Ηλεία

Ρολά για το Υποθηκοφυλακείο Βάρδας – Να ανακληθεί η απόφαση ζητά ο Γ. Λέντζας

Ακούστε το άρθρο
  • -Σάββατο βράδυ μεταφέρθηκαν τα αρχεία στα Λεχαινά
  • -Υλοποιήθηκε ΠΔ του 2017 για συγχώνευση με υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας

Η υλοποίηση εν έτει 2019  Προεδρικού Διατάγματος του 2017 που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα Υποθηκοφυλακεία Αμαλιάδας, Βάρδας και Μυρτουντίων σε έμμισθα και συγχώνευση αυτών στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας, προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις στους κατοίκους της Βουπρασίας.

Το Σάββατο το βράδυ μεταφέρθηκαν τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου Βάρδας στα Λεχαινά ενώ κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα κλείσει και το υποθηκοφυλακείο Μυρτουντίων. Έτσι οι κάτοικοι της Βουπρασίας από χθες Δευτέρα εξυπηρετούνται μόνο από το γραφείο των Λεχαινών με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις τόσο για την αποψίλωση υπηρεσιών από την περιοχή όσο και για την μετακίνηση που υποχρεώνονται να κάνουν όσοι έχουν συναλλαγές με το Υποθηκοφυλακείο.

Μόνο Λεχαινά και Αμαλιάδα

Στο Δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης  μέχρι την περασμένη Παρασκευή λειτουργούσαν  δύο  Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία:

  1. Υποθηκοφυλακείο Μυρτουντίων με έδρα τα Λεχαινά του Νομού Ηλείας που ιδρύθηκε το 1911 και λειτουργεί έκτοτε ανελλιπώς. Λειτουργεί επίσης και ως Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο. Έχει πλήρες  αρχείο από το έτος 1853 και έχει πλήρη εξοπλισμό.
  2. Υποθηκοφυλακείο  Βάρδας το οποίο λειτουργεί από το 1982 και λειτουργεί επίσης και αυτό ως Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο. Από χθες Δευτέρα δεν υφίσταται και τα αρχεία του μεταφέρθηκαν στα Λεχαινά στο γραφείο επί της οδού Σπηλιοπούλου 2 και Πολυτεχνείου.

Γιάννης Λέντζας: «Να ανακληθεί η απόφαση»

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας δήλωσε: «Χωρίς καμία ενημέρωση, εν μια νυκτί, Σάββατο βράδυ μετεφέρθη το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Βάρδας στα Λεχαινά και η Βουπρασία έμεινε χωρίς Υποθηκοφυλακείο σε μια μάλιστα περίοδο που ο κόσμος τρέχει για το Κτηματολόγιο. Είναι περίοδος με φόρτο εργασίας και δυστυχώς οι πολίτες από την Βάρδα και την ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να μεταβαίνουν στα Λεχαινά για να εξυπηρετηθούν.  Η κατάσταση που αιφνιδιαστικά διαμορφώθηκε μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και ζητάμε την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές.»

Ρούσσου: «Έπρεπε να γίνει»

Η προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αμαλιάδας κ. Αβροκόμη Ρούσσου δήλωσε:

«Μετά τη δημοσίευση του 116/2017 Προεδρικού Διατάγματος που έπρεπε να υλοποιηθεί κάποια στιγμή, έχει γίνει κατάργηση δια συγχωνεύσεως των δύο υποθηκοφυλακείων που υπήρχαν στη Βάρδα και στα Λεχαινά. Στην ουσία όταν κι εγώ ανέλαβα καθήκοντα, λειτουργούσαν τρία υποθηκοφυλακεία, με το Κτηματολογικό Γραφείο Αμαλιάδας να δουλεύει  στα Λεχαινά. Λόγω του ότι μία υπάλληλος εργαζόταν και στα τρία αυτά γραφεία, έπρεπε να δοθεί μια λύση και να υλοποιηθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, να συγκεντρωθούν αυτές οι Υπηρεσίες, γιατί ουσιαστικά λειτουργούσε μία Υπηρεσία δια του τρία. Οπότε το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του αρχείου που υπήρχε στη Βάρδα στα Λεχαινά και πλέον τηρείται μαζί με το αρχείο του τέως άμισθου υποθηκοφυλακείου Λεχαινών. Θα λειτουργεί εκεί μέχρις να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να συγχωνευτούν όλα αυτά στην Αμαλιάδα. Δεν ήταν μία απόφαση που πάρθηκε από εμένα προσωπικά, ήταν η υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος από το 2017.

Οι κάτοικοι της Βουπρασίας θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο των Λεχαινών. Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι της Βουπρασίας θα έπρεπε να μεταβαίνουν στα Λεχαινά ή στην Αμαλιάδα για να υπογραφεί το έγγραφό που ζητούσαν από εμένα, που είμαι Προϊσταμένη. Η φυσική μου παρουσία ήταν αδύνατη και στους τρεις χώρους. Δεν λέω πως δεν ήταν μία διευκόλυνση για τους κατοίκους, σίγουρα όμως αντιμετώπιζαν δυσκολία. Σίγουρα θα δυσαρεστηθούν. Το να φεύγει μια Υπηρεσία από την πόλη σου δεν είναι κάτι το ωραίο, αλλά σας επαναλαμβάνω πως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να λειτουργήσει το υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Αμαλιάδας.

Όλη η επικαιρότητα