και η κλιμάκωση τέτοια που θα σου επιτρέψει να εξαλείψεις την υστέρηση που εμφανίζει το τετρακύλινδρο σύνολο κάτω από τις 2.000 σ.α.λ.

Γνώριμος από το παρελθόν, ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1.197 κ.εκ. θα χρειαστεί «ανοιχτό» δρόμο και ευνοϊκές συνθήκες κίνησης ώστε να επιβεβαιώσει, σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου, τις τιμές που ανακοινώνει ο κατασκευαστής.

Σε αντίθεση περίπτωση και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του συστήματος start&stop θα βρεθεί πολύ κοντά σε διψήφια νούμερα.

Στον αντίποδα οι 120 ίπποι και τα 205 Nm ροπής εξασφαλίζουν τις απαραίτητες επιδόσεις που θα σου επιτρέψουν να κινηθείς με άνεση, τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο.

Μάλιστα με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων αντί της διπλοσύμπλεκτης μονάδας, η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται ταχύτερα, με τη διαφορά ωστόσο να μην υπερβαίνει τα 2 δέκατα του δευτερολέπτου.

Πέρα από τον κινητήρα και το πλαίσιο φαντάζει ικανό να ανταποκριθεί σε απαιτητικότερες αποστολές. Αφετηρία αποτελεί το δυναμικό setup των αναρτήσεων που σε συνδυασμό με τους τροχούς των 17 ιντσών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το Clio των 1,2 λίτρων να διεκδικήσει έναν πολύ διαφορετικό ρόλο στην γκάμα της Renault.

Κερδίζοντας σε δυναμική αλλά χάνοντας την απαραίτητη ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος, θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο την άνεση των επιβατών αλλά και τη συνοχή των επιμέρους τμημάτων του εσωτερικού.

Αυτή είναι και η μοναδική ουσιαστική ένσταση για μια πρόταση που τιμολογιακά τοποθετείται στο ανώτερο άκρο της κατηγορίας, ξεκινώντας στη μια και μοναδική εξοπλιστική έκδοση στην οποία προσφέρεται από τα 16.430 ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα