Γεύσεις

Ρεβίθια με παντζάρι και γαύρο

Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται λίγο περισσότερη προετοιμασία αλλά μπορεί να απλοποιηθεί αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ή κατεψυγμένα ρεβίθια.

Προετοιμασία 5΄, Αναμονή 12 ώρες, Βράσιμο 1 ώρα και 20΄

Υλικά (για 1 άτομο)

100 γρ. ρεβίθια καλά βρασμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα που δεν χρειάζονται μούλιασμα ή έτοιμα σε κονσέρβα)

1 μικρό κόκκινο παντζάρι

1 μικρό κίτρινο παντζάρι (αν δεν βρούμε χρησιμοποιούμε 2 κόκκινα)

2 φιλετάκια γαύρου μαριναρισμένου (βρίσκουμε έτοιμο μαριναρισμένο γαύρο καλής ποιότητας σε βάζα). Εναλλακτικά ζητάμε να τον φιλετάρει ο ιχθυοπώλης – αν ξέρουμε πώς τον φιλετάρουμε και τον μαρινάρουμε μόνοι μας.

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λεμόνι κατά βούληση

κλαδάκια φρέσκια μαντζουράνας (μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θρούμπι)

Για το μαριναρισμα του γαύρου

Λίγο ψιλό αλάτι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε καλά τα ρεβίθια (περίπου 1 ώρα) που έχουμε μουλιάσει αποβραδίς (αν δεν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα ή έτοιμα – κονσέρβα), τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε τα παντζάρια για 15-20 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ με τα ρεβίθια. Στρώνουμε στο πιάτο.

Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με το λεμόνι (καλύτερα στο μούλτι) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπερι και προσθέτουμε λίγα φρέσκα φύλλα από τη μαντζουράνα (ή τη ρίγανη ή το θρούμπι) και τον γαύρο που έχουμε μαρινάρει με αλάτι για μισή ώρα.

Όλη η επικαιρότητα