Εκπαίδευση

Ρήξη σπουδαστών – δήμου Αγρινίου για την «μετακόμιση» στην Πάτρα

agriniospoyd.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πάγιο αίτημα η αυτονόμηση για την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Αγρινίου, «οι σχολές διαλύονται» λένε οι φοιτητές, με αποτέλεσμα να επέλθει πλήρης διάσταση απόψεων. 


Γύρω στις 21:30 το βράδυ της Παρασκευής οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ενημερωθούν πως προσεγγίζει η τοπική κοινωνία τις πρόσφατες κινήσεις με σκοπό την μετακίνηση των πανεπιστημιακών σχολών από το Αγρίνιο στην Πάτρα, αποχώρησαν αφού είχαν πάρει το λόγο τρεις εκπρόσωποί τους και έχοντας ακούσει τον δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου να τονίζει ότι πάγια θέση της πλειοψηφίας είναι η επαναφορά του Πανεπιστημίου σε καθεστώς αυτονομίας.


Όπως επίσης άκουσαν και τους υπόλοιπους επικεφαλής παρατάξεων  είτε να συμφωνούν στην παραπάνω πρόταση και είτε να επισημαίνουν πως οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση επιμερίζονται σε πολλούς αλλά  και πως οι φοιτητές χρησιμοποιούνται από  την Πρυτανεία της Πάτρας για σκοπούς άσχετους με τη πρόοδο των σχολών των ίδιων.  Μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των φοιτητών και της Δημοτικής Αρχής κυρίως στη βάση της τελικής ερώτησης που έθεσε ο κ. Παπαναστασίου.

Από τις συζητήσεις που γινόταν και εκτός του χώρου συνεδριάσεων διαπίστωνε κανείς  εύκολα ότι οι φοιτητές πέρα από το αίτημα για αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση και πέρα από αιτήματα κάπως μαξιμαλιστικά όπως τα «επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και τώρα» που ακούστηκε, εστιάζουν το πρόβλημα στο γεγονός ότι δεν έχουν καθηγητές, δεν θα έχουν καθηγητές ούτε του χρόνου και μάλιστα καθώς θα φυλλοροούν και τα μέλη ΔΕΠ ουσιαστικά η ανάπτυξη των σχολών θα είναι ανύπαρκτη και ίσως με αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ζήτησαν από τοπικούς παράγοντες να βάλουν «ότι  πρόσβαση και μέσον διαθέτουν» ώστε να έρθουν 4 ή 5 καθηγητές παρότι η πλειοψηφία τους αναρωτιόταν «ποιος καθηγητής πανεπιστημίου θα έρθει στο Αγρίνιο, προκηρύσσονται θέσεις και δεν τις διεκδικεί κανείς».


Στις παραπάνω διαπιστώσεις κατέληξε μια θυελλώδης συνεδρίαση στην οποία κάποιες  φορές ανέβηκαν οι τόνοι. Τέτοιες στιγμές ήταν όταν ο κ. Παπαναστασίου επανέφερε το αίτημα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο ή όταν ο κ. Τραπεζιώτης αρχικά χειροκροτήθηκε από τους φοιτητές γιατί έκανε λόγο για διαχρονική παρωδία στο Πανεπιστήμιο με έδρα το Αγρίνιο, αλλά απογοήτευσε μετά το ίδιο ακροατήριο όταν πρότεινε κι εκείνος την αυτονόμηση των σχολών!

Για τους φοιτητές κ.κ. Γίτσα, Γουργιώτη και Τσούνια που εκπροσώπησαν τα τρία τμήματα ήταν σαφές ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά ακαδημαϊκό, ότι 18 χρόνια τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια όπως και να ονομαζόταν οι σχολές, ότι είχαν ζητήσει επαφές από όταν έμειναν(κι από πέρυσι για 4 μήνες!) χωρίς τροφή αλλά έπρεπε να τεθεί χωροταξικό ζήτημα για να κινητοποιηθούν οι αρχές(ο κ. Τσούνιας είπε πως σε αυτό η κ. Πρύτανης έπραξε καλώς), ότι κανένας δεν τους άκουσε τόσα χρόνια παρά μόνο προεκλογικά γινόταν κινήσεις και ότι στον διχασμό της χωροταξίας δεν συμμετέχουν γιατί δεν θεωρούν ότι εκεί είναι το μείζον ζήτημα.


Σε ό,τι αφορά το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος ειδικά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών σε αυτό, ο δήμαρχος Αγρινίου υπήρξε αποκαλυπτικός μετά την ερώτησή του αν σε περίπτωση λυνόταν όλα τα προβλήματα θα υπήρχε πάλι η θέληση για φυγή στην Πάτρα. Αφού έλαβε την απάντηση ότι κανείς δεν έχει έρθει στο Αγρίνιο για να τρώει και να κοιμάται κάπου, δήλωσε ότι από τη προσωπική του πείρα από το ΤΕΕ το πρόγραμμα σπουδών και οι ίδιοι ιι καθηγητές ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν μηχανικοί περιβάλλοντος, αφού τα μαθήματά τους είναι Φυσικής και Βιολογικής κατεύθυνσης και όχι Μηχανικής. Στο σημείο αυτό, δε, επανέλαβε «μη σας κάνουν κάποιοι Δούρειο  Ίππο», προς τους φοιτητές που είχαν αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτονομία όταν διαλυόμαστε» και ότι άλλοι πεινάνε, άλλοι δεν έχουν ρεύμα στη σχολή κι άλλοι δεν έχουν πού να μείνουν.


Στα αξιοσημείωτα οι αιχμηρές κουβέντες του δημάρχου για την Πρύτανη, στην οποία χρέωσε «δόλια» συμπεριφορά και πως «υποδαύλισε τις ενέργειες φοιτητών και καθηγητών».

Πηγή: agrinionews.gr

Όλη η επικαιρότητα